Zapisywanie zmodyfikowanych dokumentów

Witam
od czasu przejścia na wersję Solidworks 2023 SP4 za każdym razem, gdy zamykam plan lub złożenie, jestem proszony o zapisanie zmodyfikowanych dokumentów, nawet jeśli nie wprowadzono żadnych zmian.
Okno otwiera się z komunikatem "Następujące dokumenty zostały zmodyfikowane), gdy tak nie jest.

Dziękuję

Witam
Z tego, co pamiętam, ten komunikat istniał od zawsze, SW uważa, że prosta przebudowa lub zmiana konfiguracji generuje modyfikację, stąd prośba o rejestrację.
Nie wydaje mi się, abyśmy mogli usunąć tę wiadomość.
Jedynym sposobem byłoby "zablokowanie" plików poprzez ustawienie paska bloku na plikach części i ustawienie zachowania w przypadku anulowania modyfikacji części w złożeniu tak, aby nie miała na nią wpływu.
Teoretycznie nie powinien już przekazywać wiadomości.
Nie sądzę więc, aby był specyficzny dla 2023 roku (nadal jestem na SP5 z 2022 roku)

Dla przypomnienia, po kilku próbach komunikat pojawia się tylko wtedy, gdy otworzysz ASM w świetle.
W trybie rozwiązanym SolidWorks nie wyświetla już monitów o zapisanie.
???

Myślę, że musiał odbudować część, więc w świetle załadował ten plik i uznał go za modyfikację (po prostu kliknij na niego, aby go załadował, jeśli moja pamięć jest poprawna)

Tak, ale dlaczego odbudowuje pomieszczenie, które nie zostało poddane żadnej modyfikacji?
To wielka tajemnica tej gry, która nieustannie się odbudowuje.

Zgadzam się, myślę, że dlatego dodali pasek bloków.
Ale dla SW, nawet jeśli dodaliśmy rejestrację do znaku towarowego dla konfiguracji, prosty fakt zmiany konfiguracji na przykład w pliku sprawia, że myśli, że w pliku nastąpiła modyfikacja (potencjalnie związana z rekonstrukcją funkcji w celu wyświetlenia konfiguracji).
Dla nas, wizualnie, bez zmian, ale dla oprogramowania interpretuje to jako modyfikację (zwykle można to zobaczyć po gwiazdce, która znajduje się za nazwą pliku).
Operacja jest nieco przypadkowa, a z bagażnikiem można to doskonale zobaczyć.
Na przykład archiwizuję całkowicie przebudowany model, więc jest on tylko do odczytu i od czasu do czasu, gdy go otwierasz, prosi o rekord, gdy absolutnie nic się nie zmieniło.
Jedyna różnica polega na tym, że mogę ustawić go tak, aby nigdy nie prosił mnie o zapisywanie plików tylko do odczytu.
Powiedziałbym, że jest to trochę część dziwnego sposobu działania SW.

Witam
Jeśli dokonałeś poważnej zmiany wersji, wyjaśniłoby to, dlaczego chce nagrywać (w rezultacie pod 2023 Sp4)

1 polubienie