Czy mógłby mi ktoś podać metodę na dokładne zamodelowanie paska rozciągniętego wokół obiektu, przechodzącego przez punkt A i punkt B zgodnie z załączonym szkicem?
Moja trudność polega na znalezieniu właściwej trajektorii.
jeśli wykonałeś swoje 2 punkty, wykonujesz szkic 3D, a następnie łączysz 2 punkty za pomocą 5 linii (po 1 na stronę) i ustawiasz je współliniowo za pomocą ograniczenia. Tam będziesz miał erekcję; Następnie tworzymy zespół z częścią i jej szkicem, a następnie wstawiamy do niego nową część. po utworzeniu tej nowej części tworzysz nowy szkic 3D i konwertujesz już utworzony, następnie opuszczasz szkic, następnie tworzysz plan na końcu szkicu 3D, aby umieścić tam szkic paska, następnie ponownie opuszczasz szkic, a na koniec wykonujesz zamiatanie bossa / podstawy i tam zostanie wykonany pasek st będzie podążać za linią od punktu A do B... W części Solidworks
Twoja propozycja wydaje się rzeczywiście wizualnie poprawna, z wyjątkiem tego, że pasek jest płaski i musisz radzić sobie ze skrętami (dlatego wykonuję wygładzanie, a nie zamiatanie). Dostarczony szkic jest prosty, ale obecnie elementy wiązane są bardziej złożone z zaokrągleniem. Potrzebuję czegoś konkretnego, ponieważ robimy również paski.
Jeśli opanujesz blachę; Możesz to zrobić jako część blaszaną. Pod każdym kątem fasety elementu będziesz mieć zagięcie, które będzie podążać za Twoim szkicem.
gt22 mówisz o robieniu szkiców, a następnie przekształcaniu ich w szkic 3D i robieniu skanu. To jest dokładnie to, co zaznaczyłem, po prostu nie podałem kształtu paska...
Znalazłem precyzyjne rozwiązanie dla części pokazanej w blasze za pomocą INVENTOR. Myślę, że tak samo jest z Solidworks:
tworzenie szkicu na płaszczyźnie prostopadłej do części, podążającej za konturem części i mającej za swój koniec rzut punktów A i B.
Obniżona krawędź zgodnie z profilem (INVENTOR) lub zagiętym ramieniem podstawy (SW).
Rozłóż wszystko i stwórz szkic. rzutuj punkt A i punkt B. Narysuj pion przez punkt B do krawędzi konturu, a następnie narysuj linię prostą przechodzącą przez rzut punktu A i przecięcie 1. prawej strony z konturem (punkt C). Odrysuj pasek.
Usuń materiał wokół paska. Złóż się.
W końcu w ten sposób było to bardzo proste.
W przypadku części skrętnych na bardziej złożonych częściach i na uchwycie pierścieniowym pozostaję przy wygładzaniu.
Mam nadzieję, że będzie to mogło być wykorzystane przez innych, możliwe są inne aplikacje.