Oto pomysł na to, jak chciałbym, aby to wyglądało. Widzimy, że na poziomie półksiężyca brakuje kawałka do usunięcia. Ponadto zrobiłem to w wielu funkcjach, co powoduje problemy
Oto fragment poniżej. Majstrowałem przy funkcji usuwania materiału 55,56,57,58. Ale hej, nie satysfakcjonuje mnie to, zarówno jeśli chodzi o proces, jak i renderowanie
Właśnie umieściłem w formacie krokowym plik z efektem końcowym, który chciałbym uzyskać (z wyjątkiem 2-3 szczegółów, ponieważ widzimy, że jest brak, szczególnie w środkowej części. usuwanie materiału nie jest " płaskie " z powierzchnią) i części bez funkcji.
Dodatkowo mam też do zrobienia prześwit po drugiej stronie pokoju. Widać, że jest to katastrofalne, ale myślę, że ten sam proces jest stosowany po obu stronach. Muszę zrobić prześwit z boku i z przodu pokoju
Witam Przyznam, że model jest złożony. Czy naprawdę konieczne jest przestrzeganie wszystkich tych krzywych prowadzących. Jest ich 13. Dzięki uproszczeniu modelu, usuwanie materiału będzie łatwiejsze do wykonania. Poza tym nie widzę, co się stanie, jeśli będziesz kontynuował bez upraszczania. Wyczyszczenie wszystkich przybliżonych połączeń będzie kłopotliwe. Poprzednia propozycja wykonania skorupy jest bardzo dobra, pod warunkiem, że powierzchnia zewnętrzna jest prostsza. W przeciwnym razie prawdopodobnie się nie powiedzie. Zewnętrzne krzywe profilu elementu wygładzania są uzyskiwane z łuków i linii. To samo należy zrobić z krzywymi profilu pośredniego. Mają taką samą liczbę punktów przegięcia dla wszystkich krzywych profilu. Jeśli możesz to zrobić, nie będzie potrzeby stosowania krzywych prowadzących lub nie będzie ich wcale. Zewnętrzna strona będzie bardziej zrelaksowana. Następnie, aby uniknąć fasetek w obszarze bryły, będziesz musiał użyć funkcji przemieszczenia twarzy.
Stworzyłeś swoją zewnętrzną formę, którą nazywasz "skorupą" Z drugiej strony, w przypadku Solidworks, funkcja powłoki umożliwia podążanie za kształtem zewnętrznym poprzez pozostawienie stałej grubości ... Co jest podobne do tego, co chcesz zrobić, mam wrażenie. Zgadzam się @soring , że ta funkcja jest bardzo irytująca w przypadku połączeń między dwiema płaszczyznami, tak że istnieje złożony kształt, taki jak zaokrąglanie/fazowanie. Aby zobaczyć, czy to przejdzie, czy nie
Do przykładu wrócę nieco później. Funkcja kadłuba jest inna. Tworzymy bryłę, bryłę, przykładowy sześcian. Następnie klikamy na funkcję powłoki, wypełniamy grubość ścianek, następnie wskazujemy ścianę (twarze) do usunięcia i walidujemy. W Twoim projekcie jest wygładzenie powierzchni + pogrubienie. Duża różnica.
1-Utwórz wolumin 2-Projektuj krzywe, aby wyznaczyć obszary do usunięcia (osobiście nie sądziłem, że to zadziała ) 3-Następnie wykonaj funkcję kadłuba, wybierając obszary do usunięcia.
W załączeniu znajduje się mój plik testowy SW2019 SP05
To powinno dać ci trop do zbadania w twojej sprawie. i można uprościć modelowanie. Przypominam, że w razie potrzeby można podać inną grubość w funkcji kadłuba. (na przykład grubszy na uchwycie)
Skupiam się tylko na funkcji wygładzania i wydrążania ścian. Upraszczając krzywe profilu poprzez wygładzanie (bez utraty szczegółów), można zmniejszyć liczbę krzywych prowadzących. Niezbędny dla zdrowej geometrii. Wygładzenie powierzchni
tę samą powierzchnię po wygładzeniu profilu 4 krzywe. Zostawiłem 2 krzywe prowadzące. Nie jestem pewien, czy są przydatne. Odbicia na twarzach są bardziej jednorodne, a styczne krawędzie zniknęły.
Aby wygładzić krzywe, poszukaj ikony w menu narzędzia splajnu. Możliwe jest dostrojenie.
Następnie, aby nie mieć już tego rodzaju wady, konieczne byłoby wykonanie wewnętrznej ściany pionowej za wnękami, w przeciwnym razie działa również metoda przesunięcia lica.
Użyj funkcji Nawijanie jako alternatywy dla wgłębień. Nie tylko wytłaczanie. Pozwala to na uzyskanie czystych otworów prostopadłych do powierzchni podpory.
… nie przepraszam. A tak czy inaczej będziesz musiał poprawić inne funkcje, które zmienią kolor na czerwony. Otwórz więc kopię w tym samym czasie, rozszerz wyświetlacz na dwa ekrany i napraw każdą funkcję, porównując ją z oryginałem.