Aby utworzyć obraz mojego CAD, zwykle używam Narzędzia --> Capture.
Następnie zapisuję obraz w .png formacie.
Z drugiej strony uważam, że jakość mojego obrazu jest bardzo przeciętna.
Złoto 1) Na karcie Piksel w opcjach przechwytywania wybór "Jakość renderowania" jest wysoki. 2) W opcjach CATIA (Tools --> Options), jeśli chodzi o wyświetlanie, umieściłem najwyższą precyzję, a mianowicie 0,01.
Jak mogę uzyskać wysokiej jakości obraz CAD za pomocą CATIA?
Nie posiadam żadnego z tych modułów, ale co mogę powiedzieć:
Studio fotograficzne ma za zadanie wykonywać realistyczne renderingi fotograficzne (bardzo piękne obrazy zbliżone do rzeczywistości, ale zamrożone)
Odwzorowanie w czasie rzeczywistym: renderowanie jest ponownie obliczane podczas manipulowania 3D.
Sukces renderingu polega na realistycznym odwzorowaniu materiałów zastosowanych w CATIA, efektach świetlnych (praca sama w sobie).
Domyślnie w CATIA jest bardzo mało materiałów, a rendering jest dość słaby, nie wiem czy przy tych 2 modułach wybór jest bardziej rozbudowany?
Nie próbując uzyskać wysokiej jakości, spotkaliśmy się już z PB z narzędziem do przechwytywania obrazu CATIA. W R22 i V5-6R2014 te PB zostały poprawione. Jeśli otrzymany obraz jest gorszej jakości niż zwykły zrzut ekranu wklejony w programie Paint, istnieje szansa, że Twoja wersja Catia ma ten typ PB
"Studio fotograficzne ma za zadanie tworzyć realistyczne renderingi fotograficzne (bardzo piękne obrazy bliskie rzeczywistości, ale zamrożone)" Franck
— > jest tu drobna rzecz, której nie rozumiem. Co masz na myśli mówiąc "zamrożony"? Dla mnie zdjęcie to obraz w danym momencie i dlatego koniecznie "zamrożony".
"Nie próbując tworzyć wysokiej jakości, spotkaliśmy się już z PB z narzędziem do przechwytywania obrazu CATIA. W R22 i V5-6R2014 te PB zostały poprawione. Jeśli obraz, który otrzymasz, jest gorszej jakości niż zwykły zrzut ekranu wklejony w programie Paint, istnieje szansa, że Twoja wersja Catia ma ten typ PB"
--> Twoja hipoteza wydaje się dobra, ponieważ mam r21. Więc to może być możliwe. Co więcej, rzeczywiście nie szukam bardzo wysokiej jakości obrazu w 20 MB, ale po prostu przyzwoitego obrazu w 2-3 MB. Jednak uzyskany wynik jest nadal daleki od prawidłowego dla mnie. Nadal mam duże piksele, które psują efekt 3D części CATIA.
Ponadto elementem, który może świadczyć o jakości, jest to, że obraz waży 35 KB, więc niewiele. Uzyskanie obrazu o rozmiarze 1 MB byłoby bardziej odpowiednie dla obrazu o dobrej jakości.
W przeciwnym razie zapisałem swój obraz w wysokiej jakości jpeg.
Próbowałem ustawić rozdzielczość na maksimum, dokonując następującego ustawienia w narzędziu do wycinania:
Fotorealistyczne renderowanie w CATIA jest naprawdę uciążliwe do skonfigurowania i bardzo się opóźnia, o ile masz trochę ciężki zestaw, kiedy chcę mieć piękny obraz, używam Keyshot.
Prosty i bardzo wydajny, kompatybilny z CATIA do aktualizacji w miarę postępów w pracy.
Brak limitu formatu obrazu, wydałem już renderowanie takie jak 10000/15000 pikseli, obraz 120 MB!
Myślę, że powinienem być w stanie tworzyć wysokiej jakości obrazy CAD za pomocą tego programu.
Z drugiej strony mam pewne problemy z użytkowaniem.
Dwa tropy, które znalazłem do tej pory, to: - Aby zaimportować moją część, aby ustawić jakość triangulacji na 0,001. - Na karcie Obraz zwiększ rozdzielczość.
Następnie przechodzę do renderowania i robię zrzut ekranu.
Ale na razie generowane obrazy są nadal niskie (300 KB).
Chciałbym wygenerować obrazy o .jpeg lub .png dobrej rozdzielczości i rozmiarze 3-5 MB.