Po wielu niepowodzeniach i różnych zastosowanych metodach, zwracam się do społeczności Lynkoa w nadziei na znalezienie rozwiązania =D
Muszę zrobić trajektorię podążając za rowkiem w dołączonym półcylindrze. Niestety, po próbie stworzenia planów, prosty szkic i szkic 3D. Znalazłem się jak kurczak przed widelcem.
Szkic 3D w próżni zwykle udaje mi się uzyskać taki kształt, jaki chcę, ale podążając za tym rowkiem... Czy jest jakaś sztuczka, aby pozostać w środku tego rowka podczas tworzenia szkicu?
@Happydad: mam nadzieję, że to zadziała, oto załączona część
@benoit.lf: Mam dostęp do arbo', który pokazał mi dziwne pochodzenie rowka '-' to wygięty kawałek... jako plik komputerowy, ale blok obrabiany (frezowany) w warsztacie.
@gt22: niestety odsunięcie elementu nie działa, szkic nie jest kształtem rowka, który widzimy na cylindrze =(
@Lucas Prieur: Czy przesunięcie elementów mogłoby zadziałać i umieścić kształt rowka w jego środku?
Nie wiem, czy trajektoria jest do końca przestrzegana w przypadku tego rozwiązania, ale jest ona dość długa i... projekt jako rozwiązanie ^^"
Użyłem więc konwersji encji zgodnie z radą Lucasa, a następnie utworzyłem kilka linii między dwoma splajnami uzyskanymi z konwersji. Ograniczyłem te linie wiązaniem "równe", a następnie utworzyłem splajn, który przechodził przez środek każdej z linii.
Naprawdę nie wiem, czy dałoby mi to trajektorię obiektu przechodzącego w środku, chociaż '-'
Co stoi na przeszkodzie, aby użyć jednej z krawędzi rowka do trajektorii?
Patrz pomoc SolidWorks: Można ograniczyć odległość od trajektorii:
Odległość wzdłuż ścieżkiOgranicza wierzchołek do określonej odległości od końca ścieżki. Wprowadź odległość. Wybierz opcję Odwróć wymiar , aby zmienić koniec, od którego mierzona jest odległość.
Przesunięcie powierzchniowe, jak wskazują @Lucas i @Happydad , wydaje się jedynym prostym wyjściem.
Środkowa powierzchnia, która mi się podobała, nie działa na krzywce sylindralnej w przeciwieństwie do krzywki na płaszczyźnie (niezależnie od metody uzyskania krzywki, blachy czy uzwojenia)
Jeśli chcesz przerobić tę część, możesz użyć Insert/Function/Wind. Dzięki temu nie będziesz musiał majstrować przy blasze. Ale nadal będziesz miał te same trudności z uzyskaniem środkowego planu!