Błąd odwzorowania podczas rozwijania części arkusza blachy

Witam wszystkich i życzę szczęśliwego Nowego Roku,

Mam część arkusza blachy utworzoną w SW2020.
Na tej części po wykonaniu usunięcia materiału wskazuje na błąd w rozwinięciu dotyczący odwzorowania.

Na powyższym obrazie rozłożona część z tym błędem usuwanie materiału przechodzi przez 2 fałdy, w rozłożonym 2 promienie fałd są nadal widoczne po usunięciu materiału (zakreślone na czerwono).

Jeśli poniżej znajdziesz złożoną część, usuwanie materiału jest zakreślone na zielono,

1. Czy masz rozwiązanie tego błędu mapowania?
  2. Jak można prawidłowo usunąć materiał przez fałdę?

Pozdrowienia

Witam
Szczęśliwego Nowego Roku dla Ciebie.
O ile się nie mylę, powinieneś wykonać to cięcie na płasko, a następnie złożyć, aby uzyskać poprawny wynik.

1 polubienie

Witam

Zgodnie z drzewem tworzenia wydaje mi się, że to jest to, co zostało zrobione, rozłóż funkcję, usuń materiały, a następnie złóż.

1 polubienie

@FUZ3D , zmarszczył brwi :smiley:
Po być może błędzie z 2020 roku w funkcji rozwijania. W przeciwnym razie szkic, który jest źle ustawiony i generuje to.

Ciekawie byłoby zobaczyć opcje usuwania materiału (normalna, zoptymalizowana geometria itp.)

Jeśli kiedykolwiek szkic jest całkowicie ograniczony, a usunięcie materiału zostało wykonane po funkcji rozwijania

Tak więc poniżej znajdują się parametry usuwania materiału

Witam
Właśnie zrobiłem test z SW2022SP5 nie mam tego problemu

image
nawet przy cieńszej blasze

Witam;

Czy próbowałeś bez zaznaczonego pola wyboru "Normalne usuwanie materiału do"?
Sprawdź również w "wybranych konturach", czy wszystkie nowe powierzchnie są brane pod uwagę...

Pozdrowienia.

1 polubienie

Pracowałem długo z 2020, odkąd zrobiliśmy 2020 => 2022 i nigdy nie widziałem tego błędu

Może to zależeć od państwa członkowskiego

Więc po prostu zrobiłem test bez możliwości jego usunięcia. normalnej materii i nie mam już troski o materiał, który pozostaje obrazem na poparcie.

Informacje o funkcji:

Widok na rozłożony pokój:

Czy to normalne, że ten parametr powoduje ten problem?

Z mojej strony, z zaznaczoną opcją lub bez, nic to nie zmienia. Z drugiej strony spróbuj wykonać dxf cięcia, aby sprawdzić, czy nie generuje podwójnych linii

DXF wychodzi w dobrym stanie i nie jest zły