Przychodzę prosić o pomoc w związku z "błędem geometrii" w Solidworks 2013
Celem jest stworzenie wygładzenia w taki sposób, aby dwie bryły łączyły się ze sobą na jednej powierzchni. Próbowałem już zrobić to w jednym szkicu dla górnej części, podzielić ją na pół dla dolnej części, ale nic nie pomaga. Podobnie przy użyciu symetrii.
Domyślam się, że problem wynika z przecięcia dwóch gładek, które mają być wykonane na tym samym szkicu arivée. Ale nie mam innego wyjścia, jak tylko tworzyć te kształty. Obraz , który prawdopodobnie mówi więcej niż cały ten tekst, oto on:
Z góry dziękuję tym, którzy pomogą mi w tym problemie, nawet jeśli rozumiem, że dla niektórych musi to być proste.
Nie, nie działa to poprzez utworzenie drugiego szkicu identycznego z pierwszym (Geometria przecinająca), ani przez użycie funkcji Symetria, niezależnie od tego, czy jest to Objętość, czy Powierzchnia.
Wolałbym pozostać w Volume, aby korzystać z funkcji ekstruzji do końca modelowania.
Czy może Pan/Pani podać więcej szczegółów na temat swojej odpowiedzi?
Nie jestem pewien, czy dobrze rozumiem; Czy powinienem przyciąć wygładzanie na górnej płaszczyźnie (jeśli skrzyżowanie jest wykonane w tym momencie, ale załóżmy) i wznowić nowe wygładzanie aż do końcowego szkicu?
Problem polega na tym, że potrzebuję połączenia między dwoma prostokątami górnej części (w rzeczywistości chciałbym, aby wspólna linia dwóch szkiców połączonych z prostokątami została połączona, a następnie zamieniła się w łuk dla stanu końcowego, najlepiej pod względem objętości, aby kontynuować wyciąganie mojej części po jej zakończeniu).
Rozumiem, że chcesz to zrobić zbiorczo, aby później korzystać z funkcji wytłaczania... Ale dlaczego nie zrobić tego najpierw na powierzchni, a następnie użyć funkcji "wypełnienia", aby wrócić do objętości?
W ten sposób można było skrzyżować powierzchnie, wymazać te, które Ci się nie podobają i mieć piękny pokój :)
#gt22 : Właśnie przetestowałem twoją metodę, ale bez powodzenia; Przeciąłem na pół przez przednią płaszczyznę, aby usunąć materiał z lewej części, następnie chciałem zrobić wygładzenie (zdjęcie w załączeniu). Zawsze otrzymuję geometrię, która się przecina
Czy postąpiłem nieprawidłowo zgodnie z twoją odpowiedzią?
#coin37coin, zamierzam przetestować twoją metodę i skontaktuję się z tobą, aby sprawdzić, czy jest dobra
Tak więc, właśnie udzieliłem obu odpowiedzi i obie działają, bardzo wam za to dziękuję.
Uważam jednak, że wyniki nie są "czyste" dla obu. Oznacza to, że w przypadku metody coin37coin moje wygładzanie nie podąża prawidłowo za krzywą. Natomiast do gt22 mam "krzywy" kształt
Myślę, że musisz umieścić punkty kontrolne na krzywej lub coś w tym rodzaju, aby była okrągła.
Przesyłam Ci dwie monety, pierwsza odpowiada metodzie coin37coin (V1), druga gt22 (V2). Będzie to bardziej wyraźne w ten sposób, mam nadzieję, że Twoje odpowiednie wersje Solidworks pozwolą Ci je otworzyć.
@Fulgrim: Dla mnie to martwe, twoja wersja jest zbyt świeża. Ale rzeczywiście, myślę, że jest to problem z prostowaniem, ma małą tendencję do życia swoim życiem i robienia tego, na co masz ochotę. Musisz ją maksymalnie ograniczyć.
Jak nazywasz "krzywy kształt" w funkcji @GT22?
Nawiasem mówiąc, dla Twojej informacji, jeśli załączysz pliki przez "przeglądaj" (tuż pod polem do pisania pisania), pozwala to dołączyć plik, a tym samym do każdego z nich otworzyć go niezależnie. A co za tym idzie, aby mieć go w pożądanym rozmiarze, a nie jak miniatura tekstu ;-)
Uważaj na swoje szkice, które mają bezpośredni wpływ na jakość powstałych powierzchni.
Na przykład na szkicu 2 tworzy się łuki okręgu o wymiarach 2x2, który w ten sposób tworzy punkt połączenia, a tym samym krawędź na powierzchniach.
Powtórz pojedynczy łuk 2x1 na tym szkicu 2, a już uzyskasz lepszy wynik.
Następnie podziel krzywą prowadzącą na dwie części, aby sterować lewą, a następnie prawą stroną, dzięki czemu znacznie lepiej kontrolujesz styczność między dwiema powierzchniami w odniesieniu do symetrii.
Dwa łuki okręgów są niestety narzucone dla mojej pracy, nie mogę później modyfikować wymiarów z powodu niezgodności produktu.
Twoje rozumowanie jest słuszne na krzywych prowadzących, ale mam już 2 na odpowiednich płaszczyznach, aby podążać za przesunięciem od górnych szkiców do dolnego szkicu .
Nie są one jednak pokazane na załączonych tutaj zdjęciach.
W tamtym czasie nie do końca rozumiałem twój komentarz.
Rzeczywiście, te dwa łuki są bezużyteczne, stworzyłem go, aby podzielić mój szkic na dwie części (odpowiednik metody gt22 z usunięciem materiału bezpośrednio ze szkicu).