Usuwanie materiału przez środek okręgu

Witam

Buduję kamerę twarzową i wszystko przechodzi przez środek okręgu 

Muszę usunąć materiał w sposób okrężny (patrz załączone zdjęcia) i nie mogę znaleźć funkcji, która działa dobrze, aby wykonać tego typu operację 

Jedynym, na który się natknąłem, jest usunięcie materiału na prostej płaszczyźnie, co powoduje deformację (patrz załączony plik do obracania krzywki twarzowej)

Czy mógłbyś mi powiedzieć, które funkcje były używane i zobaczyć, jak poprawiam mój plik, ponieważ musi to być bardzo złożona funkcja

Z góry dziękuję

Kryzysy

Oto moja strona internetowa z tym, co robię:  https://www.sarl-dassonville.com/

screenshot_20211027-134448_video_editor.jpg
revolution_came_faciale_noir_ref_3103172.sldprt
1 polubienie

Witam

Jednym (z?) rozwiązaniem jest zeskanowanie korpusu objętościowego (który reprezentuje średnicę frezu).

Następnie musisz być w stanie dostosować orientację narzędzia wzdłuż skanu (jego środek musi zawsze przechodzić przez oś Twojej części): są na to opcje i nie wahaj się wykonać różnych testów.

Bądź ostrożny, narzędzie (korpus objętościowy) musi przecinać trajektorię. Musisz także zacząć od początku trajektorii (nie jest to najbardziej praktyczny czas).

Próbowałem z Twojej strony, ale nie udało mi się zrobić tego usunięcia materiału (nawet biorąc tylko początek Twojej trajektorii jako splajn). (Może ze względu na początek szkicu).

Wypróbuj znacznie prostszą funkcję skanowania objętości pomieszczenia/trajektorii, aby poćwiczyć.

Uwaga: innym rozwiązaniem jest przeciągnięcie linii prostej, aby utworzyć powierzchnię i wykorzystanie powierzchni do usunięcia materiału. Działa, ale będzie mniej dokładny (nie zarządza ewentualnym tailgatingiem narzędzia). w PJ wynik tego rozwiązania (niezbyt dobry, bo zeskanowana powierzchnia jest naprawdę kiepska pod względem swojej geometrii)

revolution_came_faciale_noir_ref_3103172.sldprt
2 polubienia

Witam @.

Myślę też o powierzchni, ale raczej o granicy, którą można łatwo utworzyć za pomocą punktu (środka), jest krzywa (kształt krzywki).

(Nie mogę otworzyć plików, więc nie wiem, czy jest już oferowany) 

capture-1.png
1 polubienie

Witaj @criss,

Proponowane przez @froussel rozwiązanie polegające na zeskanowaniu korpusu woluminu musi być odpowiednie, pod warunkiem, jak wskazuje, że zachowa się szczególną ostrożność.  Chodzi o to, aby użyć przyszłej rolki krzywkowej do wygenerowania powierzchni (lub frezu, jeśli profil jest obrabiany).
Krzywa trajektorii
Musi być ciągły, bez kątowych kropek, co wyklucza segmenty. Splajn 3D "dopasowany" do serii segmentów załatwia sprawę, upewniając się, że nadaje mu wystarczająco szeroką tolerancję, aby wygładzić wszelkie lokalne wypukłości wynikające z definicji profilu punkt po punkcie (Narzędzia > Narzędzia splajnu > Dopasuj splajn).
Narzędzie Przesuwanie
Jest to walec (obraz przyszłego kamyka), którego podstawowym szkicem jest okrąg
- styczna do krzywej trajektorii,
- zbiega się z jego pochodzeniem,
- normalna do płaszczyzny okręgu od jego środka musi przecinać oś krzywki (oś 1).
Przestrzeganie tych właściwości pozycjonowania wymaga sporządzenia kilku planów i szkiców...

Na koniec funkcja skanowania objętości ciała generuje powierzchnię. Wynik wydaje się być zgodny z oczekiwaniami...

W załączeniu model SW 2020.
Pozdrowienia.

cameaxiale.sldprt powiedział:
1 polubienie

Hello@Lynk

Jedynym problemem w twoim rozwiązaniu jest to, że twoja krzywka jest nachylona w kierunku środka, który jest jednym  punktem, jeśli dobrze widziałem.
@m.blt zadbał o jego usunięcie, klinując krzywkę na płaszczyźnie, która pozostaje równoległa do osi obrotu. W ten sposób krzywka zawsze unosi się i opada prostopadle do osi środkowej.
Jestem w SW2019, więc nie mogę otworzyć pokoju, aby zobaczyć jego propozycję   :-(  Wąchaj !!

