Błąd w rozłożeniu

Witam

Przychodzę do Państwa, ponieważ mam do czynienia z błędem w rozłożeniu blachy w porównaniu do złożonej. Problem polega na nacięciu, po rozłożeniu jest za małe, natomiast po złożeniu jest to zrobione poprawnie.

Wszystko skłania nas do przekonania, że funkcja składanej blachy nie komunikuje się dobrze z resztą, ale nie rozumiem, co jest nie tak.

Załączam sztukę. Aby zobaczyć problem, rozłóż blachę i porównaj rozmiar nacięć.

Dziękuję bardzo

C21-0595-01-105.sldprt

Nie można otworzyć pliku.

Kliknij prawym przyciskiem myszy rozłożoną funkcję i sprawdź, czy przetwarzanie narożników jest włączone, czy nie, a także inne opcje. Zobacz załączony gif

6vvmntj3he.gif
4 polubienia

To samo dla mnie, nie mogę otworzyć pliku i podobnie jak @sbadenis, używam tych samych ustawień w rozłożonym.

2 polubienia

Dobry wieczór, dziękuję za odpowiedzi.

Rzeczywiście, to właśnie opcja "leczenia narożnego" powoduje chaos. Czy ta opcja jest przydatna? Czy lepiej wyłączyć go domyślnie? W tym przypadku spowodował on błąd i problemy podczas gięcia, podczas gdy w pomocy SolidWorks jest określone, że jego celem jest sprawienie, aby części nadawały się do produkcji.

Umieszczam Wam zdjęcia złożonego i rozłożonego pokoju z opcją i bez niej.

Jakie są podstawowe opcje, które należy zaznaczyć, aby uzyskać prawidłowe rozłożenie?

A co Wy sądzicie o funkcji "blacha wygięta na krawędzi"? Jest to wygodne i intuicyjne, ale czy to właśnie ta funkcja powoduje problem w moim przypadku?

Dziękuję bardzo

pliee.jpg
depliee_avec_traitement.jpg
depliee_sans_traitement_correcte.jpg
1 polubienie

Witam

Spróbuj zrobić ten kawałek od początku bez funkcji głośności.

1 polubienie

Czy to jest wynik, którego oczekujesz w rogach?

pliage_coin_ferme.sldprt
1 polubienie

Niestety, nie jest to oczekiwany rezultat. Podobnie jak na "złożonym" obrazie w moim poprzednim poście, chcemy prostokątne wycięcia.

Sam w sobie po złożeniu nie ma problemu, ale to właśnie po rozłożeniu występuje błąd w nacięciu.

Okej, ale nie mam żadnych błędów nawet przy nacinaniu narożników.

Gdybyśmy mogli otworzyć plik, moglibyśmy powiedzieć więcej. Ale wygląda na bardzo skorumpowanego.

pliage_coin_ferme_2.sldprt

Ok, oto znowu ten kawałek.

Rzeczywiście, gdy część jest wykonywana za pomocą jednej funkcji blachy, nie ma problemu.

test_pieds.sldprt

przyszła wersja dla mnie, ale będzie działać dla innych.

Cześć wszystkim,

Pozwolę sobie przypomnieć.

Co sądzisz o funkcji "blacha zaginana na krawędzi"? Jest to wygodne i intuicyjne, ale czy to właśnie ta funkcja powoduje problem w moim przypadku? Czy powinniśmy pozostawić domyślnie zaznaczoną opcję "przetwarzanie narożne"?

Dziękuję bardzo.

Jeśli dobrze rozumiem, to problemem jest obróbka narożników zastosowana do korpusu objętościowego przekształconego w blachę.
Z mojego punktu widzenia konwersja objętości na arkusz blachy jest czymś, co należy zachować podczas rozwiązywania problemów, gdy naprawdę nie można już sobie pozwolić na przerobienie części natywnie w arkuszu blachy.

Jeśli zdarza Ci się to często, możesz otworzyć zgłoszenie na poziomie wsparcia.