Witam Państwa,
Zdawałem sobie sprawę z tego problemu od jakiegoś czasu, ale dziś potrzeba udostępnienia pliku między 2 programami zmusza mnie do próby jego rozwiązania.
Obecnie korzystam z SolidWorks 2016 SP5 z innymi stacjami roboczymi w mojej firmie i nie możemy już tworzyć ani otwierać plików STEP.
Podczas otwierania pliku tego typu pojawiają się następujące komunikaty:
"Domyślne szablony są nieprawidłowe. Problem można rozwiązać, poprawiając domyślne szablony w oknie dialogowym Opcje. Czy chcesz kontynuować z pustym modelem?"
-> OK
"Domyślne szablony są nieprawidłowe. Problem można rozwiązać, poprawiając domyślne szablony w oknie dialogowym Opcje. Czy chcesz kontynuować z pustym modelem?"
-> OK
Tyle tylko, że oto on:
-Gdy jest to plik z naszego domu, nic się nie pojawia, a drzewo projektu jest puste. Nie ma możliwości nadrobienia zaległości. To samo dotyczy IGS, który nawet się nie otwiera.
- W przypadku importowanych plików, takich jak GrabCAD / TracePart, niektóre obiekty mogą być wyświetlane, a następnie dostępne jest drzewo projektu z opcjami efektywnej naprawy. Ale nic nie pomaga, utracone powierzchnie są nie do odzyskania.
Dotyczy to zarówno mojej stacji roboczej, jak i innej, która nie może tworzyć/odczytywać oczyszczalni ścieków.
Proszę bardzo, jeśli muszę podać dodatkowe informacje, które pomogą rozwiązać ten problem, nie wahaj się.
Z góry dziękuję za pomoc Panowie/Panie,
Maury Félix