Chcę przeprowadzić to samo usuwanie materiału o nieco skomplikowanym kształcie (a więc zajmuje dużo czasu), na różnych częściach o bardzo różnych kształtach (aby zaoszczędzić dużo czasu i ograniczyć ryzyko błędów), a to na SolidWorks 2017.
Można to porównać do wykrawania, ale niekoniecznie wykonywanego na kawałku blachy.
Moje pytanie brzmi, czy możemy utworzyć kształt, a następnie zaimportować go w celu usunięcia materiału? (a jeśli tak, to jak :p?)
Szukałem narzędzi do kształtów, inteligentnych komponentów, importu profili (ten ostatni daje wynik, ale zaimportowany kształt jest umieszczany tylko na początku części, nie mogłem znaleźć sposobu, aby go przesunąć), nie znajdując tego, czego szukałem.
Czy masz jakieś wskazówki, które mógłbyś mi dać (gdybym przynajmniej wiedział, jakiego narzędzia użyć, mógłbym wtedy sam poszukać, jak z niego korzystać).
Najpierw przetestowałem stworzenie bloku (coś, czego nigdy wcześniej nie używałem) i widocznie spełniłby moje potrzeby.
Inne funkcje (bilbio i inteligentny komponent) mogą działać, ale jeszcze tego nie próbowałem.
Pytanie dotyczące plików bloków, czy są jakieś powiązania między oryginalnym plikiem bloku a zaimportowanymi blokami? Jeśli zmodyfikuję jedno lub drugie, czy modyfikacje nastąpią? (Chciałbym, żeby nie i po kilku testach tak nie wygląda).
Nie, zmiany wprowadzone w bloku w szkicu nie powodują zmiany początku układu współrzędnych, chyba że zdecydujesz się zapisać blok pod początkiem układu współrzędnych.
Mam nadzieję, że poczyniłem postępy w odpowiedzi na pańskie pytanie.
Tak, to odpowiada na moje pytanie, w zasadzie zaimportowany blok jest edytowalną kopią bez linku do oryginalnego pliku bloku, zastanawiałem się, czy w przypadku utraty oryginalnego pliku bloku, wpłynęłoby to na wszystkie pliki, w których blok był używany.