W moim projekcie używam powtarzających się funkcji cięcia (np. gniazdo harting, lokalizacja ekranu .....) czy istnieje funkcja w solidworks, która pozwoliłaby zapisać szkice, które można następnie wstawić z jednej strony, aby wykonać wytłaczanie?
Możliwe jest utworzenie często używanych funkcji, a następnie zapisanie ich w funkcji bibliotecznej, dzięki czemu za pomocą prostego przeciągania i upuszczania można ponownie użyć zestawu funkcji bez konieczności ich przerysowywania.
Myślę, że fthomas ma rację. Utwórz bibliotekę szkiców, które możesz używać w nieskończoność w dowolnej pozycji. Mogą to być proste szkice, szkice jako bloki, a nawet pliki dxf lub dwg, które można wstawić bezpośrednio do 3D z biblioteki projektów okienka zadań.
Możesz tworzyć bloki swoich szkiców. Wszystko, co musisz zrobić, to wybrać elementy, które chcesz wstawić do bloku, a następnie kliknąć prawym przyciskiem myszy i użyć przycisku "utwórz blok".
Następnie możesz zapisać je na przykład w określonym folderze.
Na koniec możesz utworzyć link w bazie danych projektów (patrz obrazek), aby uzyskać do nich szybki dostęp i po prostu wstawić je przez przeciąganie i upuszczanie.
Raczej zgadzam się z fthomasem, zamiast tworzyć biblioteki szkiców lub bloków szkiców, równie dobrze możesz utworzyć biblioteki funkcji (lib feat part), aby to zrobić, utwórz folder w folderze biblioteki (prawe okienko), a następnie wybierz funkcję (funkcje), które chcesz umieścić w bibliotece i przeciągnij je do tego folderu, Następnie musisz wprowadzić nazwę tej biblioteki, a także inne parametry.
Oczywiście funkcje biblioteczne (LibFeatPart) są interesujące, ponieważ możliwe jest tworzenie konfiguracji i korzystanie z tego celu przy użyciu standardowego rozmiaru, ale ich użycie może być nieco trudne. Rzeczywiście, konieczne jest zarządzanie ograniczeniami szkicu, wymiarami zewnętrznymi, wymiarami wewnętrznymi funkcji, odniesieniami do pozycjonowania itp. Myślę, że w przypadku "jscao" po prostu trzeba stworzyć bibliotekę szkiców.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, testowałem różne rozwiązania.
Plik dwg z kopiowaniem wklej, świetny hack, szczególnie do repatriacji mojej bazy danych autocad 2d, jedyną wadą, jaką znajduję, jest to, że szkic nie jest ograniczony, więc modyfikacja jest nieco bardziej restrykcyjna, wolę używać go tylko od czasu do czasu, gdy repatriuję szkic + wytłoczenie bez jego modyfikacji.
Szkic zapisany w bloku jest idealny, nie zwróciłem uwagi na ten pasek narzędzi "utwórz blok", to jest dokładnie to, czego szukałem.
W przeciwnym razie z funkcjami bibliotecznymi myślę, że może to być przydatne w innych zastosowaniach (wycinanie szkicu z 4 gwintowanymi otworami) Szukam sposobu na zintegrowanie funkcji z blokami, ponieważ kiedy próbuję, wracam również do podstawowej bryły mojej części.
w przypadku funkcji bibliotecznych musisz zapisać plik w SLDLFP, gdy to zrobisz, gdy otworzysz plik, na funkcjach, które zostaną przywrócone, znajdują się zielone L, jeśli podstawowy blok nie powinien nadejść, po prostu musisz wykluczyć go z biblioteki, klikając prawym przyciskiem myszy funkcję "usuń z biblioteki"
Dziękuję bardzo, mam rozwiązanie, którego potrzebowałem do szkiców, do bloków, jak już powiedziano, jest to trochę bardziej skomplikowane, zajmę się tym później, ponieważ mniej mnie to naciska.