Balustrada schodowa

Witam.
Zakładamy fabryki. Ten rodzaj:

są balustrady, schody, drabinki z krynolinami...
schody betonowe i metalowe...

W jednym projekcie może znajdować się od 10 do 50 takich elementów.
Nie musimy wchodzić w szczegóły, które umożliwiłyby wykonanie ich fantastycznych planów.

Zauważyliśmy, że istnieje oprogramowanie, które można zintegrować ze środowiskiem solidworks, aby ułatwić i zautomatyzować tego rodzaju modelowanie. Metalcad solidplant.
Czy ktoś z Was korzysta z tego rodzaju pomocy?

Jeśli nie, co o tym sądzisz? Jak postępujesz z tymi elementami?

Z góry dziękuję

1 polubienie

Witam
tego typu sprzęt jest często wykonywany z firmą TEKLA, która jest niewątpliwie liderem na tym rynku. Wszystko jest bardzo ustandaryzowane, wszystkie elementy muszą być poddawane różnym symulacjom/obliczeniom w zależności od środowiska i lokalizacji.
Użyłem Metalcada, ale nie sądzę, aby nadawał się do obiektów przemysłowych, nie wykonuje też obliczeń (chyba że się mylę)
Co do Solidplant, to nie wiem

Przecież to tylko dla wizualizacji, SW wie, jak to zrobić. Tworzysz konfigurowalną bibliotekę z różnymi elementami.

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedzi. Tak, to jest wizualne.
Tak, stworzyłem kilka konfigurowalnych szablonów. Z notą wyjaśniającą w formacie PDF:

Bo kiedy robię model, który można skonfigurować w styczniu, nie jest pewien, kiedy w lipcu wiem, gdzie znaleźć wymiary do modyfikacji, potrzeba czasu, aby dostosować zasadę działania.
A tymczasem zdajemy sobie sprawę, że powinniśmy byli i mogliśmy postąpić inaczej.
I trzeba tłumaczyć się kolegom, którzy być może nie zrobili tego w ten sposób...

Z naszej strony opracowaliśmy również, w razie potrzeby, pewne elementy, takie jak schody ze zintegrowanymi balustradami, zmieniającymi tylko kąt i wysokość, na przykład lub balustrady, które podążają za trajektorią, aby reprezentować obrzeża podłogi.
Aby uzyskać więcej informacji, możesz być zainteresowany: Smap3D | Rozwiązania w zakresie projektowania i produkcji rurociągów
https://www.visiativ.com/evenement/webinaire-optimisez-vos-conceptions-de-plans-dusines-et-tuyauterie-avec-smap3d/

1 polubienie

Kiedy jesteś ISO9001 lub kimś innym, musisz upewnić się, że w przypadku nieobecności lub " zniknięcia " istnieje ciągłość wiedzy. Najlepszą rzeczą w tego rodzaju projektach doskonalących jest robienie rzeczy w grupie. Im więcej nas jest, tym mniej jesteśmy głupi :rofl:

3 polubienia

Dziękuję za radę.
Świetnie, właśnie zarejestrowałem się w webinair

check: SolidSteel parametryczny dla SOLIDWORKS | Klietsch GmbH

1 polubienie