Dziś rano obserwowałem metodę graficzną służącą do wyznaczania sił statycznych działających na mechanizm.
https://www.youtube.com/watch?v=-MBJWkUU_nU
Z rysunku definicyjnego obiektu w danej sytuacji budowanie szkicu 3D pozostaje proste. Z drugiej strony, w jaki sposób możemy przerwać relacje szkicu bez zniekształcania struktury, która została zdefiniowana przez wymiary;
Funkcje obracania szkicu mogą również działać w 3D.
Mówisz (( Z drugiej strony, jak możemy przerwać relacje szkicu bez zniekształcania struktury, która została zdefiniowana przez wymiary;
Funkcje obracania szkicu mogą również działać w 3D.))
Otworzyłem Twój projekt i zastanawiam się, dlaczego komplikujesz sobie życie szkicami 3D.
W twoim przypadku po prostu wykonaj płaszczyznę równoległą do górnej płaszczyzny znajdującej się 4000 mm od tej ostatniej. Na tym planie 1 narysuj prostokąt o wymiarach 3000 x 200 i zwiąż jeden z boków względem początku. Czyli -nie wiem czy to jest Wasz cel- będziecie mogli się ślizgać (jak na kółkach :-) prostokąt o szerokości 2400 mm. Możesz nawet ustawić wirtualny ogranicznik otwarcia i zamknięcia z ograniczeniem odległości 2400. Ten typ wiązania pozwala na przesuwanie i zatrzymywanie obiektu zgodnie ze zdefiniowanym wymiarem.
Z drugiej strony, w przypadku obrotu dla (Funkcje obrotu szkicu) nie widzę, gdzie to ma zastosowanie w Twoim modelu. O jakiej rotacji mówisz i gdzie jest ta ????
Pozdrowienia
@tous załączonym obrazku, aby lepiej zrozumieć moje propozycje i pytania ;-)