Równoważenie statyczne (Solidworks)

Witam wszystkich, 

Według Ciebie, 

Czy mogę wykonać badanie wyważenia (solidworks) na moim wózku, 

czyli: jak wskazuje chwyt, jeśli jest przegub, przykładam obciążenie 60 kg  na lewą część konstrukcji, chcę wiedzieć, jakie obciążenie muszę przyłożyć w odpowiedniku (po prawej), aby zagwarantować stabilność mojego wózka przy współczynniku bezpieczeństwa 1,5, 

czy mogę wykonać ten test za pomocą SOLIDWORKS, 

N.B: lewe koło jest osią obrotu w przypadku niewyważenia, 

Dziękuję 

capture.png

Witam @BMW

Nie ma potrzeby przeprowadzania symulacji, wystarczą proste obliczenia ręczne, takie jak Twoje, które są prawie całkowicie dokładne.

Zgadzamy się L1*P1 = L2 * P2

Gdzie L jest długością względem osi, a P jest ciężarem.

60 * 555 = 33300           33300 / 710 = 47 kg   47*1,5 = 70,5 kg

Twój środek ciężkości będzie zlokalizowany na wysokości 632,5 mm

Następnie, jeśli chcesz również obliczyć z ramą i arkuszami. SW zapewnia CG w standardzie z funkcją "Evaluate" (nie moduł symulacji)
Twoja rama i ciężar będą przesuwać środek ciężkości lekko i  korzystnie (co najmniej mniej niż 3 mm), ponieważ Twój montaż bez obciążenia i pod ciężarem nie ma ryzyka przewrócenia.

Mała uwaga , gdy mówisz Coeff 1.5! Czy to wzdłuż, ponieważ dokręcasz mniej niż 1,5 szerokości?
Jeśli jesteś w ścisłej statyce , z dość dobrą poziomością i bez przemieszczenia przy obciążeniu 60 kg, twoje obliczenia są poprawne, w przeciwnym razie należy je przejrzeć. Ponadto, ponieważ cztery kółka są skrętne, zniekształca to nieco środek ciężkości przy obliczaniu przechyłu i współczynnika bezpieczeństwa. Kursy 555 są bardziej podobne do 595 (na górze siatki) ze względu na off-center sterowalnej ruletki.

Pozdrowienia

3 polubienia