Próba dynamiczna na poręczy ochronnej

Witam

W ramach testu chciałbym przeprowadzić próbę dynamiczną na dowolnej balustradzie w celu sprawdzenia jej wytrzymałości (tak jak podczas kontroli przez urzędy kontrolne). Nie posiadając symulacji solidworks z modułem dynamicznym, przeprowadziłem badanie ruchu z workiem o wadze 50 kg upuszczonym na określoną wysokość (dostarczony montaż). Następnie zaprogramowałem moduł symulacyjny i zostałem zmuszony do zamodelowania balustrady w jednej objętości.

Kiedy wykonuję symulację ruchu, znajduję błędne wyniki pod względem ograniczeń/przemieszczenia. Czy możesz mi powiedzieć, czy możliwe jest zasymulowanie tego testu za pomocą solidworks motion (a jeśli tak, powiedz mi, jak to zrobić), czy potrzebujesz modułu dynamicznego?

Z góry dziękuję.

essai_dynamique.rar

Na czym dokładnie będzie polegała symulacja?

Czy jest to wstrząs, który chcesz zasymulować, czy siła przyłożona do poręczy?

1 polubienie

Witam

Tego rodzaju test jest rzeczywiście szokiem. Nie jest więc łatwo symulować.

Z drugiej strony trzeba użyć "miękkiego" korpusu, który w kontakcie będzie się mocno odkształcał. Zwiększa to trudność przeprowadzenia tego typu obliczeń.

Jeżeli chodzi tylko o walidację właściwości balustrady ochronnej, w normach występują przypadki badań statycznych (300 N/m * odległość między 2 kolejnymi słupkami przyłożonymi 1 raz do środka poręczy i 1 raz do szczytu słupka pamięci). W przypadku większości balustrad przemysłowych można to zrobić nawet ręcznie.

Witam

W rzeczywistości jest to test teściowej.

Upuszczenie worka z 50 kg zielonymi  kulkami na wysokość 1 metra za pomocą systemu wahadłowego jest testem dynamicznym.

Kupiliśmy sumilację wynalazcy, ponieważ myśleliśmy, że możemy przeprowadzić tego typu weryfikację.

Ale niestety nie jest to możliwe, oprogramowanie nie jest przeznaczone do tego rodzaju badań.

Podczas wycieczki na geode (spotkanie zorganizowane przez autodesk) widziałem oprogramowanie, które mogło być odpowiednie. Nie pamiętam nazwy, ale było to oprogramowanie do obliczania trampoliny z systemem symulacji.

Przykro mi, ale będzie Pan/Pani musiał/musiała przejść przez pudełko próbne do swojego badania.

Pozdrowienia

2 polubienia

Tak, to ten test i w każdym razie dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Cześć @ grezland

Zobacz ten link

http://www.lynkoa.com/tutos/creer-une-section-pour-appliquer-une-force-ou-pression-avec-simulation

Może to pomoże Ci obliczyć wysiłek Twojego ochroniarza

@+ ;-)