Domyślny KROK -> lokalizacja zapisu sldprt

Witam
Niedawno przeszedłem z SW 2022 na SW 2024 (SP3.1).

Wcześniej, gdy otwierałem plik STEP i klikałem " zapisz " w sldprt, domyślnie lokalizacja była taka sama jak KROK.

Dzisiaj SW otwiera ostatnią lokalizację, w której zapisałem plik, co jest naprawdę niewygodne.

Czy masz rozwiązanie tego problemu?
Z góry dziękuję.

Witam;

Ogólnie rzecz biorąc, zależy to bardziej od tego, jak otworzysz KROK:
Jeśli dwukrotnie klikniesz lub przeciągniesz plik, aby otworzyć go z eksploratora, Solidworks nie znajdzie lokalizacji pliku i zaoferuje Ci ostatnio używany katalog.
Jeśli otworzysz go z Solidworks, lokalizacja pliku będzie znana, a rekord powinien oferować poprawny katalog...

To powiedziawszy, jestem na wersji 2022, czy to się zmieni w 2024 roku?

Pozdrowienia.

2 polubienia

Witam

W nawiązaniu do odpowiedzi @Maclane . Korzystam z oprogramowania SW 2024 SP3.1.

Właśnie zrobiłem test:

• Przeciągnij i upuść z Eksploratora Windows: SW zachowuje ostatni folder dla akcji Zapisz jako
  • z eksploratora Windows, kliknij prawym przyciskiem myszy i otwórz za pomocą SW: SW zna oryginalny folder STEP
  • z SW, file-open: SW zna oryginalny folder
  • dwukrotne kliknięcie: SW zna oryginalny folder.

Podsumowując, przeszkadza mu tylko przeciąganie i upuszczanie...

3 polubienia

@a_eriaud : Dziękuję za dodatkowe informacje. :slightly_smiling_face:
Pytanie, którego nie zadaliśmy, brzmi: Który system operacyjny.
Korzystam z systemu Windows 10, a moje dane Solidworks znajdują się na serwerze zdalnym.

Witam i bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Jeśli chodzi o otwór z Solidworks, to działa, ale jest mniej wygodny niż przechodzenie przez eksplorator.

Ze swojej strony, od czasu przejścia na SW 2024:

przeciągnij i upuść z eksploratora Windows: SW zachowuje ostatni folder
z Eksploratora Windows, kliknij prawym przyciskiem myszy i otwórz za pomocą SW: SW zachowuje ostatni folder
z SW, file-open: SW zna oryginalny folder
dwukrotne kliknięcie: SW zachowuje ostatni folder :frowning:

Jeśli chodzi o system operacyjny, korzystam z systemu Windows 11, oprogramowanie jest instalowane lokalnie, a moje pliki znajdują się na serwerze.
Ale wszystko było takie samo, gdy używałem SW 2022 i nie miałem żadnych problemów.

To samo dla mnie, Windows 10 i plik na serwerze, dostęp przez dysk sieciowy w eksploratorze.