Równanie szkicu niemożliwe do zweryfikowania

Witam

Napotykam problem, gdy na szkicu chcę utworzyć równanie jednego wymiaru w stosunku do innego ( ex = "D1@Esquisse1"/2) ), którego nie chce ono zweryfikować.

Jak pokazuje załączone zdjęcie, mam kod w kolorze niebieskim, który wyświetla się po wpisaniu " = ", a następnie wybraniu mojego wyniku 100, ale nie mogę zweryfikować

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Pozdrowienia

esquisse_1.png

Jeśli następny D2 musi być połową D1, dlaczego nie umieścić jako ograniczenia równości między swoimi 2 niebieskimi segmentami?

Fred

2 polubienia

Odpowiedź Freda jest całkowicie prawidłowa i szybsza, ale spróbujmy rozwiązać Twój problem.

Gdy powiesz, że nie możesz zweryfikować:

- W jaki sposób próbujesz przeprowadzić walidację?

- Co się stanie, gdy spróbujesz?

Czy zrestartowałeś SolidWorks i swój komputer (często działają cuda...)

1 polubienie

To tylko prosty przykład, Frédéric, ale dziękuję za odpowiedź

Po wybraniu tylko dwóch linii odniesienia wymiaru otworzy się okno dialogowe, w którym można wprowadzić żądany wymiar. Więc robię = następnie wybieram mój wymiar 100, a następnie wpisuję " / " i 2 (dla przykładu), a następnie kiedy naciskam Enter lub klikam na zielony potwierdź tego okna dialogowego, nic się nie dzieje, a moje okno dialogowe pozostaje otwarte, tak jakby przycisk był wyłączony. Kiedy wprowadzam normalny wymiar bez wykonywania równania, mogę po prostu zweryfikować.

Dzieje się tak po prostu dlatego, że nie można wprowadzić równania bezpośrednio do obszaru wymiaru.

Musisz utworzyć równanie za pomocą edytora równań, a następnie przypisać wynik do swojej oceny.

1 polubienie

Witam

Jeśli zostawisz szkic i zrobisz go na zewnątrz??? Czy możesz umieścić konspekt w poście???

Pascal, właśnie zrobiłem to w domu na szkicu i działa dobrze... Zobacz materiał SW2016

Wykonuję tę samą operację na stacji roboczej mojego kolegi i działa idealnie.

Oto szkic jako prośba, ale nie sądzę, aby przyniósł ci wiele

test_esquisse_equation.sldprt

W takim przypadku spróbuj zapisać swój profil, a następnie załaduj profil współpracownika, aby sprawdzić, czy coś zmienia, a jeśli tak, to pochodzi z niewłaściwych opcji.

3 polubienia

Zrobiłem szkic, na którym mój kolega zrobił równania i mogę je modyfikować i działa idealnie (właśnie dodałem "+1" na końcu formuły i jest ona automatycznie obliczana i udało mi się zweryfikować) Zajrzałem do opcji, ale nie mogę nic znaleźć na ten temat

Oto jak załadować profil.

https://www.youtube.com/watch?v=-bvSkixfr3k

Zapisz swoje na wszelki wypadek i załaduj swoje kolegi na swoje, aby sprawdzić, czy to rozwiąże Twój problem.

W sumie zajmuje to 2 minuty

1 polubienie

Zapisałem ustawienia kolegi z jego komputera, a następnie przywróciłem ustawienia na moim komputerze (zapisałem ustawienia, aby wrócić na wszelki wypadek). Brak poprawy, z wyjątkiem wyświetlacza, który jest coraz większy, próbowałem zrobić równanie, ale nadal nie chce się zweryfikować.

czy spróbowałeś ponownie, ponownie uruchamiając Solidworks lub komputer, czasami błędy i nie wiemy dlaczego, a jeśli problem będzie się powtarzał, spróbuj naprawić Solidworks!!

1 polubienie

ac cobra 427 : Właśnie spróbowałem i działa również w 2014 roku. Przepraszam, zostałem ze starym pomysłem, że nie możemy tego zrobić. Więc właśnie nauczyłem się czegoś bardzo praktycznego, dziękuję!

Zrestartuj komputer lub Solidworks już to zrobiłem wiele razy, wkrótce będę miał aktualizację SP5, mając nadzieję, że problem zostanie rozwiązany, w przeciwnym razie odinstaluję i ponownie zainstaluję Solidworks, myślę.

Dziękuję za pomoc

Witam

Czy próbowałeś naprawy Solidwoks??? Panel sterowania ==> programy ==> programy i funkcje ==> kliknij prawym przyciskiem myszy na Solidwoks, a następnie zmodyfikuj i napraw indywidualną instalację, ale zanim to zrobisz, pamiętaj, aby zapisać ustawienia dla liczników

Oczekiwanie na aktualizację dodatku SP5, aby sprawdzić, czy problem zostanie rozwiązany.

Dziękuję za odpowiedzi.