Błąd odczytu/zapisu pliku. KROK

Witam Państwa,

Zdawałem sobie sprawę z tego problemu od jakiegoś czasu, ale dziś potrzeba udostępnienia pliku między 2 programami zmusza mnie do próby jego rozwiązania.

Obecnie korzystam z SolidWorks 2016 SP5 z innymi stacjami roboczymi w mojej firmie i nie możemy już tworzyć ani otwierać plików STEP.

Podczas otwierania pliku tego typu pojawiają się następujące komunikaty: 

"Domyślne szablony są nieprawidłowe. Problem można rozwiązać, poprawiając domyślne szablony w oknie dialogowym Opcje. Czy chcesz kontynuować z pustym modelem?"

-> OK

"Domyślne szablony są nieprawidłowe. Problem można rozwiązać, poprawiając domyślne szablony w oknie dialogowym Opcje. Czy chcesz kontynuować z pustym modelem?"

-> OK

Tyle tylko, że oto on: 

-Gdy jest to plik z naszego domu, nic się nie pojawia, a drzewo projektu jest puste. Nie ma możliwości nadrobienia zaległości. To samo dotyczy IGS, który nawet się nie otwiera.

- W przypadku importowanych plików, takich jak GrabCAD / TracePart, niektóre obiekty mogą być wyświetlane, a następnie dostępne jest drzewo projektu z opcjami efektywnej naprawy. Ale nic nie pomaga, utracone powierzchnie są nie do odzyskania.

Dotyczy to zarówno mojej stacji roboczej, jak i innej, która nie może tworzyć/odczytywać oczyszczalni ścieków.

Proszę bardzo, jeśli muszę podać dodatkowe informacje, które pomogą rozwiązać ten problem, nie wahaj się.

Z góry dziękuję za pomoc Panowie/Panie,

Maury Félix

1 polubienie

Witam

Zdarzyło nam się to już wcześniej.

Spróbuj na przykład utworzyć nowe modele części i złożenia na swoim biurku. Następnie dodaj link do tego folderu w Opcjach oprogramowania, a następnie Lokalizacje plików.

Otwiera plik .step.

Witam

Jak wskazuje komunikat, musisz przejść do opcji i wskazać ścieżkę do domyślnych dokumentów szablonów!

@+

Witam i dziękuję za radę,

Jeśli chodzi o odpowiedź Remrem, to nie zrozumiałem jej zbyt dobrze: 

Nowe modele części? Czy to nie to samo, co monety?

Dla odpowiedzi Coyote znalazłem sposób, który prowadzi do dwóch szablonów: 

- C / ProgramData / Solidworks2016 / templates (wydaje się, że jest to domyślny plik, który na początku otworzył mi KROK. Dlaczego został uszkodzony?)

-C / ProgramFiles / SolidworksCorp / Solidworks / lang / angielski / Samouczek

Jestem gotów spróbować naprawić te szablony lub stworzyć nowe, ale jestem w tym bardzo nowy.

EDIT: w tym samym czasie, gdy pisałem tę wiadomość, otworzyłem nowy pokój, "zapisany jako" Szablon części...

Moje opcje są dobrze skalibrowane, aby to zrobić, spróbowałem jeszcze raz, nadal nic.

Bo widocznie się tego nie robi. Musisz utworzyć model części i model złożenia.

Aby to zrobić, otwórz monetę i asm, a następnie zapisz jako .prtdot i .asmdot. Pozwala to na skonfigurowanie na przykład jednostek lub innych właściwości dokumentu tak, aby nie trzeba było ich ponownie wykonywać. Za każdym razem, gdy tworzona jest część lub złożenie, model ten jest używany.

Następnie musisz umieścić go w folderze udostępnionym, aby każdy z użytkowników miał do niego dostęp. Następnie na każdym poście pokazujesz drogę.

Witam

Przejdź do Narzędzia, Opcje, Szablony domyślne.

Przed Montażem, częścią i rysunkiem kliknij przycisk ... i wybierasz domyślny szablon, klikając dwukrotnie.

Następnie sprawdzasz poprawność opcji i plik powinien się otworzyć.

Dzieje się tak, gdy domyślne położenie modelu nie jest już prawidłowe (na przykład, gdy wskazuje położenie w starszej wersji SOLIDWORKS.

Klasa A+

Mick

Dokładnie tak, mam dużo szablonów. Jeśli nie zgadzam się z żadnym...

Więc tak naprawdę nie rozumiem, dlaczego Solidworks nie chce otworzyć STEP.

templates.png

Dziękuję Mick!
Problem został rozwiązany.

Myślę, że wszystkie udzielone odpowiedzi były zgodne z naprawą ścieżek szablonu, ale to z Tobą to dostałem.

Dziękuję wszystkim za poświęcony czas i życzliwość.

Félix

1 polubienie

Ponownie

Czy możesz podać nam jeden z kroków, aby sprawdzić, czy wszystko jest w porządku na naszych stacjach roboczych?

@+

Problem nie jest związany z ilością modeli, które mamy na stacji.

Problem polega na tym, że aby otworzyć plik inny niż natywny, SOLIDWORKS musi automatycznie generować części i złożenia. W związku z tym konieczne jest określenie, który szablon ma być używany do generowania różnych plików.

Często po zainstalowaniu nowej wersji SOLIDWORKS domyślna ścieżka szablonu nie jest już poprawna, ponieważ SOLIDWORKS zachował ustawienia starej wersji, które obejmują również lokalizacje plików, jeśli lokalizacja nie istnieje już na komputerze, na przykład folder instalacyjny SOLIDWORKS 2016, gdy jesteś w 2017 roku, to napotykamy ten problem.

Dlatego klikamy na ... , aby ponownie wybrać szablon domyślny spośród zdefiniowanych w lokalizacjach plików. 

Problem, który napotykasz, nie jest tak naprawdę związany ani z plikiem, ani ze stacją roboczą, ale po prostu z ustawieniami, które nie są aktualne.

Miłego dnia

Mick

Oczywiście.

Ale nie ma powodu, dla którego nie miałoby to teraz działać.

Jeszcze raz dziękuję,

Félix

R50-3_assemble_018_vis_m8_25_ecart_12mm. Krok