Usuwanie materiału spiralnego

Dobry wieczór wszystkim!

Mały ból głowy na ten wielki weekend...

Proszę bardzo! Po spędzeniu kilku bezowocnych godzin wracam na moje ulubione forum :-)

Mam do wykonania spiralne usuwanie materiału na części cylindrycznej.

Tylko:

- Skok jest zmienny

- Jest to przekrój kołowy, który jest również zmienny

- A na domiar złego wnętrze gardła musi mieć tę samą głębokość na całej długości.

Dla pierwszego punktu nie ma pb, z drugiej strony dla drugiego całkowicie wysuszam. Próbowałem wygładzonych bossów, tylko mnie wyrzucają!

Myślę, że to dlatego, że mam tylko jedną krzywą prowadzącą, która ponadto przechodziła przez środek moich okręgów (sekcji).

Zasadniczo więc musisz wykonać spiralne przeciągnięcie o zmiennym skoku, stożkowym i zmiennym przekroju!

To jest m... z

Czy ktoś z was miał kiedyś taką misję?

Włożyłem kawałek do piżamy. To jest 15 skan na wszelki wypadek

Z góry dziękuję

Yann

097_0184-a.sldprt
1 polubienie

Dobry wieczór

Czy możesz umieścić dla nas sitodruki? Nie wszyscy możemy otworzyć plik. Lub plik PDF 3D.

1 polubienie

Witam

teraz jestem na weekendzie:) Brak dostępnych Solidworks. Ale moje pierwsze wrażenie, że zrobiłbym część za pomocą operacji Boole'a, ponieważ myślę, że łatwiej będzie zrobić cewkę o jej barbarzyńskim kształcie, a następnie odjąć na cylindrze, co o tym sądzisz?

Niech Moc będzie z wami.

Dziękuję manu67 i OBI WAN za odpowiedzi...

W załączeniu pdf 3d w widokach +.

Tak, OBI WAN, zaczynałem od tej samej zasady co ty. Zrobiłem sobie, a potem operację Boolean.

097_0184-a.pdf

Cześć małe stópki miłej niedzieli

Coś takiego Ci odpowiada

Problem polega na tym, ile płótna musisz zostawić, aby było akceptowalne

Wszystkie szanse są oczywiście zwariowane ;-)

patrz załączony plik SW 2012

@+

les_petits_pieds_balayage.sldprt
4 polubienia

Niezła próba gt22 :-)

W idei jest prawie tak, że z wyjątkiem tego, że średnica przekroju skanowania musi wzrosnąć od momentu, gdy skok helikoidy zaczyna się zmieniać. Jest to również moment, w którym spirala staje się stożkowa. Rzeczywiście, tył gardła jest stały. Załączam krok pliku w takiej postaci, w jakiej jest dzisiaj. W rzeczywistości jedyne, czego brakuje, to zmiana średnicy na części o zmiennym skoku. Normalnie powinno to idealnie łączyć się z "końcem" wąwozu, gdzie obecnie widzimy coś w rodzaju pobocza.

Dziękuję za pomoc i życzę miłego weekendu

Yann

097_0184-a.step
1 polubienie

Jeśli sekcja usuwania materiału  porusza się w tym samym czasie co podziałka

Należy to zrobić poprzez płynne usuwanie materiału bazowego

I umieść sekcje na każdym kroku, który się zmienia

@+

1 polubienie

gt22,

Tak, zgadzam się z tobą, tylko że nie możemy używać krzywej śrubowej bezpośrednio jako krzywej prowadzącej. Utworzenie drugiej krzywej prowadzącej jest praktycznie niemożliwe. Następnie, aby zakończyć, obliczenie Ø każdej sekcji będzie napięte, ponieważ krok nie jest stały...

W końcu

Wykonując niezliczoną ilość przekrojów i krzywych prowadzących, udało mi się wykonać skan.

Ale hej, trudno określić pozycje i wymiary sekcji...

Dziękuję za pomoc...

2 polubienia

Witam

Z natury jestem ciekawa! Czy mógłbyś umieścić gotowy plik w poście?

Z góry dziękuję

Ok, oto gotowy plik jako załącznik.

Umieściłem go w sw2015 i STEP.

097_0184-a.zip
1 polubienie

Bug, to był sport.... Ładny jak kawałek