Ale ponieważ krzywka jest zawsze tylko pojedynczym punktem styku z bieżnią krzywki, wystarczy zrobić prostokąt prostopadły do osi środkowej i usunąć materiał zamiatany za pomocą prawidłowo zwymiarowanego wielowypustu i pod warunkiem, że wszelkie wgłębienia w bieżni krzywki mają promień większy niż średnica krzywki ;-)

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam

Anomalia: metoda, którą zaproponowałem w mojej poprzedniej wiadomości, nie działa... Generowana powierzchnia nie jest powierzchnią uzyskaną w wyniku obróbki za pomocą frezu napędzanego ruchem obrotowym wokół osi 1, z prawem przemieszczenia osiowego określonym przez Sketch3D7. Zasada nadal wydaje mi się słuszna, ale realizacja przez SolidWorks nie jest dobra. Można to zobaczyć, tworząc przekroje części według płaszczyzny zawierającej oś1.

Z drugiej strony, w SolidWorks istnieje funkcja, która odpowiada na ten problem (z zastrzeżeniem walidacji, staję się ostrożny...). Jest to funkcja nawijania (Wstawianie funkcji > > uzwojeniu). Pozwala nawinąć szkic na powierzchnię i wygenerować objętość w reliefie (tłoczenie) lub w pustym miejscu (wtłaczanie) na podstawie tego uzwojenia.

Główną zaletą tej metody jest to, że część "krzywkowa" zwijanego szkicu odpowiada dokładnie jego prawu siły nośnej, tj. y = f(teta), współczynnikowi "Promień". Nie jest już konieczne konstruowanie tego prawa pomiaru punkt po punkcie, jak to miało miejsce w Szkicach14 i Szkicach3D6.
Wada: konieczne jest posiadanie cylindrycznej powierzchni typu funkcji objętości u podstawy i bez otworów, faz lub innych szczegółów w obszarze uzwojenia. Uzwojenie nie działa w oparciu o cylinder powierzchniowy. Z drugiej strony "zwijany" szkic nie powinien wylewać się z powierzchni.
Kolejna konsekwencja: musisz usunąć podstawową funkcję cylindra, jeśli chcesz zachować tylko ścieżkę krzywki. I pracuj nad szczegółami dopiero po wygenerowaniu krzywki.
Model w załączeniu, z profilem przypominającym Twój oryginalny, ale całkowicie wymyślony + film potwierdzający poprawną definicję profilu.

Miłego dnia...

cameaxiale.sldprt powiedział:
came.mp4
1 polubienie

Witam

Sprawdź, czy może ± spełnić Twoje potrzeby

ac_crobra_revolution_came_faciale_noir_ref_3103172.sldprt
3 polubienia

Gratulacje dla @m.blt za możliwość zaprojektowania tego elementu.

W przypadku anomalii , na którą zwraca uwagę, jest ona prawdopodobnie spowodowana nieużyciem opcji "określ wektor kierunku" (tutaj musisz wybrać oś części). Dla mnie wynikowa część wydaje się być w porządku z włączoną tą opcją (z wyjątkiem jednego końca, gdzie splajn jest zbyt krótki, więc SW robi, co mu się podoba na tym końcu).

Zobacz piżamę

Uwaga: rozwiązanie AC cobra również wydaje się być OK, ale ostateczna geometria wydaje się nieco inna niż moja. Może to być spowodowane tym, że narzędzie jest obecne w mojej metodzie i nie istnieje w jego metodzie (ale różnica wydaje się zbyt duża, aby tak było naprawdę).

cameaxiale_avec_vecteur_de_direction.sldprt
1 polubienie

Cześć @criss 

Zobacz ten stary wątek com

https://www.lynkoa.com/forum/modélisation-volumique-3d/chemin-de-came?page=0

@+

Cześć @gt22 

Lubię balayage objętościowy ;-)

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Wielkie dzięki, za odpowiedzi, w zeszłym tygodniu byłem chory, teraz czuję się lepiej, zacząłem testować rozwiązania.

Muszę zrobić 2 krzywki, próbowałem ponownie wykonać tę samą operację, ale nie jest to łatwe, po prostu muszę zmodyfikować punkt splajnu (jeśli spojrzysz, brakuje ostatniego punktu splajnu , który nie jest dołączony), a funkcja skanowania korpusu objętości już nie działa

Zamierzam testować jeden element na raz i myślę, że potrzebuję twojej porady, aby móc odtworzyć funkcję i zrozumieć, jak to działa

Cze wszystkim

Oferuję Państwu podsumowanie różnych odpowiedzi udzielonych na pytanie zadane przez @criss dotyczące krzywki osiowej.
Wnioski są oparte na moich testach i muszą zostać potwierdzone. Albo kwestionowane...

