Czy możliwe jest tworzenie reguł projektowych w SolidWorks?

Witam

Jak wskazano w tytule, moje pytanie jest bardzo proste: czy możliwe jest tworzenie reguł projektowych w SolidWorks tak samo jak w Catia?
Rozumiem przez to powiązanie wymiaru lub parametru z funkcją lub czymkolwiek innym. Pętla warunkowa: przykład:

Jeśli funkcja "usuwanie materiału" = aktywna  , oznacza to, że
       Cote_diamètre = 20 mm
W przeciwnym razie Cote_diamètre = 15 mm

Być może ta funkcja ma inną nazwę lub nie działa tak samo.

Dziękuję za odpowiedź, Miłego dnia

Tak, w CATIA są równania, tak jak w SolidWorks.

Witam

Co masz na myśli mówiąc o równaniu?
Bo jeśli mówisz o równaniach numerycznych, to nie jest moje pytanie i wiem, jak to zrobić.

Aby było jaśniejsze, oto coś, co nazywam zasadą projektowania w Catia. Teraz chciałbym wiedzieć, czy ta sama funkcja jest dostępna w SolidWorks, a jeśli tak, to gdzie mogę ją znaleźć?

1 polubienie

Witam

Moja odpowiedź: I tak, i nie

Tak, ponieważ możemy tworzyć reguły w równaniach, aby aktywować lub nie aktywować funkcji.

Nie, ponieważ Sw nie ma specjalnego edytora, takiego jak w Catia czy Inventor.

Osobiście, gdy reguł jest za dużo, wolę zrobić makro w vba. Ale w przeciwieństwie do edytorów kodu, takich jak catia czy inventor, musisz znać minimum obiektów sw.

Pozdrowienia.

2 polubienia

Witam

poza równaniami nie widzę jak to zrobić pod SW. Warunki można tworzyć na podstawie konfiguracji. 

np. http://www.lynkoa.com/tutos/import-export-formats-neutres/piloter-une-r%C3%A9f%C3%A9rence-externe-selon-une-configuration

Można utworzyć bibliotekę projektu funkcji z konfiguracją

Zobacz ten samouczek

https://www.youtube.com/watch?v=LWxaynRpd6A

@+

Jeśli zaczniesz wchodzić w skomplikowane rzeczy i z miliardami warunków (zazwyczaj to, co widzę na twoim zrzucie ekranu), fajną rzeczą w SW jest rodzina części Excela.

Pozwala to na kontrolowanie wymiarów, tolerancji, funkcji... W Solidworks z całą mocą Excela do umieszczania równań, warunków, wykonywania obliczeń....

Dzięki temu możesz zrobić prawie wszystko, co chcesz, jeśli chodzi o zasady jazdy.

Zbudowałem rodzinę części pozwalających na narysowanie korpusu zaworu od Dn 10 do Dn 500 za pomocą excela.

Zainteresowanie programem Excel polega na tym, że możesz również odwoływać się do plików zewnętrznych, jeśli masz podstawowe pliki, które są używane do wielu projektów (musisz jednak dobrze zarządzać lokalizacjami plików).

W końcu jest super potężny i bardzo łatwy do opanowania, jeśli nie opanujesz makr.

4 polubienia

Prawdą jest, że rodzina części może być rozwiązaniem.

Niech Moc będzie z wami.

Dziękuję bardzo froussel!

To prawda, że nie jestem przyzwyczajony do pracy z Excelem, jestem jeszcze nowy w SolidWorks, ale rzeczywiście pozostawia to wiele możliwości.

Witaj Roub25.

Zapoznaj się z technologią DriveWorks!

Na przykład DriveWorksXpress jest bezpłatny i zawarty we wszystkich wersjach SOLIDWORKS.

Szczerze.

Thomas

2 polubienia