Toczenie się po powierzchni

Witam

Projektuję metalowy świecznik na staż, mam już wymodelowane dno, ale druga część sprawia mi dużo problemów!

Górna część elementu to zakrzywiona blacha aluminiowa. Narysowałem kształt w programie AutoCAD i zaimportowałem go do solidworks. Utknąłem w dwóch punktach:

- Powierzchnia, po której ma być "zwinięty" mój rysunek musi być gładka jak arkusz, ale wykorzystuje różne promienie i w tym przypadku  jest bardzo rozkloszowana w środku w porównaniu z miejscem, w którym przyczepia się do dolnej części. Jak narysować tę powierzchnię (nie jest to stożek)?

- Absolutnie muszę skorzystać z funkcji nawijania, aby nie zmieniać wymiarów mojego rysunku, ale tej funkcji można używać tylko na wytłoczce, na stożku lub cylindrze .... Rzutowana krzywa nie działa i całkowicie zmienia moje wymiary: Jak to zrobić?

bottom_top_angle_100-95_degrees.sldprt

Nie bardzo rozumiem pytanie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jak mówisz, funkcja nawijania działa tylko na ścianach z krzywą w 1 kierunku, takich jak prosty lub stożkowy cylinder

a nie na przypowieściach 

czy dobrze zrozumiałem, ale nie jestem pewien

Od Ciebie zależy, czy wykonasz arkusz o określonej grubości, który będziesz ciąć za pomocą 2 powierzchni (na zewnątrz i wewnątrz)

a potem odnieś się do swojej przypowieści

Muszę zamodelować kształt blatu, który ma być blachą aluminiową i dokładny plan narysowałem na autocadzie. Teraz muszę zawinąć ten szkic na powierzchnię, ale funkcja zawijania nie działa na powierzchniach.... Utknąłem

Pokaż swój liść

Ten arkusz musi być na twoim talerzu?

w jakiej wersji jesteś w SW?

Oto płaska blacha, musi pasować do kształtu świecznika tak! 

Używam wersji 2013

Ale mogę też otworzyć z wersją 2016 w pracy!

Zatrzymałem się w SW 2012 ;-)

Jaka jest specjalność Twojego arkusza

Poziome pociągnięcia?

Ach, okej, :)

Uh, zupełnie nic, linie orizonowe są całkowicie bezużyteczne! 

Spróbuj użyć narzędzia do formowania, jeśli chcesz pozostać w blasze.

Edycja: A jeśli chcesz zrobić rolkę, po prostu przetestuj na połowie arkusza. które następnie zostaną symetryzowane.

Niekoniecznie chcę zostać w blasze, o ile znajdę rozwiązanie, które na poziomie formalnym będzie działało jak najbardziej zbliżone do mojego modelu :)

Wygląda wściekle jak stożek.

Czy jesteś pewien, że umieszczenie łuków okręgów zamiast splajnów nie byłoby odpowiednie (szkic 21, 26, 27, 28)?

Tak, to też może działać, tylko jeśli stworzę stożek, który idealnie pasuje do dolnej części mojego świecznika, górna część stożka nie będzie wystarczająco rozkloszowana, którą już próbowałem

Witam

sprawdź, czy Ci odpowiada, jest w Solidworks 2016. To tylko jedno podejście, potem będziesz musiał dostosować się i dostosować według własnego uznania...

bottom_top_angle_100-95_degrees_-_ac-cobra.sldprt

W jaki sposób powstanie ten utwór?

Możesz mieć 2 części stożka (jedna do połączenia z podstawą, druga do wykonania części reflektora).

Czy próbowałeś spłaszczyć część, a następnie zdeformować ją za pomocą narzędzia do tłoczenia?

Tak, wydaje mi się, że to dobry pomysł, ale tak naprawdę nie wiem, jak to działa, aby stworzyć końcówkę, a następnie jej użyć

Żeby to się rozłożyło??? Jeśli masz 2016 rok, spójrz na mój samouczek, który ci pomoże...

http://www.lynkoa.com/tutos/surfacique/mise-%C3%A0-plat-dune-pi%C3%A8ce-complexe

zobacz swój utwór z rozłożonym, który możesz nagrać w DXF

bottom_top_angle_100-95_degrees_-_ac-cobra.sldprt

Udało mi się uzyskać pożądany kształt dzięki funkcjom blachy. Teraz nie wiem, jak wygiąć blachę tylko na dole, aby dokładnie podążała za ostatnimi 2 krzywymi?

Myślę, że będziesz musiał zrobić swoją część z 2 części, a następnie zespawać je ze sobą, chyba że zrobisz to przez tłoczenie, ale nie sądzę, żebyś miał do tego narzędzia, lub jeśli masz stare nożyce do skubania lub możesz położyć na nim specjalne narzędzie.