Czy mogę otworzyć plik w przyszłej wersji solidworks za pomocą mojego solidworks 2015?

Witaj Grupo,

Znalazłem model na Grabcad , który mnie interesuje, niestety nie mogę  go otworzyć za pomocą  mojego solidworks 2015. Czy znasz sposób na otwarcie tych plików, czy Grabcad oferuje sposób na konwersję tego pliku.

Dziękuję

Witam

SolidWorks nie pozwala na zapisanie modelu w formacie z wcześniejszej wersji, ani nie pozwala na otwarcie modelu utworzonego w wersji "przyszłej".
Jednak modele zarejestrowane w Grabcad są często oferowane w różnych formatach (Parasolid, STEP, IGES itp.), które pozwalają na ich odzyskanie w starych wersjach. Kosztem utraty informacji na poziomie struktury kreacji, która zależy od wybranego formatu.

Jeśli Twój szablon Grabcad nie oferuje alternatywnego formatu, charytatywna dusza będzie w stanie go dla Ciebie przekonwertować, jeśli podasz link do strony Grabcad, która Cię interesuje. Jest Boże Narodzenie...

Pozdrowienia

2 polubienia

Chcę tylko powiedzieć, że możliwe jest otwarcie przyszłej wersji z SP5 tylko do odczytu, 

Uważam, że SP5 pozwala tylko na otwarcie pliku z kolejnej wyższej wersji (w przypadku @fauteux1959 byłby to więc max 2016)