Cze wszystkim Po rzutowaniu krzywej na złożoną powierzchnię muszę wykonać usunięcie materiału po ścieżce (które odbywa się zgodnie z przebiegiem rzutowanej krzywej). Jeśli profil mojego usuwania materiału jest okrągły, nie ma problemu, wybieram tę opcję, wskazuję średnicę i skanowanie odbywa się bez trudności. Z drugiej strony, jeśli profil nie jest już kołowy, muszę zdefiniować profil prostopadły do punktu na trajektorii. Pojawia się zatem pytanie o zdefiniowanie płaszczyzny prostopadłej do punktu na działce. Jak to zrobić?
Podczas skanowania z przekrojem kołowym, SW 2016 pokazuje 2 połączenia na skanowaniu mocnej linii. Użyłem jednej z tych sekcji do rzutowania jej na szkic 3D, aby zdefiniować płaszczyznę, która, jak zakładam, jest w tym miejscu prostopadła, aby zdefiniować profil pożądanego skanu. Niestety pojawia się błąd i pojawia się komunikat informujący mnie, że "operacja skanowania nie została zakończona"
Wydaje mi się, że nie mogę rozwiązać tego problemu, a wszystkie twoje rady i opinie będą mile widziane.
Dziękuję za odpowiedzi. Niestety nie mogę otworzyć pliku gt22, ponieważ pracuję z SW 2016. Szkoda, ponieważ byłbym ciekaw jego rozwiązania, a zwłaszcza zrozumienia, dlaczego przy okrągłym usuwaniu materiału nie ma problemu i dlaczego zacina się podczas rysowania usuwania materiału.
Jednak w PDF nie rozumiem, jak umieszczony jest szkic 3, co więcej, nie chcę okrągłego kształtu, ale równoramiennego rowka w kształcie litery V. Co oznacza opcja "Określ wektor kierunku" w opcjach funkcji Skanowanie w profilu skrętu? Wielkie podziękowania dla was obojga.
Jeszcze raz dziękuję za tę odpowiedź. Celem jest umieszczenie cylindrycznego pręta w tym rowku na części wykonanej na drukarce 3D. Pomimo wszystkich Twoich wyjaśnień, jest jeden element, który umyka mi przy pierwszej instrukcji, a mianowicie "Szkic 3D to konwersja rzutowanego szkicu" Rozumiem to, ale nie rozumiem, czy muszę narysować szkic, który będzie rzutowany? Na jakiej płaszczyźnie? i jaki kształt powinienem narysować? Co do reszty, myślę, że zrozumiałem procedurę.
Przepraszam za ten brak zrozumienia z mojej strony.
Odpowiadając na Twoje pytanie, wybór rowka w kształcie litery V wynika z faktu, że pręt powinien wystawać tylko na kilka dziesiątych mm z czoła i na razie wartość ta nie jest do końca znana. Jeśli chodzi o drogę do uzyskania tego V-fugi, wciąż potykam się o stworzenie planu. Dla pierwszego elementu wybór punktu nie stanowi problemu, ale dla kolejnych 2 wyborów nie wiem, jak mogę wykorzystać mój szkic 3D (patrz załączony plik). Bardzo mi przykro, że nie rozumiem tej procedury. Pozdrowienia.
wszystko, co musisz zrobić, to wybrać szkic 3D w 2 refach, który wydaje się otwarty????????????????
mnie osobiście w ogóle
Naciskam Ctrl
Wybieram szkic i punkt w tej kolejności, płaszczyznę, ten bezpośredni fakt
@+
Tworzenie planów
Plany można tworzyć w dokumentach części lub złożeń. Płaszczyzn tych można używać do szkicowania, do tworzenia widoku przekroju modelu, do płaszczyzny neutralnej w elemencie roboczym i tak dalej.
W menedżerze właściwości PropertyManager wybrać element dla Pierwszego odniesienia . Oprogramowanie tworzy najbardziej logiczny plan na podstawie wybranej encji. Wybierz opcje w obszarze Pierwsze odniesienie, takie jak Równoległy, Prostopadły itd. , aby edytować plan.
Aby wyczyścić odwołania, kliknij element w polu Pierwsze odwołanie , a następnie kliknij przycisk Usuń.
Wybierz Drugie odniesienie i Trzecie odniesienie zgodnie z wymaganiami do zdefiniowania planu.
Okno Komunikat wskazuje stan planu. Aby plan mógł zostać utworzony, musi być w pełni ograniczony .
Klikać.
Możesz także nacisnąć CTRL + przeciągnij istniejący klip, aby utworzyć nowy klip z przesunięciem istniejącego klipu.
Aby zmienić nazwy planów konstrukcyjnych w bieżącym dokumencie, kliknij dwukrotnie, robiąc pauzę między kliknięciami, nazwę planu w drzewie operacji FeatureManager i wpisz nową nazwę. Tworząc dodatkowe plany budynków, pamiętaj o nadaniu im nowych nazw, które wskazują na ich przeznaczenie.
Wielkie dzięki za cierpliwość, w końcu udało mi się stworzyć ten cholerny plan, który bardzo źle mi wychodził. Jestem teraz w stanie stworzyć rowek w kształcie litery V. Z całym moim podziękowaniem.
Przychodzę do Ciebie, ponieważ myślę, że mam ten sam problem, który napotkał mbrel34... Jednak nie mogę rozwiązać mojego!
W moim przypadku mam głośność (ucho manipulacyjne) z ekstruzji (jak na razie dobrze). Pod tym wytłoczeniem chcę zaokrąglić (aby dopasować do profilu ucha do podnoszenia).
Niemożliwe jest jednak wykonanie wytłaczania materiału poprzez zamiatanie... Podany przeze mnie profil nie wydaje się poprawny (z drugiej strony opcja "profil okrągły" w funkcji działa bardzo dobrze; poszukaj błędu).
Pokażę ci zrzut ekranu przedstawiający problem i zdjęcie rzeczywistej części, aby lepiej go zobrazować.
PS: Udało mi się zrobić to, co chciałem inaczej: z funkcją Opuść... Jednak mój kawałek ma grubość 120 mm, a pierścionek ma Øint 140 mm... Zmusza mnie to do usunięcia materiału wytłaczanego na końcu.
Czy masz pojęcie, dlaczego przeciągnięcie nie działa?