Oto mój problem, kiedy tworzę część i zapisuję ją na dysku sieciowym, jest ok. Gdy ta część jest tworzona i chcę zapisać dowolną zmianę, Solidworks wyświetla mi komunikat o błędzie (kopia zapasowa nie powiodła się).
Kopiąc trochę głębiej, zauważyłem, że SW nie mógł znaleźć części na dysku sieciowym, podczas gdy jest ona piękna i obecna. SW faktycznie traci odniesienie do części, nad którą pracuję...
Gdy plik jest otwierany z sieci masz znacznik Windows, który jest tworzony w tym samym miejscu co plik, jeśli w sieci jest mikronacięcie to musi trochę stracić te małe.
Więc kiedy ponownie zapisujesz w sieci poprzez nadpisanie pliku, ponownie generuje znacznik otwierania okien i działa, lokalnie też działa (normalne zapisywanie jako, ponieważ nie zapisujesz w tym samym miejscu, co plik, który początkowo otworzyłeś).
To od Ciebie zależy, czy wraz z działem IT przeanalizujesz, co dzieje się w połączeniu sieciowym.
Jest to równoważne, ale dysk sieciowy, który nie jest używany przez X czasu, jest odłączany (problem specyficzny dla systemu Windows), podczas gdy ścieżka UNC nadal pozostaje aktywna (chyba że występują mikroprzerwy, jak wskazał Franck)
Okno Zapisz jako musi się pojawić, ponieważ nie znajduje ścieżki, czeka, aż wskażesz nową ścieżkę lub nową nazwę (w przypadku zablokowania dokumentu).
To normalne, że po kliknięciu przycisku Zapisz bezpośrednio pojawia się błąd. Jeśli system Windows utracił połączenie z dyskiem sieciowym, musisz ponownie aktywować to połączenie, w tym celu musisz w pewnym sensie odczytać część, aby system Windows odzyskał podgląd i informacje (właściwość części). Ta operacja czasami zawiesza okna na mniej lub bardziej długi czas, będzie to zależeć od jakości Twojej sieci...