Błąd geometrii o zerowej grubości

Witam

W tym szczególnym czasie zamknięcia korzystam z okazji, aby zastanowić się nad nierozwiązanymi problemami w SolidWorks 2016 z powodu braku czasu w normalnych czasach.

Pozwól, że wyjaśnię, tworząc szkic, możesz stworzyć dzieło:

• Sprawdzając poprawność "Wyciągnięte dodania", tworzymy następnie bryły objętościowe, odznaczając pole "Wynik scalania".
  • Jednak podczas "Usuwania materiału wytłaczanego" opcja ta nie jest dostępna i dlatego nie jest możliwe usunięcie tej części w postaci korpusu

W moim przykładzie, w pliku "Essai.sldprt" dołączonym w celu zilustrowania mojej prośby, wolałbym, aby otwór był styczny do wgłębienia, jeśli szkic respektuje to ograniczenie, pojawia się błąd "Geometria o zerowej grubości", aby rozwiązać ten problem, jestem zmuszony zmodyfikować średnicę otworu, która zamiast wynosić 10 wynosi 9,95 lub 10,05.

To rozwiązanie stwarza jednak problem z dokładnością przy przejściu na obróbkę skrawaniem.

Więc moje pytanie brzmi, czy istnieje lepsze rozwiązanie na tego rodzaju sytuację?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i przede wszystkim zabezpiecz się.

esej.sldprt

Witam

Rzeczywiście, SOLIDWORKS nie wie, jak poradzić sobie z tego rodzaju przypadkiem. W każdym razie obróbka nie będzie tak naprawdę łatwa do przeprowadzenia, ponieważ spowoduje to ryzyko odchylenia narzędzia!

Jeśli nadal chcesz zrobić ten otwór, możesz ustawić wartość bliską 10, na przykład 9,9999 mm, wartość zostanie zaokrąglona do 10 dla twojego wymiaru, a funkcja będzie mogła zostać wykonana poprawnie.

Pozdrowienia

trou.png
2 polubienia

Witam

Innym sposobem majsterkowania, aby to zadziałało, jest zrobienie w żądanym miejscu i wymiarach, 

ale aby wykonać małe dodatkowe cięcie, aby nie mieć problemu z zerową geometrią.

Na zdjęciu, które załączam, przesadziłem, kładąc grubość 1mm na cięcie, ale to tylko po to, abyś mógł dobrze sobie wyobrazić. Wartość tę można zmniejszyć do 0,001 mm i to też zadziała. 

Dzięki tej metodzie przynajmniej otwór znajduje się we właściwym miejscu i ma odpowiednie wymiary.

Pozdrowienia

Gauthik powiedział:

geometrienonnulle.png

Dziękuję za odpowiedzi, ale miałem  nadzieję, że istnieje standardowa procedura, aby uniknąć tej trudności.