Enroulement_Problème_Déformations lekki szkic po zwinięciu

Witam

Zamieszczam to pytanie, ponieważ chciałbym poprawić moje wykorzystanie solidworks , a zwłaszcza funkcji skanowania z ciałem.

Jako załącznik zamieszczę obraz części, którą muszę wykonać, a także część w pliku Solidworks 2019, abyś mógł mi łatwiej pomóc.

Oto mój problem: Próbowałem stworzyć skomplikowany kształt, który widzimy na obrazie, za pomocą funkcji skanowania z ciałem (półkulistym frezem), ale niestety oprogramowanie odmówiło mi walidacji konstrukcji, gdy robiłem strzałki.

Poszedłem więc do funkcji Embossing Winding, aby uzyskać ten kształt, ale problem z tą funkcją polega na tym, że zniekształca ona szkic, gdy rozwija się na zewnętrznej średnicy. 

Moja część nie odpowiada idealnie temu, czego chcę, ponadto muszę mieć dokładny plik 3D do produkcji CAM.

Z góry dziękuję za pomoc i życzę miłego dnia.

f6130-tampon_trenner.sldprt

To, co czasami robię dla ścieżek narzędzia, to rysowanie części bez obróbki, rysowanie kształtu do usunięcia (nadanie mu objętości i nie scalanie), a następnie odjęcie objętości przeciągnięcia od 1. objętości. W ten sposób możesz łatwiej kontrolować formularz do odejmowania.

Aby odjąć bryłę od innego Narzędzia/Funkcji/Kombajnu, należy skorzystać z opcji Odejmij.

3 polubienia

O tak, rzeczywiście może, może tak działało, ale to trochę komplikuje 3d i jego odczytanie przez inną osobę.

Czy nie ma sposobu, aby dowiedzieć się, jak doskonale korzystać z tej funkcji solidworks?

Witam

Jak powiedział sbadenis, możesz lepiej  kontrolować kształt za pomocą ciał.

Oto przykład  elementu, który mamy w naszym domu.

Pracowałem z kombinacjami brył i powierzchni. Jestem w SW2017

Pozdrowienia

wrap.sldprt powiedział:
1 polubienie

Dzień dobry panu

Po pierwsze, dziękuję za czas, który mi pan dał na udzielenie odpowiedzi na moje pytanie.

Otworzyłem twoje 3D i rzeczywiście działa to tak, rysowanie jest trochę skomplikowane, ale przynajmniej ma tę zaletę, że wygląda idealnie jak to, co obrabiałaby frezarka,

Jest to rozwiązanie, z którego mogę skorzystać, ale jego wdrożenie zajmuje dużo czasu.

Niemniej jednak nadal mogę wysłać wiadomość do Solidworks, aby dowiedzieć się, jak poradziliby sobie z funkcją skanowania ciała.

Dziękuję bardzo!