Witam
Dzisiaj zapisuję swoje pliki pod odniesieniem do części, a nazwa pozostaje w opisach. Z ciekawości chciałbym wiedzieć, czy masz jakąś inną metodę?
Myślę, że mój sposób robienia rzeczy ma ograniczenia, gdy tylko zaczynasz mieć konfiguracje z innymi odniesieniami niż ten z oryginalnego pliku.
Czy w Eksploratorze Windows istnieje sposób na wyświetlenie różnych odwołań do konfiguracji?
Witam
Zakładam, że nie używasz EPDM?
Czy myślałeś o Solidworks Explorer?
Kilka właściwości można zintegrować, a nawet dostosować, aby znaleźć plik według jego nazwy, kodu, odniesienia itp.
Ponadto możesz wiedzieć, gdzie ten element jest używany, spójrz na niego z pierwszej ręki... Krótko mówiąc, oprogramowanie jest znacznie bardziej kompletne niż tradycyjny eksplorator Windows.
Miłego dnia!
Witam
To zależy od wielu rzeczy: zarządzania planami w Twoim ERP, rankingu, zarządzania rewizjami.
Są to obszerne pytania, ale wpływają na wiele rzeczy na co dzień, a kiedy już dokonasz wyboru, trudno jest się cofnąć, zwłaszcza jeśli zarządzasz wieloma częściami.
Stworzyliśmy system zarządzania z numerem części. Oznacza to, że każda część SolidWorks jest rejestrowana ze swoim odniesieniem, które odpowiada temu z ERP. W związku z tym zestawy są oznaczone dziesięciocyfrowym odniesieniem (np. 22660060). Tak więc każda sztuka będzie miała ten prefiks i zostanie dodana -01, -02... Następnie rozkładamy podzespoły (np. 22660060-100) i części, które do niego należą to 22660060-101, -102...
Nasze wersje są wskazane tylko w kartuszu, a nie w nazwie części.
Ma to konsekwencję w postaci nadpisania planu po wprowadzeniu modyfikacji. Jednak znacznie upraszcza to połączenia w SolidWorks, ponieważ modyfikacja zostanie wykonana we wszystkich złożeniach przy użyciu tej części.
Są to tylko leady, a ich wybory muszą być przemyślane zgodnie z wykorzystaniem planów i referencji, aby ułatwić komunikację między różnymi działami firmy, klientami i dostawcami.
Do zobaczenia...
1 polubienie
Tak, nie używam EPDM, jestem w jednej stacji roboczej.
Obecnie moje projekty są objęte 3 rodzajami rejestracji
1-Tylko nazwa części i rysunek pod numerem części
2-odniesienie do rodziny części, po którym następuje nazwa części i rysunek pod numerem części
3- Numer części i rysunek pod numerem części
Zauważyłem, że dla warunku 1, ponieważ mam foldery rodzinne do końcowego montażu, mogę mieć tę samą nazwę w 2 różnych folderach i tam mam problemy z otwieraniem (jakby przypadkiem zespół nie otwierał właściwych części)
Posiadam prawie 4000 części do jednej maszyny. Proszę więc o opinię przed modyfikacją wszystkiego
Problem z podobnymi nazwami...
Problem z oprogramowaniem polega na tym, że szuka tylko części w katalogu, w którym jest przechowywany jako ostatni!
Wcześniej przeszuka pamięć RAM, określone ścieżki, ostatnią używaną ścieżkę itp.
Więc jeśli otworzyłeś dokument "A" ma on niewiele, zamknąłeś go i otwierasz nowy (inny) dokument "A", SW automatycznie otworzy ten pierwszy, więc niewłaściwy dla Ciebie.
Stąd zainteresowanie różnicowaniem nazw plików i stosowaniem systemu zarządzania.
1 polubienie
rmorel, twoja odpowiedź bardzo mocno krzyżuje się z tym, co myślałem.
W przypadku indeksów wersji robię to samo, z wyjątkiem tego, że przechowuję kopię pdf w pliku historii.
Pracuję na maszynach, które mają 30 lat (zobacz więcej)
w odniesieniu Jestem w formacie: Numer rodziny w literze + Numer typu maszyny w cyfrach + litera klasyfikacyjna + ref 5 cyfr Wersja pojawia się tylko w plikach PDF na końcu nazwy pliku , który wysyłam do dostawców.