Błąd Catia "Kliknij ok, aby zatrzymać"

Witam

Obecnie pracuję nad projektem CAD, w którym pracuję z modułem Generative Shape Design firmy Catia, przez jakiś czas, gdy manipuluję produktem, pojawia się okno ("Kliknij ok, aby zatrzymać"), a następnie okno się zamyka.

Jeśli ktoś kiedykolwiek spotkał się z tym problemem, byłbym bardzo szczęśliwy słysząc jego rozwiązanie.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i życzę wszystkim miłego dnia.

Dimitri

1 polubienie

Witam

Czy wszystkie sterowniki są aktualne?

Karta graficzna itp.

Czy podjęto próbę naprawy instalacji lub ponownej instalacji?

Wow.... Ach, moim zdaniem, zapisałeś w momencie błędu, co oznacza, że jak tylko otworzysz swój plan, błąd tam jest... Poza zaczynaniem od nowa Twoja gra w najlepszym przypadku, Twoja nauka w najgorszym, nie mam zbyt wielu rozwiązań... Powodzenia...

G.

Witam

To przesłanie, które lubimy przekazywać dalej.

EDIT: (mówisz, że pojawia się, a potem znika ??? zwykle się pojawia i musisz go zamknąć od OK lub przez "X" co ma efekt zabicia CATIA więc utraty tego co nie jest zapisane, czy to jest PB?)

Identyfikacja źródła jest trudna , jeśli nie ma powtarzalnego scenariusza.

Jeśli scenariusz jest powtarzalny, przetestuj go z dodatkiem Service Pack lub nowszym (sprawdź, czy został poprawiony przez DS).

Jeśli nie można tego odtworzyć, należy przeprowadzić eliminację:

REDAGOWAĆ: Dodatki (zapisz plik pod nową nazwą, a następnie uruchom narzędzie czyszczące CATDUA).

Najczęstsze "było dobrze, zanim nagle przyszło" , sprawdź, czy koledzy mają ten sam PB (wyczyść KOTY, zobacz aktualizacje systemu Windows lub instalację oprogramowania) itp.

Zainstaluj ponownie program CATIA. 

REDAGOWAĆ: Uzupełnienia (jeśli PB kontynuuje jest powiązany z plikiem, usuwamy funkcje na wykresie, zaczynając kolejno od dołu, aż zidentyfikujemy funkcję, która stanowi PB). 

3 polubienia

Przede wszystkim dziękuję za odpowiedzi, ten problem wystąpił na komputerach mojej szkoły, więc nie sądzę, aby miał coś wspólnego z komputerem (ale nigdy nie wiadomo). 

Odpowiadając franck.ceroux: musisz kliknąć "ok", a następnie catia się zamyka, zauważyłem, że niektóre produkty w badaniu są bardziej podatne na ten problem.

Już ponownie zainstalowałem oprogramowanie i nadal mam ten sam problem, więc myślę, że mój problem jest bardziej problemem z tym badaniem niż z samym oprogramowaniem (ponieważ zrobiło mi to z innymi komputerami).

Chciałem wiedzieć, czy inne osoby na forum miały ten problem.

1 polubienie

Kliknij OK, aby zakończyć, to duży błąd, który towarzyszy Catii od samego początku i niestety można go napotkać nawet bez robienia czegokolwiek. Otwieranie pliku, a następnie nie wiesz, dlaczego ulega awarii.

Jedną rzeczą do zrobienia jest nie klikanie OK, ale raczej zamknięcie tylnego okna startowego Catia, które pozostaje otwarte w tle. Będzie to miało tę zaletę, że podczas ponownego uruchamiania catia odzyska automatyczną kopię zapasową.

Ta sztuczka naprawdę działa tutaj. Po tym może to być specyficzne dla naszej konfiguracji, ponieważ mamy program uruchamiający do uruchamiania.

To tylne okno uruchamia cnext.exe. A priori kolega z pracy, który nie ma naszego środowiska, mówi mi, że ono znika.

3 polubienia

Wszyscy doświadczamy CATIAV5 "Kliknij OK, aby zakończyć".

Istnieją jednak przypadki , które mogą zostać odtworzone i tym samym poprawione przez DS w ramach umowy serwisowej. (w poprawce, nowym SP lub nowym wydaniu).

Ale jak już powiedziałem, ustalanie przyczyny katastrofy jest bardzo żmudne.

PB jest ograniczony przez CATIA, jeśli używasz certyfikowanej stacji z dodatkiem ServicePack 4 lub nowszym i regularnie czyścisz te parametry (CATSetings).

Mówisz o GSD dla swojego projektu, PB pojawia się, gdy jesteś w tym warsztacie lub gdy jesteś poza nim (powrót do Assembly lub partDesign)?

Problem pojawia się w montażu.

1 polubienie

Witam.

W mieszance:

Nie znając projektu, postępowałbym poprzez sukcesywne usuwanie jednego elementu po drugim, przechodząc do modyfikacji (ostatnie elementy zmodyfikowane lub wstawione).

EDYTUJ zapisz SSA pod nową nazwą (aby poprawić oryginał)

Aż do powrotu do normalnego montażu, aby ponownie skoncentrować badania na tym, co stanowi PB dla CATIA.

CATDUA może rozwiązać niektóre PB.

1 polubienie