Ogólnie rzecz biorąc, zależy to bardziej od tego, jak otworzysz KROK: Jeśli dwukrotnie klikniesz lub przeciągniesz plik, aby otworzyć go z eksploratora, Solidworks nie znajdzie lokalizacji pliku i zaoferuje Ci ostatnio używany katalog. Jeśli otworzysz go z Solidworks, lokalizacja pliku będzie znana, a rekord powinien oferować poprawny katalog...
To powiedziawszy, jestem na wersji 2022, czy to się zmieni w 2024 roku?
@a_eriaud : Dziękuję za dodatkowe informacje. Pytanie, którego nie zadaliśmy, brzmi: Który system operacyjny. Korzystam z systemu Windows 10, a moje dane Solidworks znajdują się na serwerze zdalnym.
Witam i bardzo dziękuję za odpowiedzi. Jeśli chodzi o otwór z Solidworks, to działa, ale jest mniej wygodny niż przechodzenie przez eksplorator.
Ze swojej strony, od czasu przejścia na SW 2024:
przeciągnij i upuść z eksploratora Windows: SW zachowuje ostatni folder z Eksploratora Windows, kliknij prawym przyciskiem myszy i otwórz za pomocą SW: SW zachowuje ostatni folder z SW, file-open: SW zna oryginalny folder dwukrotne kliknięcie: SW zachowuje ostatni folder
Jeśli chodzi o system operacyjny, korzystam z systemu Windows 11, oprogramowanie jest instalowane lokalnie, a moje pliki znajdują się na serwerze. Ale wszystko było takie samo, gdy używałem SW 2022 i nie miałem żadnych problemów.