Pozdrowienia.

cameaxiale.docx
baticame.zip
2 polubienia

Witam,  m.blt

Przetestowałem wersję z blachy, profil nie podąża dobrze za trajektorią, patrz załącznik, umieściłem wyraźne adnotacje na rysunku 2D

Utknąłem, spróbuję innej metody

3_tolerie_ac_crobra_revolution_came_faciale_noir_ref_3103172_0.slddrw
3_tolerie_ac_crobra_revolution_came_faciale_noir_ref_3103172_0.sldprt

Witaj @criss,

Wersja blaszana wydaje mi się najprostsza i najbardziej niezawodna, biorąc pod uwagę ogólny kształt Twojej części.
W dołączonym zamku błyskawicznym znajduje się dostosowany model i kilka wyjaśnień na temat zastosowanej metody...

3_tolerie_ac_crobra_revolution_came_faciale_noir_ref_3103172_0_xxx.zip

Witaj Michel Blt {m.blt},

Dziękuję za odpowiedzi.
Masz bardzo dobry poziom.
Na razie staram się uzyskać odpowiednie wymiary na krzywce 
na środku krzywki jest dobrze, ale po bokach nie mogę uzyskać rzeczywistych wymiarów mierzonych między 3D a 2D 
Oto mój numer telefonu komórkowego, zobacz prywatną wiadomość, używam aplikacji whatt

Jeśli któregoś dnia będziesz mnie potrzebował do sprzętu, może będę mógł ci pomóc 

Witam @.

Wydaje mi się, że jest to możliwe tylko przy trajektorii liniowej, nieskończenie małej krzywce lub jak zwykłe krzywki, które generują elewacje pod precyzyjnymi kątami obrotu (nie na całej trajektorii). 

came.png

Dobry wieczór @Lynk,

Całkowicie zgadzam się, że profil krzywki i przemieszczenie środka rolki, która będzie się z nią stykać w mechanizmie, to dwie bardzo różne rzeczy... Podczas projektowania mechanizmu przejście od specyfikacji, która narzuca prawo ruchu, do geometrii krzywki, która pozwoli na jego uzyskanie, jest czasem trudnym problemem, w zależności od budowy mechanizmu.
Wracając do naszych owiec, pytanie zadane u podstawy dotyczy tego, jak wygenerować ścieżkę krzywki za pomocą SolidWorks, znając jej krzywą profilu, niezwiązaną z przyszłym mechanizmem i jego rolką. Mówimy oczywiście o geometrycznej definicji pomieszczenia.

Być może w moich uwagach była dwuznaczność, wynikająca z wyrażenia "prawo podnoszenia", którego użyłem, zamiast "krzywizny profilu krzywki". Prawdą jest, że pierwsza z nich ma konotację kinematyczną, która przypomina ruch rolki i jej mechanizmu nośnego, podczas gdy druga dotyczy tylko geometrii krzywki.
Mea culpa, mój język rozwidlił się bez mojej wiedzy.

Aby być całkowicie kompletnym i iść w Twoim kierunku, moje "sprawdzenie" profilu za pomocą mechanizmu zostało wykonane za pomocą rolki o zerowym promieniu, dokładnie tak, aby profil krzywki i prawo podnoszenia dokładnie się pokrywały.

Pozdrowienia.

1 polubienie

Witaj @tous. 

Wracam więc do mojej poprzedniej wiadomości, ale tym razem w:

• Zaczynając w (dowolnym) tempie
  • Określenie chodu krzywkowego metodą opisaną @froussel (metodą, którą uważam za najbardziej logiczną)
  • Nałożenie wynikowego chodu na krzywą teoretyczną 

Podsumowując, wynik jest zbieżny 

allure_came.pdf
came.zip

Witam

Dziękuję, za wszystkie te informacje, jesteś naprawdę bardzo dobry w rysowaniu.

Witam

Czy możesz mi pomóc, mam problem z nawijaniem 3D, aby utworzyć nachylenie 5° do oka na mojej obrabianej części

Spojrzałem na 3D, rzeczywiście  jest wada uzwojenia, tworzy powierzchnię ze spadkiem, patrz załączone pliki 

Uważam, że praca Lynka jest świetna, ale nie udało mi się zmodyfikować jego rysunku, ponieważ użyte elementy, tabela itp. są dla mnie zbyt skomplikowane, a na pierwszy rzut oka wizualnie kształt krzywki nie jest zgodny z częścią modelu fizycznego, więc moim zdaniem powinienem ją zmodyfikować, jest to tabela punktowa, której nie umiem opanować, zbyt skomplikowana dla osoby o takiej osobie średniego poziomu.

Zrobiłem więc zamiatanie na moim podstawowym kształcie, ale powierzchnia nie jest prosta, ale pochylona do wewnątrz pod kątem 1,31°

Czy możesz mi pomóc, ponieważ jestem daleko w tyle?

1_came_faciale_noir_ref_3103172.sldprt
1_came_faciale_noir_ref_3103172.slddrw