Usuń materiał... Precyzyjnie/Zdefiniowana bryła

Dobry wieczór wszystkim,

Dziś utknąłem na prostej sztuczce: usunięciu materiału.

Chciałbym usunąć tylko zakreskowaną część, z obrotu, który łączy się z przekładką (część niebieskawa)

Czy wiedziałbyś, jak to zrobić?

http://i.imgur.com/u8jtRxB.jpg

Dziękuję!

1 polubienie
Witam, jeśli dobrze zrozumiałem, oto co powinieneś zrobić: 1: Utwórz szkic z funkcją usuwania materiału w swoim pokoju. ( sprawia, że kształt jest mniej więcej taki, jaki powinien być) 2: Wróć do swojego zespołu i kliknij część (tę w kolorze niebieskim) 3: Następnie dokonano edycji części

Witam

Dziękuję za odpowiedź, już użyłem tej techniki, ale biorąc pod uwagę kształt części (tak część w tym przypadku, nie zespół), jest to skomplikowane, ponieważ podstawa jest formą obrotu z kształtem.krzywą.

Konieczne byłoby rozpoczęcie od zakrzywionej powierzchni obrotu do kierunku wytłaczania pionowego.

Witam

Czy próbowałeś usunąć materiał wytłaczany z czarną powierzchnią jako warunkiem końcowym?

enlevement-matiere.jpg
4 polubienia

Witam

Myślę, że narzędzie do dzielenia jest rozwiązaniem , ponieważ pozwala usunąć wolumin poprzez podzielenie go z otaczającymi powierzchniami .

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/Split_and_Save_Bodies.htm

Niech Moc będzie z wami.

2 polubienia

Jeśli płaszczyzna środkowa zostanie ustawiona prostopadle do bieżącego kreskowania

Tak równolegle do twojego planu szefa w czerni

Tworzy szkic

i usuwanie materiału w 2 kierunkach aż do powierzchni

Myślę, że powinno się udać

@+ ;-)

2 polubienia

Witam

Można naszkicować dwa obiekty, a następnie użyć funkcji podziału, aby je rozdzielić. Następnie wykonaj szkic, a następnie usuń materiał, wybierając opcję "aż do ciała";)

Operacja może być również używana w zespole w temacie Operacja złożenia.

Witam

Jeśli celem jest zrobienie tego w złożeniu, jest to bardzo proste, wystarczy skorzystać z opcji odejmowania z funkcji łączenia :

Strona pomocy:

http://help.solidworks.com/2013/French/SolidWorks/sldworks/t_combining_bodies_subtract.htm

W przeciwnym razie należy wstawić część do części (w wielu bryłach) i użyć tej samej funkcji.

Dobry wieczór wszystkim,

Dziękuję za odpowiedzi!

Niestety, próbowałem techniki z powierzchnią jako końcem wytłaczania, ale bez powodzenia, błąd: "Błąd odbudowy: Planowane usunięcie materiału nie przecina modelu. Sprawdź szkic i kierunek"

Po wypróbowaniu z 2-3 różnymi kombinacjami, nadal bez sukcesu... Spójrz na kształt, do którego musi dojść wytłoczenie, może stamtąd pochodzi?

Dzięki!

tst.jpg

Witam

Myślę, że lepiej byłoby zachować pionową "cylindryczną" część jako niestopiony korpus do czasu usunięcia materiału (tylko na tym niezależnym korpusie). Następnie użyj funkcji łączenia, aby połączyć 2 części pomieszczenia.

Powtórz płaszczyznę równoległą do ostatniej wykonanej płaszczyzny, to ujęcie sprawi, że znajdzie się ona na osi części, którą musisz usunąć

ponieważ problem polega na tym, że według twoich ostatnich zrzutów ekranu nie znajduje końca  dobrze do usunięcia materiału 

więc przesuwasz się o x milimetrów 

Po wykonaniu tego planu odcinasz swój kawałek

Przekształcasz elementy tak, aby szkic, który dobrze podąża za twoim obwodem  materii, został usunięty i

To samo dotyczy drugiej strony

i powinno działać

Jaką wersję solidworks posiadasz , jeśli 2012 lub niższa?

Witam

Czy możliwe jest dostarczenie nam części, czy tylko części, której dotyczy problem?

1 polubienie

Witam

Wróciłem z moją funkcją ułamkową, narysowałem część do przetestowania i wynik nie jest zły, myślę, że powinien to zrobić.

Niech Moc będzie z wami.

fractionner.docx
2 polubienia

cóż po testach lepiej rozumiem twój problem

Wszystko, co ci powiedziałem, nie działa

w taki czy inny sposób, nawet z dodaniem przesunięć  powierzchniowych w powierzchni

To nie działa, usuwanie nie kończy się na wspomnianej powierzchni 

Wykonaj więc podniesienie materiału, aby przyciąć część, starając się, aby szkic był lepszy

Gdy to zrobisz, będziesz musiał wypełnić pokój

Więc bierzesz narzędzie w widoku przekroju

odtwarzasz szkic, który pozwolił ci wykonać główny pierścień i ponownie wykonać obrót

to jedyny solucja, jaką znalazłem ;-(euyman

patrz załączony plik SW 2012

piece_hueyman.sldprt
1 polubienie

Najprostsze (i które powinny działać):

Wracasz na swoje drzewo przed rewolucją, która tworzy materię, którą chcesz usunąć.

W tym momencie musi istnieć powierzchnia, na której chcesz zatrzymać usuwanie materii.

Wybierasz powierzchnię i tworzysz funkcję powierzchni szytej - > SW tworzy powierzchnię za Ciebie.

Wracasz na dół swojego drzewa i usuwasz materiał na zszytą powierzchnię, którą właśnie stworzyłeś, powinno działać (szkic usuwania materiału musi być całkowicie zawarty w powierzchni).

W porządku, znowu to zrobiłem! Naprawdę nie wiem jeszcze jak, ale to było bardziej po stronie opcji symetrii, no cóż, niewytłumaczalny bałagan ..

W każdym razie dziękuję wszystkim za reakcję i pomoc!

Hueyman powiedział:

24e60_hub_lr.jpg
2 polubienia

Fajna część, przypomina mi skrzynię śmigłową ze zmiennymi łopatami

Bardzo miłe osiągnięcie Brawo

@+ ;-)

1 polubienie

Dziękuję!

Tak, to absolutnie to! Hamilton Standard 24E60 Hydromatic Four-Blade Commeller Hub (m.in. F4U-4 Corsair Propeller)

1 polubienie

@ Hueyman

To jest dokładnie to, co myślałem ............................; -)........................; -)

@+ ;-)

Zobacz ten link

https://grabcad.com/library/spinner-corsair-f4u-1

Ja już jakiś czas temu komunikowałem się na temat budowy tego śmigła 

ale albo już nie pamiętam, na którym forum albo z kim mój mózg płata mi figle

jesli to znajde to dam newsy i dlatego linki

http://www.cadtutor.net/forum/showthread.php?94526-Propeller-Hub

(ale właśnie zdałem sobie sprawę, że być może już komunikowaliśmy się na ten sam temat tutaj lub gdzie indziej w związku z ostatnim linkiem, który podałem , ponieważ jest to ta sama nazwa użytkownika Heuyman , z drugiej strony nadal mam tę samą nazwę użytkownika)... ;-)

@+ ;-)