Szkicowanie 3D + Wytłaczanie... Jak to zrobić?

Witam

Chcę zrobić przesunięcie szkicu 3D.

Nie możesz tego zrobić tak prosto, jak zwykłego szkicu, ponieważ możesz chodzić w 3 osiach...

Szukam więc sposobu, aby osiągnąć swoje cele.

Oto gięta blacha, którą wykonuję:

Więc szukam felgi wykonanej dla tego arkusza zgodnie z lewym profilem zewnętrznym.

Próbowałem to zrobić, przesuwając palcem, tworząc profil w ten sposób: 

Ale problem polega na tym, że zacina się na półkach:

Jak widać, promienie przecinają się i moim zdaniem, dlatego kiedy sprawdzam poprawność skanu, pojawia się komunikat o błędzie: "Skanowanie utworzyło ciało, które nie jest topologicznie poprawne"

Ktoś ma rozwiązanie? 

1 polubienie

Witam

A z blachą wygiętą na krawędzi?

http://help.solidworks.com/2013/french/SolidWorks/sldworks/HIDD_FEAT_SM_EDGE_FLANGE.htm

Zobacz tutaj w 2 min 47:

https://www.youtube.com/watch?v=cqE4RWnB2D8

2 polubienia

Nie, bo moje plany nie będą dobre.

Ta krawędź zostanie wycięta laserowo, a następnie przyspawana do mojej blachy. (po poddaniu go częściowemu gięciu w celu dopasowania do krzywizn blachy)

1 polubienie

To normalne, że wasze plany nie są zbieżne.

Musisz tworzyć fałdy jeden po drugim, a następnie edytować wymię, aby je gryźć.

Lub usuń materiał, aby wykonać cięcia.

Następnie, jeśli jest to tylko mieszkanie, które wraca po cięciu, musisz narysować blaszane podstawy, a nie fałdy na krawędzi.

1 polubienie

Pytanie p

Dlaczego nie przejść przez objętość funkcji powłoki i usuwanie materiału dla części, które nie są narzucone 

a następnie konwertujesz na arkusz blachy 

I spłaszczanie 

@+;-))

Tak, będzie to składało się z dwóch części.

Naprawdę nie rozumiem, jak mógłbym zrobić blachę i sprawić, by pasowała do mojego talerza...

Tak, podobnie jak @ Bart, twoje pola blachy nie znajdują się na tej samej płaszczyźnie, więc 

Jeśli chcesz zachować ciągłość swoich fałd, nie mogą one mieć tego samego kąta

Dlatego uważam, że funkcja projektowania objętości w tym przypadku jest moim zdaniem + odpowiednia

przynajmniej ja tak się czuję 

@+;-))

Okładki dodane, narysuj je objętościowo, a nie w blasze.

Już teraz będzie mniej konfliktów. Następnie umieszczasz siebie na płaszczyźnie (na przykład po lewej) i tworzysz szkic, przekształcając elementy

1 polubienie

Na przykład:

Tworzenie za pomocą bryły przekształconej w blachę

patrz załączony plik SW 2012

@+ ;-))

piece1_tole_deplie_simonbmax1.sldprt

Dobry wieczór

Nie jest to łatwe, ale jeśli usuniemy materiał, a następnie wykonamy wytłoczenie kształtu? tylko po to, by sprowadzić wszystko z powrotem na ten sam poziom

capture_tole_bizarre.jpg