Czy możliwe jest owinięcie zespołu lub części zamkniętą powierzchnią?

Cze wszystkim

Oto mój problem : Chciałbym przełączyć zespół lub część na CFD (z oprogramowaniem używanym do mechaniki płynów). Chciałbym jednak wiedzieć, czy możliwe byłoby pokrycie tego zespołu lub tej części jedną zamkniętą powierzchnią, aby uprościć moją siatkę i w jak największym stopniu uniknąć błędów w obliczeniach.

Pracuję na SolidWorks i Catia V5.

Czy wiesz, że istnieje funkcja, która pozwala mi to zrobić?

Z góry dziękuję :) 

1 polubienie

Chcesz utworzyć zamkniętą objętość wokół części / zespołu

Jeśli ma to na celu utworzenie koperty, w tym przypadku utwórz pusty korpus i włóż do niego swój kawałek

lub uprość części i montaż w urządzeniu Surface

W takim przypadku po prostu zarejestruj zmontowaną część w części

A wtedy w STL będziesz miał tylko powierzchnię zewnętrzną

@+ ;-)

2 polubienia

Próbowałem już tego, co właśnie mi powiedziałeś, ale to nie jest to, czego szukam. Prawdopodobnie wyraziłem się źle.  Chciałbym stworzyć powierzchnię, która pozwoli mi wypełnić moją nieciągłość / pustą przestrzeń między dwoma pomieszczeniami (patrz załączone zdjęcie).

2 polubienia

Czy utworzyłeś powierzchnie, aby wypełnić te ubytki?

za pomocą powierzchni zamknij powierzchnie

i w razie potrzeby wznowić

cały swój kawałek i utwórz x powierzchni, a następnie zszyj wszystkie te powierzchnie

@+ ;-)

3 polubienia

To właśnie zrobiłem, ale problem polega na tym, że zwiększa to ryzyko błędu przy obliczaniu kontraktów CFD, ponieważ tworzy wiele gładkich ograniczonych powierzchni, podczas gdy chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest pokrycie mojego zespołu lub mojej części jedną powierzchnią, czy też nie jest to możliwe?

Próbowałem wszystkiego, co właśnie mi powiedziałeś i dziękuję za pomoc, ale to nie działa.

1 polubienie

Witam

Możesz utworzyć część kanistra, która owija twój ASM lub prt, a następnie użyć narzędzia do formowania, aby wykonać formę, a następnie z formy przerobić część. Nie będzie to już powodowało nieciągłości symulacji. 

3 polubienia

Prąd przemienny Cobra 427,

Dziękuję, przetestuję to i będę was informować na bieżąco:)

Witam pod CATIA znajduje się warsztat

Optymalizator DMU.

Pierwsze rozwiązanie: owijanie
Monochromatyczne uproszczenie zewnętrzne. (Wszystkie części).

Drugie rozwiązanie Silhouette
(Ray tracing według sześciu widoków Catia plus jeden użytkownika)
Dziedziczy właściwości graficzne modelu Catia.
Uproszczona reprezentacja tylko tego, co widzimy.

Nie mam, więc nie mogę być pewna, że to będzie Ci odpowiadać?

EDIT: ikony, których dotyczy

(te dwie funkcje tworzą zewnętrzną powłokę zespołu)

2 polubienia

Możesz uszyć te powierzchnie X

To da ci tylko 1 i tylko powierzchnię

ale jeśli zatkasz również otwory przez jedną z powierzchni

Dzięki temu możesz nagrywać częściowo i nagrywać krok po kroku

Będziesz miał krok do swojego studium

@+ ;-)

1 polubienie

Franck.ceroux, dziękuję za pomoc, zajrzę w tygodniu, bo nie mam Catii w pracy..

Nie wiem czy znasz się na hydrografii?! Ale w zasadzie to jest to, co chciałbym robić w 3D. Mają pojedynczą powierzchnię bez granic.

link do hydrografii (dla informacji): https://www.youtube.com/watch?v=c6wgfJm7F-k

Zobacz zdjęcie, aby zrozumieć moje oczekiwania

capturelynkoa2.png

Aby zrobić tak jak w załączniku "capturelynkoa2.png" Po prostu zrób cieniowany obrazek jak w załączniku

image_ombree.png
1 polubienie

Dobry wieczór

Musisz wypełnić nieciągłości, otrzymasz kilka powierzchni, które trzeba będzie później zszyć, aby uzyskać tylko jedną powierzchnię. Jest trochę pracy, ale nie da się iść do przodu, nie przechodząc przez to. Pod Catią pewnie będzie łatwiej z modułem powierzchniowym, ale ten moduł trzeba dobrze znać.

Jeśli możesz, umieść plik lub obszar, który chciałbyś wykonać, abyśmy mogli zaproponować Ci rozwiązania.

1 polubienie

@ leblanc

To kopiuj i wklej jedną z moich odpowiedzi ;-)

gt22

GT22 powiedział:

3

0

Czy utworzyłeś powierzchnie, aby wypełnić te ubytki?

za pomocą powierzchni zamknij powierzchnie

i w razie potrzeby wznowić

cały swój kawałek i utwórz x powierzchni, a następnie zszyj wszystkie te powierzchnie

@+ ;-)

5 godzin temu

Edycja

@+

2 polubienia

Hello@DiPatato

Nie jestem pewien !! Czy chodzi o krawędzie powierzchni, o których mówisz?

wyświetlacz krawędzi powierzchni jest powszechny w wielu programach CAD.

Materializuje nieciągłość w " krzywiźnie ", co ma miejsce w przypadku ostrych krawędzi, lub połączenia o ciągłym promieniu w " styczności ".

Zmiana trybu wyświetlania nie zmienia zachowania, są to zawsze powierzchnie ograniczone ich krawędziami

Czy to fakt, że kiedy wybierasz, to tylko zaznaczenie, a nie cała powierzchnia, jest wybierana przez PB?

Nie znam się na oprogramowaniu symulacyjnym na tyle, aby powiedzieć, czy ci to pomoże, ale w CATIA w GSD jest opcja " Federacja ".

Zespół powierzchni zachowuje się wtedy jak pojedyncza powierzchnia, nawet jeśli połączenie z krawędziami powierzchni jest nieciągłe (ostre krawędzie).

Obawiam się jednak, że takie zachowanie nie nadaje się do użytku w oprogramowaniu symulacyjnym.

Załączam film, aby pokazać zachowanie tej funkcji w zakresie "wyboru powierzchni".

federation.mp4
3 polubienia

Witaj @franck.ceroux

Idealne, to jest w pewnym sensie to, czego szukam, ale chciałbym to zrobić na znacznie bardziej złożonych powierzchniach w rozgraniczeniach między kilkoma powierzchniami. W rzeczywistości chcę stworzyć element lub zespół, a następnie pokryć go pojedynczą powierzchnią.

Dziękuję wszystkim za pomoc

1 polubienie