Cze wszystkim. Wyjaśnię Ci sytuację: rysujemy w wielu bryłach (blacha). A ponieważ robimy kuchnie na zamówienie, stworzyłem równania, więc następnym razem, gdy będę miał ten sam mebel, zrobię " spakuj i idź ", zmodyfikuję równania i wszystko pójdzie za mną.
Pomyślałem, że lepiej byłoby rysować w złożeniach (metoda odgórna), ale nie wiem, jak tworzyć równania w takich przypadkach. Czy powinny być tworzone w każdym pomieszczeniu?
Witam
Problem z tego rodzaju projektem polega na tym, że część jest kontrolowana przez zespół. W zależności od tego, jak działa Twoja firma, może to powodować problemy.
Jeśli naprawdę pracujesz nad projektem: wszystkie części zaczynają się od unikalnego numeru projektu, który zmieniasz w przypadku kopiowania/powtarzania, możesz użyć odniesień zewnętrznych (Twoje części będą szukać informacji w złożeniu). U nas używamy szkicu pilotażowego w montażu: może to pozwolić Ci przejść bezpośrednio do uzyskania samolotów/punktów... zamiast przechodzić przez równania w pokojach. W końcu jest bardzo prosty w użyciu i całkiem praktyczny.
Jeśli istnieje ryzyko, że część projektu A zostanie wykorzystana w projekcie B bez zmiany jego nazwy, nie należy stosować powyższej metody (ryzyko modyfikacji części w projekcie A, co miałoby wpływ na projekt B)
Witam
Kolejnym krokiem w automatyzacji zadań jest użycie PilotAssembly z pakietu narzędzi myCADtools lub DriveWorks, który musi w pełni pasować do Twoich badań
Osobiście radzę założyć szkielet/kopertę.
Bardzo dobrze wyjaśnione w tym filmie: Konfiguracja, szkielet i obwiednia - YouTube