Szkic 3D sld2011

Witam/Dobry wieczór wszystkim!

Po wielu niepowodzeniach i różnych zastosowanych metodach, zwracam się do społeczności Lynkoa w nadziei na znalezienie rozwiązania =D

Muszę zrobić trajektorię podążając za rowkiem w dołączonym półcylindrze. Niestety, po próbie stworzenia planów, prosty szkic i szkic 3D. Znalazłem się jak kurczak przed widelcem.

Szkic 3D w próżni zwykle udaje mi się uzyskać taki kształt, jaki chcę, ale podążając za tym rowkiem... Czy jest jakaś sztuczka, aby pozostać w środku tego rowka podczas tworzenia szkicu?

Pozdrowienia

Yoann powiedział:

came_trajectire.bmp

Czy możesz załączyć swój plik STP, abyśmy mogli przeprowadzić testy?

Dziękuję

2 polubienia

Czy jest to importowane ciało, czy masz dostęp do drzewa konstrukcyjnego tej części?

Najprostszym sposobem byłoby użycie Wstawek/Krzywej/Rzutu kształtu krzywki na cylinder.

Zobacz ilustrację

screenshot234.jpg
3 polubienia

Przesuwając encje, to nie działa?

Twoje wytłaczanie zostało wykonane 

@+ ;-)

2 polubienia

Witam

Co stoi na przeszkodzie, aby użyć jednej z krawędzi rowka do trajektorii?

W przeciwnym razie odsunięcie elementów w szkicu trójwymiarowym (3D):

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/HIDD_OFFSET1.htm?id=ac503244c36f4321919bcd72fc21d497

Lub w szkicu 3D przekształć krawędź:

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/Convert_Edge.htm

A potem próba!

3 polubienia

Lub utwórz powierzchnię symetrii 2 powierzchni rowka :

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/HIDD_DVE_FEAT_MID_SURFACE.htm?id=afa62f0903e944aba95572e9bfec0e9b

Następnie przekształć wynikową powierzchnię w krzywą.

3 polubienia

Witam ponownie

Dziękuję wszystkim za szybkie odpowiedzi^^

@Happydad: mam nadzieję, że to zadziała, oto załączona część

@benoit.lf: Mam dostęp do arbo', który pokazał mi dziwne pochodzenie rowka '-' to wygięty kawałek... jako plik komputerowy, ale blok obrabiany (frezowany) w warsztacie.

@gt22: niestety odsunięcie elementu nie działa, szkic nie jest kształtem rowka, który widzimy na cylindrze =(

@Lucas Prieur: Czy przesunięcie elementów mogłoby zadziałać i umieścić kształt rowka w jego środku?

came.sldprt powiedział:

Witam ponownie

Nie wiem, czy trajektoria jest do końca przestrzegana w przypadku tego rozwiązania, ale jest ona dość długa i... projekt jako rozwiązanie ^^"

Użyłem więc konwersji encji zgodnie z radą Lucasa, a następnie utworzyłem kilka linii między dwoma splajnami uzyskanymi z konwersji. Ograniczyłem te linie wiązaniem "równe", a następnie utworzyłem splajn, który przechodził przez środek każdej z linii.

Naprawdę nie wiem, czy dałoby mi to trajektorię obiektu przechodzącego w środku, chociaż '-'

solution_trajectoire.bmp

Ale wracam do mojego pierwszego pomysłu:

Co stoi na przeszkodzie, aby użyć jednej z krawędzi rowka do trajektorii?

Patrz pomoc SolidWorks: Można ograniczyć odległość od trajektorii:

Odległość wzdłuż ścieżkiOgranicza wierzchołek do określonej odległości od końca ścieżki. Wprowadź odległość. Wybierz opcję Odwróć wymiar , aby zmienić koniec, od którego mierzona jest odległość.

Źródło: http://help.solidworks.com/2013/French/SolidWorks/sldworks/t_Path_Mate_SWassy.htm

1 polubienie

Osobiście zdecyduję się na powierzchnię offsetową. jak zasugerował Lucas

Przesunięcie to połowa szerokości twojego rowka, wszystko to należy wyrównać.

3 polubienia

Otwierasz swoje rozkładane 1 Widzisz swoją rozłożoną część

a Ty otwierasz i tworzysz swój szkic przewodnika w dowolnym miejscu 

@+ ;-)

1 polubienie

Przesunięcie powierzchniowe, jak wskazują @Lucas i @Happydad , wydaje się jedynym prostym wyjściem.

Środkowa powierzchnia, która mi się podobała, nie działa na krzywce sylindralnej w przeciwieństwie do krzywki na płaszczyźnie (niezależnie od metody uzyskania krzywki, blachy czy uzwojenia)

Jeśli chcesz przerobić tę część, możesz użyć Insert/Function/Wind. Dzięki temu nie będziesz musiał majstrować przy blasze. Ale nadal będziesz miał te same trudności z uzyskaniem środkowego planu!

2 polubienia

Witam

Zgadzam się z wieloma prostymi przesunięciami powierzchni do połowy wartości rowka, aby uzyskać trajektorię!

Zobacz zdjęcie.

@+

came.png
4 polubienia

Powierzchnia offsetowa działa dobrze, patrz załączony obraz

@+ ;-)

capture_came_surface_decale.png
2 polubienia

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi!

Nie znałem tej funkcji ^^', ale rzeczywiście działa bardzo dobrze, myślę, że rozwiąże wiele moich problemów w przyszłości =)

Dziękuję =)

Przyjacielski

Yoann powiedział:

3 polubienia