Zapisywanie plików

Witam

Mam pytanie dotyczące zapisywania pliku do wysłania do klienta. W rzeczywistości zbudowaliśmy mu maszynę, a on chciałby ją zaimplementować w 3D w środowisku swojej fabryki, którą zaprojektował w 3D.

Chciałbym wysłać mu tylko zewnętrzną folię, aby nie były to szczegóły wnętrza maszyny.

W jakim formacie należy zapisać plik, aby można go było ponownie wykorzystać w oprogramowaniu CAD 3D?

Dziękuję

Witam

Będziemy musieli doprecyzować trochę więcej.

Jakiego oprogramowania używasz? Jakie oprogramowanie posiada Twój klient?

Pozdrowienia

Solidworks 2013

Z drugiej strony nie wiem, jakiego oprogramowania używa mój klient.

Zależy to częściowo od typu maszyny.

Aby wysłać 3D, istnieje rozwiązanie polegające na zapisaniu zespołu jako części (.sldprt) i wybraniu opcji "powierzchnie zewnętrzne". Daje to sldprt tylko z powierzchniami. Dużą zaletą jest to, że jest bardzo trudny do wykorzystania dla potencjalnego konkurenta, jednocześnie dając przestrzeń zewnętrzną.

Innym rozwiązaniem jest Tools/Defeature. Może dać dobre rezultaty, ale trzeba poświęcić trochę czasu na dopracowanie parametrów. Mówiąc prościej, upraszcza objętość i może usuwać małe elementy.

Ostatnie rozwiązanie trochę dłużej, weź montaż, schowaj wszystko, czego nie chcesz pokazywać i zapisz ponownie jako część, ale wybierając opcję "wszystkie komponenty".

Aby spróbować zorientować się...

2 polubienia

Uzupełnij zgodnie z nową odpowiedzią od @ fdujardin: i zapisz uzyskany plik w STEP lub innym...

1 polubienie

Witam

Odpowiedź została już udzielona, ale oto SWW2012 prezentacja na temat wymiany plików

Miłego czytania

sww2012_sharing_assemblies.pptx