Specjalne nagrywanie plików CATIA

Witam

Funkcja "Zarządzanie rekordami" jest prawdopodobnie odpowiedzią na Twój problem.

Wyobraźmy sobie, że w moim przypadku mam produkt składający się z 2 części: wału i piasty. Jeśli chcę zapisać drzewo niezależnie po zmianie, mogę albo "zapisać jako", albo zastosować wzór. W moim przypadku umieszczę "_2" jako wzorzec.

I jak widać na poniższym obrazku, ze wzorem został utworzony 2. plik. Problem (lub zaleta, w zależności od punktu widzenia) polega na tym, że odtwarza plik dla każdego zastosowanego wzorca, więc z jednej strony grozi przeciążeniem folderów, ale z drugiej strony pozwala na tworzenie kopii zapasowych części.

Pamiętaj, że produkt łączy się z ostatnimi zarejestrowanymi częściami, więc jeśli chcesz zmienić część, będziesz musiał zmodyfikować linki bezpośrednio w CATIA. 

Sam nadal mam pewne nieporozumienia ze sposobem, w jaki CATIA linkuje i zapisuje swoje pliki, więc popraw mnie, jeśli się mylę. :)

Witam

To nie jest to, co próbuję zrobić. 
Nazwy plików są zdefiniowane w drzewie i chcę, aby po zapisaniu zestawu pobierał nazwy z drzewa 

Przepraszam, ale nie rozumiem twojego problemu.

Chcesz, aby po zmianie nazwy swojej części w drzewie, nazwa pliku na .catpart również się zmieniła, prawda?

dokładnie

Mój problem nie został jeszcze  rozwiązany

Witam

Dziękujemy za cierpliwość. Przykro mi, ale nie udało mi się znaleźć żadnych innych rozwiązań niż te wyjaśnione powyżej. Poza zmianą indeksu przy każdym nowym nagraniu nie znajduję nic ciekawego.

Mogę zasugerować, abyś zrobił to w 2 krokach:

1.  Zarządzanie rekordami -> Zastosuj wzorzec do produktu ORAZ do udziałów -> Kliknij przycisk OK
  2.  Po zastosowaniu wzorca Plik -> Wyślij do -> Katalog -> Przeniesiono pliki kandydujące do wybranych plików i wybierz nowy folder.

W ten sposób będziesz mógł zachować każdą starą wersję swojego produktu (do tworzenia kopii zapasowych), a pamięć masowa Twojego zestawu będzie czysta, ponieważ będzie ona przechowywana w osobnych folderach. Niestety, mogę zaoferować to tylko jako alternatywę, ponieważ nie mogę wymyślić, jak po prostu zmienić nazwę pliku z widoku drzewa. (Ponownie, jest to kwestia powiązania między CATIA a Windowsem, ale to wykracza poza moje obecne umiejętności)

CDLT powiedział:

p.s: Oto plik PDF z CNRS z Grenoble na temat CATIA. Page 12 możesz dowiedzieć się więcej o zarządzaniu dokumentacją: Link