Równanie w tabeli zestawienia komponentów

Cze wszystkim

W poprzednim  życiu zawodowym wykonywałem równania w tabelach nomenklatury,

Styl: Mam 2 rodzaje pokoi: pokój komercyjny i pokój poza planem

część handlowa ma właściwości MARK i REF

część na planie a: MATERIAŁ i PLAN

Pomysł polegał na ograniczeniu liczby kolumn w nomenklaturze i nazwaniu 2 kolumn "BRAND / MATERIAL" oraz "REF / PLAN number"

Napisałem takie równanie: IF('BRAND'=""; "MATERIA"; "»MARKA«)... to samo z REF i PLAN. Chcę teraz utworzyć więcej formuł, które łączą teksty, wyniki testów i właściwości części.

Ale nic już nie działa, a pomoc jest dość podstawowa, nie znalazłem odpowiedniej składni nawet po kilku próbach, więc zbliżam się do społeczności z moimi pytaniami:

- jaka jest składnia funkcji sI(warunek); Si_vrai; Si_faux): czy powinniśmy pisać IF czy IF?

- Jaka jest składnia z apostrofami [ ' ] cudzysłowami [ " ] i odwrotnym apostrofem [ ' ] (AltGr + 7):  kiedy użyć którego?

- Jak łączyć elementy? jak w EXCELU z [ & ]  ? lub inaczej [ + ] czy coś innego ?

Uważaj, nie ma edytora formuł: możesz  wprowadzić formułę, ale przed walidacją lepiej skopiować/wkleić ją w rogu, ponieważ wtedy NIE można jej zmodyfikować, musisz wszystko przepisać!! GRRR !!

Witam

W pomocy musisz poszukać "Warunki testowe do wypełniania tabel". Składnia jest dobrze opisana.

W przeciwnym razie jako wyciąg z tego samego pomocnika: IF('QTE'=1; "Dodaj "'ILOŚĆ'+2" "'NUMER CZĘŚCI'" "więcej"; "Standardowy")

Do dostosowania w zależności od potrzeb.

Znalazłem tę pomoc, która odpowiada na wiele z twoich pytań:

http://help.solidworks.com/2013/French/SolidWorks/sldworks/c_Equations_in_Tables_and_BOMs.htm

A ten filmik:

https://www.youtube.com/watch?v=WVSgamAN0oc

2 polubienia

Jest to punkt, który od dłuższego czasu czasami sprawia mi pewne problemy.

Dziękuję RV69 za zadanie pytania, dziękuję sba denis za wskazanie odpowiedzi i oczywiście dziękuję naszym przyjaciołom z Quebecu.

Działa doskonale, brakuje tylko formuły SOMPROD