Witam, w solidworks 2017 testuję rzeczy, aby automatycznie usuwać funkcje w określonych warunkach ... i nawet podstawowe równania nie działają tak, jak myślałem (patrz załączone zdjęcie).
w rzeczywistości tylko po to, aby przetestować, a następnie zastosować bardziej konkretnie w jednym z projektów, chciałbym, aby po usunięciu wiercenia (mata do usuwania extud1 ) fazowania obecne na 2 otworach powyżej pozostały, w przeciwnym razie zostaną usunięte ... ale to nie ma żadnego wpływu, gdy dezaktywuję lub ponownie aktywuję usuwanie materiałów... Czy ktoś mógłby mi wskazać właściwy kierunek?
Dziękuję ;)
equation_lynkoa.jpg
Witam
Naprawdę tego nie rozumiem; Ponieważ Enrem Mat ExUd1 nie jest związany z fazowaniami. To normalne, że jeśli usuniesz mat extud1, te pozostały.
Być może źle zrozumiałem twoją prośbę...
2 polubienia
Witaj Ac.cobra,
Nie rozumiem twojej odpowiedzi ;p ... Być może robię to źle w równaniu. (haaa, właśnie przeczytałem ponownie i ponownie edytuję...)
-(fazowania rzeczywiście nie znajdują się w tym samym wytłoczonym otworze 1, o którym mówisz), ale to normalne ...
Myślałem, że moja funkcja mówi, że jeśli wyciągnięcie 1 = usunięte, to fazowanie 1 zostanie usunięte (na innych otworach), w przeciwnym razie nie zostaną usunięte
Jednak mam zielony haczyk, kiedy kończę pisać równanie...
W takim razie, jak byś to napisał?
Cdt.
Witam
Nie można zmusić Solidworks do wykrycia, czy funkcja została usunięta , czy nie, pierwsza część równania jest nieprawidłowa, dlatego nie wyświetla wyniku.
Dwie funkcje można usunąć, korzystając ze zmiennej globalnej typu:
GLOBAL VAR = 1 lub 0, jeśli chcesz włączyć lub wyłączyć obie funkcje
FUNKCJA WIERCENIA = iif(GLOBAL VAR = 1,"niepominięty","pominięty")
FUNKCJA FAZOWANIA = iif(GLOBAL VAR = 1,"niepominięty","pominięty")
Będziesz mógł usunąć funkcje tylko poprzez wpisanie 1 lub 0 w polu "GLOBAL VAR"
Nie można ręcznie usunąć funkcji w drzewie projektowym, wiedząc, że będą one kontrolowane przez równania
To jest najbliższa rzecz, której chcesz, jeśli dobrze zrozumiałem...
3 polubienia
Ok, dziękuję Michael,
Ale przy twojej metodzie muszę wrócić do równań, aby zmienić tę wartość z 1 na 0?
"Nie można wykryć solidworks, jeśli funkcja została usunięta, czy nie... ", szkoda bo chciałem zrobić config z włączoną funkcją i jeden bez... co z kolei wraz z równaniami prowadziło do reszty równań...
dobrze mnie poprowadziłeś, Michale, dziękuję za twoje odpowiedzi.
2 polubienia
Musi istnieć możliwość skonfigurowania wartości zmiennej.
W przeciwnym razie należy wykonać szkic z tylko jedną linią i użyć wymiaru długości zamiast zmiennej.
1 polubienie