Usuwanie materiału przez przecięcie z inną częścią - SolidWorks

Cze wszystkim

Obecnie korzystam z modułu Rurociągi,

Kopulaste dna stworzyłem jako kawałek lamówki (z prowadzeniem i punktem połączenia).

Wykonujemy szwy w tych kopulastych spodniach, nigdy o tym samym numerze, ani o tych samych cechach itp. Więc nie mogę zintegrować moich szwów z pupą.

Więc chcę być w stanie wykonać moje cięcie rurki (paszcza wilka), tak jak w przypadku przecięcia rury, gdzie jest to automatyczne:

Czy istnieje funkcja tego typu? Jak w AutoCAD z "Odejmowaniem"?

Dziękuję! (i nie wahaj się wędrować, aby dać mi swoją radę ;) )

Witam

Tak, to jest funkcja odejmowania:

http://help.solidworks.com/2013/French/SolidWorks/sldworks/t_combining_bodies_subtract.htm

Zobacz także ten film:

https://www.youtube.com/watch?v=lMfUNK9fsek

2 polubienia

Dziękuję .PL,

Ponieważ jednak moje części znajdują się w zespole, mogę użyć funkcji "Połącz" tylko do połączenia ich ze sobą.

SolidWorks nie pozwala mi w tym przypadku na użycie funkcji odejmowania, ponieważ nie mogę połączyć 2 oddzielnych części.... :/

[Edytuj | edytuj kod]

Zobaczmy, czy narzędzie do zaciągania pożyczek może być rozwiązaniem:

http://help.solidworks.com/2012/french/solidworks/sldworks/hidd_dve_insert_cavity.htm

2 polubienia

Rzeczywiście możliwe jest uzyskanie przejścia rurki przez kopulaste dno:

Nie da się jednak zrobić odwrotnie, aby uzyskać brakujące cięcie rurki, implikuje to cykliczną zależność ... :/

A edytować spód w zespole i zrobić normalne usuwanie materiału do rury?

1 polubienie

@Frédéric, myślałem o tym, ale powierzchnia dna jest wypukła, więc potrzebuję tej powierzchni, stąd post PL na temat funkcji odejmowania jest możliwy tylko na części z kilkoma bryłami

edytując swój utwór (zakrzywione tło)

i tworzysz oś wyjścia lub wejścia wzdłuż żądanej długości, na tej osi tworzysz prostopadłą płaszczyznę, aby utworzyć połączenie z żądaną sekcją

Wytłaczanie na powierzchnię 

Wznowienie wewnętrznego szkicu szwów Usunięcie materiału

patrz załącznik pod SW 2012

Zapisz nową część, odtwarzając punkty trasy

piquage_x_diametre_et_angle_sur_fond_bombe.sldprt
1 polubienie

Możemy więc zapisać zespół w częściach, odjąć korpus od zbiornika, a następnie usunąć korpusy, które nie są przydatne do ponownego włożenia tej rurki do oryginalnego zespołu. Trochę żmudne, ale powinno się udać...

1 polubienie

Dziękuję @gt22 za kawałek, ale jak wskazano w moim poście "Robimy szwy w tych kopulastych spodniach, nigdy o tym samym numerze, ani o tych samych cechach itp. Nie mogę więc zintegrować szwów z pośladkami".

@PL, tak, rzeczywiście, bardzo żmudne.... Co się stanie, jeśli przekonwertuję zewnętrzną geometrię tła na powierzchnię? Czy mogę również użyć narzędzia "Usuwanie materiału za pomocą powierzchni"?

Po zakończeniu rejestrujesz swój nowy fundusz w dodatku do swojej transakcji / referencji klienta

i można odtworzyć punkty routingu dla kranów

@+

Tak, absolutnie, ale nie byłbym w stanie zarządzać swoją nomenklaturą, ponieważ będę miał 2 ciała w pokoju, będę miał nazwę części, ale nie charakterystykę ciał. 

Szukam dużo prostszego systemu jak funkcja "Odcisk palca", o której wspomniał mi PL

Edytuj tło, utwórz szkic 3D, a następnie przekształć oś rury.

Następnie utwórz normalną płaszczyznę do tej osi i wykonaj usuwanie materiału, przekształcając wewnętrzną ścianę rury.

Cześć Aurélien,

Pomyślałem o innym rozwiązaniu, nakręciłem filmik, bo trochę trudno to wytłumaczyć, mam nadzieję, że ci pomoże

Powodzenia 

Mick

test.wmv
3 polubienia

Ah Mike, robi się 200%....

Właśnie mam konflikt między usunięciem materiału a automatyczną rekonstrukcją funkcji orurowania chyba....

Mogę wykonać krok cięcia rurki z powierzchnią.

Udaje mi się również przeciąć spód z górną powierzchnią rurki.

Ale jak tylko się odbuduję, pojawia się konflikt... rura jest odbudowywana, tak jakby powierzchnia dna była aktualizowana (funkcja "wiercenia", którą usuwasz w swoim filmie)

Dziękuję wszystkim za pomysły!

Mike, jesteś wielkim zwycięzcą, właśnie próbowałem zrobić coś przeciwnego do twoich operacji, aby wygrać małe kliknięcie.... Jak co! Zrozumienie, jak działa oprogramowanie, jest ważne :)!

Podziękowania również dla PL, gt22 i Frédérica!

1 polubienie