Pogrubianie koperty zaimportowanej w formacie STL

Witam

Sprowadziłem coś w rodzaju etui STL, chciałbym je zagęścić. Nie mam pojęcia, jak to zrobić.

Dziękuję za pomysły.

Michael

Witam

Plik STL zawiera tylko elementy graficzne. Brak obiektów objętościowych lub powierzchniowych.

Jedynym wyjściem jest odbudowanie na nim....

2 polubienia

Witam

@icome racja, ale możliwe jest użycie funkcji featureworks do rozpoznania funkcji, zarówno w objętości, jak i na powierzchni. Na powierzchni może, jeśli ma się pogrubić (nic nie wiemy o części, nie ma obrazu !!).

Jednym z największych problemów STL jest to, że szprychy są ciągiem małych linii prostych (jak panel), więc fasetowanie jest niemożliwe do rozwiązania. Ponadto często czytam w komentarzach naszych kolegów, często konieczne jest zszywanie ze sobą powierzchni, ponieważ nie wszystko jest rozwiązane podczas konwersji.

Tak więc rozwiązaniem jest @icome  : ale być może po to, aby iść szybciej, polegając na SLDPRT wynikającym z konwersji i rozpoznawania funkcji. Rozwiązanie, które osobiście bym zachował, gdyby forma była złożona.

Czy możesz opublikować konwertytów STL, aby  nasi doświadczeni koledzy, zwłaszcza w obszarach powierzchniowych, byli w stanie lepiej Ci pomóc.

Pozdrowienia

3 polubienia

Witaj michel.meunier100

Czy możesz wysłać STL pocztą? Łatwiej będzie odpowiedzieć. Mam pewne wyobrażenia na temat importowania stlów, aby można je było edytować.

Witaj michel.meunier100,

spójrz na swoje opcje w Solidworks i edytuj w imporcie: masz wybór, aby pliki STL/OBJ/OFF/PLY/PLY2 można importować jako objętość lub powierzchnię lub rozmiar graficzny (ten ostatni jest domyślnie zaznaczony.

Albo importujesz w powierzchni i pogrubiasz, albo importujesz w objętości i skorupie.

options_stl_solidworks.png
2 polubienia