Oto mój problem : Chciałbym przełączyć zespół lub część na CFD (z oprogramowaniem używanym do mechaniki płynów). Chciałbym jednak wiedzieć, czy możliwe byłoby pokrycie tego zespołu lub tej części jedną zamkniętą powierzchnią, aby uprościć moją siatkę i w jak największym stopniu uniknąć błędów w obliczeniach.
Pracuję na SolidWorks i Catia V5.
Czy wiesz, że istnieje funkcja, która pozwala mi to zrobić?
Próbowałem już tego, co właśnie mi powiedziałeś, ale to nie jest to, czego szukam. Prawdopodobnie wyraziłem się źle. Chciałbym stworzyć powierzchnię, która pozwoli mi wypełnić moją nieciągłość / pustą przestrzeń między dwoma pomieszczeniami (patrz załączone zdjęcie).
To właśnie zrobiłem, ale problem polega na tym, że zwiększa to ryzyko błędu przy obliczaniu kontraktów CFD, ponieważ tworzy wiele gładkich ograniczonych powierzchni, podczas gdy chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest pokrycie mojego zespołu lub mojej części jedną powierzchnią, czy też nie jest to możliwe?
Próbowałem wszystkiego, co właśnie mi powiedziałeś i dziękuję za pomoc, ale to nie działa.
Możesz utworzyć część kanistra, która owija twój ASM lub prt, a następnie użyć narzędzia do formowania, aby wykonać formę, a następnie z formy przerobić część. Nie będzie to już powodowało nieciągłości symulacji.
Pierwsze rozwiązanie: owijanie Monochromatyczne uproszczenie zewnętrzne. (Wszystkie części).
Drugie rozwiązanie Silhouette (Ray tracing według sześciu widoków Catia plus jeden użytkownika) Dziedziczy właściwości graficzne modelu Catia. Uproszczona reprezentacja tylko tego, co widzimy.
Nie mam, więc nie mogę być pewna, że to będzie Ci odpowiadać?
EDIT: ikony, których dotyczy
(te dwie funkcje tworzą zewnętrzną powłokę zespołu)
Musisz wypełnić nieciągłości, otrzymasz kilka powierzchni, które trzeba będzie później zszyć, aby uzyskać tylko jedną powierzchnię. Jest trochę pracy, ale nie da się iść do przodu, nie przechodząc przez to. Pod Catią pewnie będzie łatwiej z modułem powierzchniowym, ale ten moduł trzeba dobrze znać.
Jeśli możesz, umieść plik lub obszar, który chciałbyś wykonać, abyśmy mogli zaproponować Ci rozwiązania.
Idealne, to jest w pewnym sensie to, czego szukam, ale chciałbym to zrobić na znacznie bardziej złożonych powierzchniach w rozgraniczeniach między kilkoma powierzchniami. W rzeczywistości chcę stworzyć element lub zespół, a następnie pokryć go pojedynczą powierzchnią.