NORMALNE USUWANIE ZAMIATANEGO MATERIAŁU W ŚRODKU RURY (cięcie laserowe)

Cze wszystkim

Czy ktoś miałby rozwiązanie, aby stworzyć usuwanie materiału (zamiatane lub inne), które są normalne w środku rury.

Ma to na celu wykonanie paszczy wilka w cięciu laserowym.

Standardowy pysk wilka jest zatem wykonany z podstawowym usuwaniem materiału, co daje następujące :

Z drugiej strony, w cięciu laserowym, dysza zawsze jest skierowana do środka rury, cięcie daje to:

W przypadku prostej rury znalazłem rozwiązanie, które polega na utworzeniu giętej płyty podstawy z otwartego przekroju do cylindrycznej powierzchni. Następnie wypełnij część przekroju otwartego tą samą funkcją i połącz całość.

Może być prostszy sposób. Zwłaszcza, że mam do stworzenia zakrzywioną rurkę z dwoma paszczami wilka i moja obecna technika nie działa.

Mam nadzieję, że moje wyjaśnienia są wystarczająco jasne...
pieces_gueule_de_loup.zip

Witam Pana Legras

To, czego chcesz, jest bardzo jasne!

Ale ponieważ 2 rury: jedna odbierająca i odbierająca są zakrzywione, skrzyżowanie między tymi dwoma obiektami jest złożone, co sprawia, że szczególnie trudno jest wycelować w środek rury za pomocą konwencjonalnych narzędzi.

Spojrzałem na nią i muszę powiedzieć , że rozumiem ze współczuciem , że musiałeś przez chwilę drapać się po głowie, zanim przyszedłeś do nas po pomoc.

Na razie go nie znalazłem.

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam ponownie wszystkich,

Znalazłem rozwiązanie poprzez normalne ustawione powierzchnie na powierzchni rurki.

Dzięki temu mogę utworzyć element przecięcia między powierzchniami a moją rurą.

I tak oto dostaję swoje "laserowe" wilcze twarze
barre_retenue_-_fab_-_surfaces.sldprt

2 polubienia

To samo robisz ze swoją prostą rurką

więc przejdź przez deformację

aby twoja rurka była prosta 

Następnie powtórz prawy przewodnik

@+

1 polubienie

Dziękuję za Twój post Zozo, rzeczywiście podrapałem się w głowę, nawet straciłem włosy!!

Dużo grzebałem w dostosowanych powierzchniach, ponieważ zawsze miałem zakłócenia w moim montażu na poziomie pyska wilka, który łączy się z łokciem. Ale tworząc dwie powierzchnie ustawione w tym miejscu (profil wewnętrzny i zewnętrzny) doszedłem do właściwego rezultatu.

Koniec z zakłóceniami.

annotation_2020-04-16_123351.jpg
2 polubienia

Dziękuję za odpowiedź GT22!

Nie udało mi się odnieść sukcesu w obróbce blachy Twoją metodą. Chyba gdzieś mi brakuje...

Interesuje mnie to jednak, ponieważ nie znam dobrze funkcji deformacji

Witam

Spróbuj z moją rozkładaną tubą w konfiguracji z blachy. Oto kilka samouczków, które zrobiłem dla rur blaszanych

https://www.lynkoa.com/contenu/pr%C3%A9paration-dun-tube-carr%C3%A9-en-t%C3%B4lerie-pour-le-laser-tube

https://www.lynkoa.com/contenu/comment-d%C3%A9plier-un-tube-carr%C3%A9-les-configurations

https://www.lynkoa.com/contenu/comment-r%C3%A9aliser-un-serpentin-d%C3%A9pliable-par-configuration-0

https://www.lynkoa.com/contenu/comment-d%C3%A9plier-un-tube-0

https://www.lynkoa.com/contenu/astuce-pour-d%C3%A9plier-un-fer-rond-0

tube_cintre_en_tolerie.sldprt
2 polubienia

Dziękuję AC COBRA 427 !!

Więc teraz bardzo mi pomożesz w mojej pracy. Właśnie zintegrowaliśmy kotlarstwo z naszą fabryką i w związku z tym mam dużo do opracowania gięcia rur, rozkładu elementów spawanych mechanicznie... ŚWIETNIE, wszystkie twoje samouczki.

Jeśli masz coś na twarze wilka, jestem za tym. Nawet jeśli moją metodą udało mi się z tego wyjść, mogą być prostsze rzeczy.

Postępuję w ten sam sposób dla prostej rurki i dla zakrzywionych, przy których się bawię, ponieważ nie znalazłem jeszcze prostszego rozwiązania.

1 polubienie

Witaj @m.legras

Wymyśliłem, jak to zrobić (wydaje mi się), że nie wiem, czy wiązka lasera działa w kierunku środka, tak jak ja.

