Usuwanie materiału . W Solidworks 2020. Czy jest możliwe, aby moje ciało pozostało nienaruszone (długość) w mojej nomenklaturze, ponieważ tworzy to dla mnie nowe ciało. Dziękuję

Witam

Zdecydowanie za mało informacji, aby móc dostarczyć rozwiązanie...

3 polubienia

Stworzyłem wielobryłowy spawany element Mecano

W moim pokoju P02   To budowa ściany. Moje długości paneli  do użycia są równe  w mojej nomenklaturze i do mojej konstrukcji potrzeba 16 paneli i to jest to, co chcę, aby się pojawiło.

Z drugiej strony muszę wywiercić otwory, aby umieścić okno.

W mojej części P01 usunąłem materiał , Solidworks dodaje linie w mojej nomenklaturze, dzięki czemu mam ten sam materiał, ale nadal mam te same 16 paneli o tej samej długości.

Chciałbym, żeby pozostał w mojej nomenklaturze jako mój pokój 02, ale z moimi szklanymi otworami.

Załączam zrzut ekranu moich dwóch pokoi.

Dziękuję

piece_p01.jpg
piece_p02.jpg

Chodzi o to, że od momentu, gdy zmodyfikujesz geometrię jednego z elementów grupy "kopii", staje się on różny od tego ostatniego, a więc staje się nową bryłą. Z 11 solidnymi deskami, 2 z otworem po lewej stronie i 3 z otworem po prawej, musisz mieć 3 różne rodzaje desek, czyli 3 korpusy.

Pojedyncza plansza wygląda, jakby musiała należeć do grupy "po prawej", ale musi mieć jedną rzecz, która się różni, aby można ją było oddzielić.

Jeśli tablice są idealnie symetryczne po obu stronach, a chcesz zmniejszyć długość BOM-u, możesz stworzyć część do płytki z otworem po lewej stronie i użyć jej w 5 egzemplarzach w montażu, obracając 3 z nich, aby zrobić "otwory po prawej". Nomenklatura będzie wtedy zawierała tylko 2 rodzaje tablic; 11 pełnych i 5 dołków. To 2 linie.

2 polubienia

Dziękuję bardzo, doceniam twoją odpowiedź.