Regularnie muszę zapisywać rysunki Solidworks w formacie DWG, aby wysyłać je do klientów.
Mój problem polega na tym, że dla identycznego planu plik DWG jest znacznie cięższy (od 800 KB dla solidworks do 20 000 KB dla DWG na przykład) i dlatego czasami niemożliwe staje się wysłanie ich mailem.
Robiąc kilka testów, mogłem zauważyć, że plik DWG jest tak ciężki ze względu na logo firmy znajdujące się w kartridżu: bez logo plik ma tylko 100 KB zamiast 20 000 KB.
Próbowałem użyć logo w formacie JPEG i PNG i nic się nie zmienia.
Czy istnieje sposób, aby to naprawić i zmniejszyć rozmiar moich plików DWG, pozostawiając logo firmy w kartridżu.
Możesz także przerobić plik logo używany za pomocą narzędzia takiego jak XnView, zmieniając rozmiar (w pikselach), biorąc pod uwagę rozdzielczość 300 dpi (czyli pikseli na cal) i żądany rozmiar wkładu.
Korzystając z tej metody, kiedy zapisuję plik DWG z moim logo, plik jest o około 200 KB dłuższy niż bez logo i zachowuję całkiem przyzwoitą jakość logo. (nadal nie jest źle w porównaniu z rozmiarem pliku bez logo, ale jest znacznie lepszy niż 20 000 KB, które dodał mi wcześniej)