Nagrywanie wysokiej jakości obrazu za pomocą CATIA

Witam

Aby utworzyć obraz mojego CAD, zwykle używam Narzędzia --> Capture.

Następnie zapisuję obraz w .png formacie.

Z drugiej strony uważam, że jakość mojego obrazu jest bardzo przeciętna.

Złoto
1) Na karcie Piksel w opcjach przechwytywania wybór "Jakość renderowania" jest wysoki.
2) W opcjach CATIA (Tools --> Options), jeśli chodzi o wyświetlanie, umieściłem najwyższą precyzję, a mianowicie 0,01.

Jak mogę uzyskać wysokiej jakości obraz CAD za pomocą CATIA?

Z góry dziękuję za radę.

Witam

Czy wypróbowałeś już warsztaty renderingu? http://catiatutorial.free.fr/rendu/rendu1.html

2 polubienia

Jeśli szukasz jakości, zrób rendering!

Aby uzyskać wysoką jakość, musisz mieć moduł PHS "Studio fotograficzne"

2 polubienia

OK.

Dziękuję za radę.

Oto moja opinia na temat Waszych elementów:

1) W Infrakonstrukcji mam "Studio fotograficzne", z drugiej strony nie mam "renderingu". Czy to jest to samo?

> właściwie myślę, że znam odpowiedź, ponieważ właśnie zobaczyłem, że mam również renderowanie w czasie rzeczywistym. 

Ale w takim razie, co jest lepsze w użyciu "Studio fotograficzne" czy "Renderowanie w czasie rzeczywistym"?

2) "Render" --> OK, ciekawe, dlaczego nie, ale czy mógłbyś mi powiedzieć trochę więcej na ten temat?

Dobry wieczór

Nie posiadam żadnego z tych modułów, ale co mogę powiedzieć:

Studio fotograficzne ma za zadanie wykonywać realistyczne renderingi fotograficzne (bardzo piękne obrazy zbliżone do rzeczywistości, ale zamrożone)

Odwzorowanie w czasie rzeczywistym: renderowanie jest ponownie obliczane podczas manipulowania 3D.

Sukces renderingu polega na realistycznym odwzorowaniu materiałów zastosowanych w CATIA, efektach świetlnych (praca sama w sobie).

Domyślnie w CATIA jest bardzo mało materiałów, a rendering jest dość słaby, nie wiem czy przy tych 2 modułach wybór jest bardziej rozbudowany?

Nie próbując uzyskać wysokiej jakości, spotkaliśmy się już z PB z narzędziem do przechwytywania obrazu CATIA. W R22 i V5-6R2014 te PB zostały poprawione. Jeśli otrzymany obraz jest gorszej jakości niż zwykły zrzut ekranu wklejony w programie Paint, istnieje szansa, że Twoja wersja Catia ma ten typ PB

1 polubienie

"Studio fotograficzne ma za zadanie tworzyć realistyczne renderingi fotograficzne (bardzo piękne obrazy bliskie rzeczywistości, ale zamrożone)" Franck

— > jest tu drobna rzecz, której nie rozumiem. Co masz na myśli mówiąc "zamrożony"? Dla mnie zdjęcie to obraz w danym momencie i dlatego koniecznie "zamrożony".

"Nie próbując tworzyć wysokiej jakości, spotkaliśmy się już z PB z narzędziem do przechwytywania obrazu CATIA. W R22 i V5-6R2014 te PB zostały poprawione. Jeśli obraz, który otrzymasz, jest gorszej jakości niż zwykły zrzut ekranu wklejony w programie Paint, istnieje szansa, że Twoja wersja Catia ma ten typ PB"

--> Twoja hipoteza wydaje się dobra, ponieważ mam r21. Więc to może być możliwe. Co więcej, rzeczywiście nie szukam bardzo wysokiej jakości obrazu w 20 MB, ale po prostu przyzwoitego obrazu w 2-3 MB. Jednak uzyskany wynik jest nadal daleki od prawidłowego dla mnie. Nadal mam duże piksele, które psują efekt 3D części CATIA.

Witam

Jeśli umieścisz artykuł na forum, możemy przeprowadzić test w tych samych warunkach i warunkach.

Widok: izometryczny.

Powiększenie: Wyśrodkuj wszystko 

Ten sam rozmiar okna przechwytywania (szerokość x wysokość)

Te same ustawienia narzędzia do przechwytywania

Ten sam format wyjściowy (wysoka jakość Jpeg).

Następnie wszystko, co musisz zrobić, to porównać wyniki.

1 polubienie

Oto, co otrzymuję. 

Gdy tylko trochę przybliżysz, nie jest świetnie.

Ponadto elementem, który może świadczyć o jakości, jest to, że obraz waży 35 KB, więc niewiele. Uzyskanie obrazu o rozmiarze 1 MB byłoby bardziej odpowiednie dla obrazu o dobrej jakości.

W przeciwnym razie zapisałem swój obraz w wysokiej jakości jpeg.

Próbowałem ustawić rozdzielczość na maksimum, dokonując następującego ustawienia w narzędziu do wycinania:

Z góry dziękuję za pomoc.

essai.catpart powiedział:

Witam

Przechwytywanie odbywa się w trybie Pixel, więc im bardziej powiększysz, tym bardziej się pogorszy (jest to normalne zachowanie).

Jpg jest więcej niż wystarczający na zrzut ekranu przeznaczony do zintegrowania z dokumentem "Office", a rozmiar jest bardzo lekki.

Jeśli wybierzesz Bitmapę, będzie to znacznie cięższe x10 około (+ kolory), ale dla jednokolorowego obrazu CAD tak naprawdę nie znam różnicy.

Załączam wyniki

1 - Takie same ustawienia jak u (jpg i bmp)

2 - Ustawienie "Wysokie" (JPG i BMP)

3 - ustawienie "wysokie" ( BMP) z materiałami (czerwone farby DS i dwa przednie światła).

Rozdzielczość ustawiona na MAX jest przeznaczona do drukowania.

Wyda się, że to, co dostanę, jest nieco lepsze (w jpg 128 zamiast 35) Nie sądzę, że to przechwytywanie,

Spójrz na ustawienia precyzji.

result.zip

Fotorealistyczne renderowanie w CATIA jest naprawdę uciążliwe do skonfigurowania i bardzo się opóźnia, o ile masz trochę ciężki zestaw, kiedy chcę mieć piękny obraz, używam Keyshot.

Prosty i bardzo wydajny, kompatybilny z CATIA do aktualizacji w miarę postępów w pracy.

Brak limitu formatu obrazu, wydałem już renderowanie takie jak 10000/15000 pikseli, obraz 120 MB!

Kilka przykładów: http://www.lynkoa.com/propositions/1100-gsxr-92

Cześć Mad max,

Dziękuję za rady dotyczące Keyshot.

Myślę, że powinienem być w stanie tworzyć wysokiej jakości obrazy CAD za pomocą tego programu.

Z drugiej strony mam pewne problemy z użytkowaniem.

Dwa tropy, które znalazłem do tej pory, to:
- Aby zaimportować moją część, aby ustawić jakość triangulacji na 0,001.
- Na karcie Obraz zwiększ rozdzielczość.

Następnie przechodzę do renderowania i robię zrzut ekranu.

Ale na razie generowane obrazy są nadal niskie (300 KB).

Chciałbym wygenerować obrazy o .jpeg lub .png dobrej rozdzielczości i rozmiarze 3-5 MB.

Jak mogę to zrobić?

Z góry dziękuję za radę