Owijanie wokół obrabianego przedmiotu

Witam

Czy mógłby mi ktoś podać metodę na dokładne zamodelowanie paska rozciągniętego wokół obiektu, przechodzącego przez punkt A i punkt B zgodnie z załączonym szkicem?

Moja trudność polega na znalezieniu właściwej trajektorii.

INVENTOR 2015 lub SOLIDWORKS 2011sangle

Dziękuję.

2 polubienia

Witam

Myślę, że jest to możliwe z SolidWorks, ale obraz nie jest zbyt wyraźny.

Czy możesz go dołączyć?

A gdzie dokładnie utkniesz?

Witam

jeśli wykonałeś swoje 2 punkty, wykonujesz szkic 3D, a następnie łączysz 2 punkty za pomocą 5 linii (po 1 na stronę) i ustawiasz je współliniowo za pomocą ograniczenia. Tam będziesz miał erekcję; Następnie tworzymy zespół z częścią i jej szkicem, a następnie wstawiamy do niego nową część. po utworzeniu tej nowej części tworzysz nowy szkic 3D i konwertujesz już utworzony, następnie opuszczasz szkic, następnie tworzysz plan na końcu szkicu 3D, aby umieścić tam szkic paska, następnie ponownie opuszczasz szkic, a na koniec wykonujesz zamiatanie bossa / podstawy i tam zostanie wykonany pasek st będzie podążać za linią od punktu A do B... W części Solidworks

1 polubienie

W przeciwnym razie tworzysz płaszczyznę zorientowaną zgodnie z aniołem (lub kątami), którą powinien przyjąć twój pasek.

Następnie należy utworzyć szkic na tej płaszczyźnie poprzez przekształcenie krawędzi bryły.

Zaletą jest to, że masz szkic 2D

Wadą jest to, że plany referencyjne nie są zgodne z planami solidnego punktu wyjścia.

1 polubienie

Oto szkic w załączeniu. Przyznam, że pracujemy głównie na INVENTOR.

capture.jpg

dla mnie z SW 2012 tak, wiem, że się spóźniam, ale bardzo mi to odpowiada ;-)

Najprostszy sposób na narysowanie linii szkicu dla układu 

przekształć je w krzywe 3D

Szkic koła 

skan okręgu na szkicu 3D

i jego powtarzanie

patrz przykład w SW 2012

Wizualizacja jest tam i możemy, jeśli chcemy ją udoskonalić

@+ ;-)

sangle_de_fixation_via_repetion_de_balayage.sldprt

do GT22:

Twoja propozycja wydaje się rzeczywiście wizualnie poprawna, z wyjątkiem tego, że pasek jest płaski i musisz radzić sobie ze skrętami (dlatego wykonuję wygładzanie, a nie zamiatanie). Dostarczony szkic jest prosty, ale obecnie elementy wiązane są bardziej złożone z zaokrągleniem. Potrzebuję czegoś konkretnego, ponieważ robimy również paski.

Dziękuję wam wszystkim.

1 polubienie

Nic nie stoi na przeszkodzie, gdy raz skończysz

Tworzenie powierzchni z prostokątnym paskiem

lub zmienić odstępy między powtórzeniami i pomnożyć liczbę tych powtórzeń ;-)

Masz już na nim wystarczająco dużo jedzenia, prawda?

do zarządzania skrętami prawdziwych pasków

czy ten wykonany w 3D?

Pokaż nam pasek, aby sprawdzić, czy naprawdę pasuje do części, która ma być trzymana pod tym kątem

Afficher l'image d'origine

Gatunek taki jak ten

W rzeczywistości gt22 oferuje to samo, co ja...

@ AC kobra 427

Czytając twój wątek, nie do końca to samo, czego próbowałeś ze swoją teorią

Próbowałem objętości i powierzchni, zmieniając X razy parmetry

Prawdą jest, że moja wersja może być dla niektórych przestarzała

ale przez przeciągnięcie na prostokątnym przekroju nie jest strasznie strasznie strasznie ;-(

nie działa pod SW 2012 nawet na powierzchni, gdzie trzeba to zrobić w kroku X, a pasek po rozłożeniu nie pozostaje prosty

Zobaczmy więc, co jest dobre

Jeśli opanujesz blachę; Możesz to zrobić jako część blaszaną. Pod każdym kątem fasety elementu będziesz mieć zagięcie, które będzie podążać za Twoim szkicem.

gt22 mówisz o robieniu szkiców, a następnie przekształcaniu ich w szkic 3D i robieniu skanu. To jest dokładnie to, co zaznaczyłem, po prostu nie podałem kształtu paska...

Witam i dziękuję wszystkim.

Znalazłem precyzyjne rozwiązanie dla części pokazanej w blasze za pomocą INVENTOR. Myślę, że tak samo jest z Solidworks:

tworzenie szkicu na płaszczyźnie prostopadłej do części, podążającej za konturem części i mającej za swój koniec rzut punktów A i B.

esquisse

Obniżona krawędź zgodnie z profilem (INVENTOR) lub zagiętym ramieniem podstawy (SW).

Rozłóż wszystko i stwórz szkic. rzutuj punkt A i punkt B. Narysuj pion przez punkt B do krawędzi konturu, a następnie narysuj linię prostą przechodzącą przez rzut punktu A i przecięcie 1. prawej strony z konturem (punkt C). Odrysuj pasek.

esquisse sur le déplié

Usuń materiał wokół paska. Złóż się.

résultat

W końcu w ten sposób było to bardzo proste.

W przypadku części skrętnych na bardziej złożonych częściach i na uchwycie pierścieniowym pozostaję przy wygładzaniu.

torsion

Mam nadzieję, że będzie to mogło być wykorzystane przez innych, możliwe są inne aplikacje.

Plik IPT na żądanie.