Witam, w tej chwili doświadczam dużych spowolnień w solidworks ... Przetwarzam na nim skany 3D, a oprogramowanie ciągle się zawiesza.
Mam intel xeon E-2146G i kartę graficzną nvidia quadro p2000 z 5 GB graficznej pamięci RAM oraz 32 GB pamięci RAM DDR4... Wydawało mi się, że widzę, że solidworks działa lepiej w jednym rdzeniu , więc czy lepiej byłoby ograniczyć mój procesor do jednego rdzenia ?
Nie ma to sensu, ponieważ przez większość czasu oprogramowanie i tak działa tylko na jednym rdzeniu.
Ponadto, jak robi dużo Swap disk, to nic to nie zmieni. Program jest wielordzeniowy tylko dla bardzo ograniczonej liczby funkcji, takich jak ładowanie PART i ASM.
Wielordzeniowy jest używany tylko do symulacji, a nawet wtedy zużywa dużo pamięci RAM. Karta graficzna nigdy nie jest używana na więcej niż 5%, z wyjątkiem renderowania obrazu, które jest oddzielnym programem niebędącym solidworks (z punktu widzenia kodu), gdzie działa z czterema zasobnikami na rdzeń (pamięci). Kilka lat temu napisałem artykuł na ten temat i będę musiał go ponownie znaleźć.
Dla przypomnienia, każdy program musi być zaprojektowany dla wielordzeniowych, aby system Windows mógł poprawnie aktywować procesory.
Znalazłem artykuł, który napisałem i który jest nieco przestarzały: ale który w zasadzie pozostaje ważny dla SW, ponieważ bardzo niewiele programów używa wielowątkowości, jak wskazano w poprzednim poście.
Zauważ, że w przypadku realistycznego renderowania, w zależności od używanej wersji, programy są bardzo różne (SW następnie MODO701 w 2011 do 2017 roku, a następnie Bunkspped obecnie).