To całkiem proste, jeśli tolerujesz bardzo niewielką niedoskonałość

Spójrz na zdjęcia przekrojowe (w zipie) i daj mi znać, co myślisz. Jeśli będzie dobry, zrobię ci mini-samouczek

Pozdrowienia

2020-04-16_14_37_06-window.zip
1 polubienie

zozo_mp,

Wycięcia na grubość rury powinny być prostopadłe do grubości, jak cięcie blachy. Wiązka lasera idzie w kierunku środka rury. Głowica lasera obraca się wokół osi rury, aby wykonać cięcia.

3 polubienia

Cześć @ wszyscy

ja mój problem

z normalnymi wycięciami w profilu

z 2 organów

To jest połączenie 2 ciał 

Nie jestem przekonany, czy to idzie dobrze 

Prawdą jest, że w zależności od grubości powinniśmy mieć prześwit na dobrą spoinę, który odpowiada grubości wspomnianych rur

@+

Witaj @gt22

W przypadku połączeń klejonych lub zazębiających zawsze istnieje rozwiązanie polegające na ukosowaniu / wykańczającym, ale jak mówisz, w przypadku części spawanych preferowana jest przestrzeń.

Cdt

Brawo @m.legras

To są wysokie loty!

Zapomnij o moim rozwiązaniu, nie odpowiada ono cięciu laserowemu w środku, tak jak chcesz, które w rzeczywistości i zawsze jest prostopadłe do punktu styczności.

Z drugiej strony , czy to Twój rysunek będzie używany do sterowania tubą laserową, ponieważ masz defekty na powierzchni po cięciu laserowym na swoim modelu?

Pozdrowienia

Witam

Próbowałem trochę po swojej stronie, użyłem funkcji "Uzwojenie".

Może moja metoda (podana w pj) mogłaby ci pomóc. 

Aby mieć dobrze zdefiniowany kształt, będziesz musiał bawić się równaniami, ale powinno to być możliwe.

Pozdrowienia

Gauthik powiedział:

gueule_de_loup.pdf
1 polubienie

Witam @Gauthik67

Dziękuję za technikę, bardzo mi się podoba!

Cdt

2 polubienia

Cze wszystkim

Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem pytanie i nie stworzyłem redundancji w odniesieniu do już udzielonych odpowiedzi.

Ze swojej strony proponuję przejść przez pogrubione powierzchnie:

Krok 1: Utwórz (zewnętrzne) powierzchnie, skanując

Krok 2: Ogranicz powierzchnię rury, która zostanie przecięta

Krok 3: pogrubić zewnętrzne powierzchnie, aby uzyskać rurki

Załączam moją wersję monety z 2019 roku w PJ.

Wady:

• Funkcja zagęszczania czasami zawodzi z nieznanych mi powodów (w moim artykule, jeśli chcę zrobić geule wilka z każdej strony, muszę najpierw przeciąć rurkę na dwie połówki);
  • Tworzone tuby nie są składane , w przeciwieństwie do rozwiązań blaszanych, takich jak te oferowane przez ac cobra 427. To powiedziawszy, możemy to obejść, tworząc pierwsze powierzchnie nie przez skanowanie, ale przez kopiowanie zewnętrznych powierzchni rozkładanej rury za pomocą funkcji powierzchni offsetowej (przy użyciu przesunięcia 0).

Korzyść:

• Pozwala na stworzenie gry między elementami sugerowanymi przez gt22 przy użyciu powierzchni przesuniętych przed wprowadzeniem ograniczenia powierzchni. Ponieważ w niektórych przypadkach rurki wycinane laserowo naprawdę do siebie nie pasują.

geule_de_loup.sldprt
1 polubienie

Dziękuję wszystkim za zaangażowanie w ten post

Dziękuję wszystkim za zaangażowanie w ten post 

Jak powiedział AC COBRA 427, dysza laserowa jest zawsze prostopadła do powierzchni rurki i skupiona na środku rury. Stąd złożoność generowanej powierzchni ...

To bardzo interesujące odkrywać wszystkie Twoje rozwiązania. Uzwojenie jest niesamowite, Gauthik!

Ale narysowanie kształtu odpowiadającego połączeniu na zagięciu rury musi być skomplikowane, prawda?

Dla pogrubionych powierzchni, mgauroy, przerobiłem twój plik. Musisz wziąć wewnętrzną powierzchnię, a następnie zagęścić. Działa również bardzo dobrze. Nie przymierzałem jeszcze ogniwa na łokciu. Ale rozwiązanie jest również interesujące.

1 polubienie

Duży błąd dziś rano na forum dla mnie. Widzę, że mój post został rozwiązany, kiedy niekoniecznie! I nie da się umieścić zrzutów ekranu...

Ktoś wie, jak odznaczyć rozwiązanie problemu?