Witam
Szukam rozwiązania, które ukryłoby pewne typy funkcji, gdy skończę projektować swoje modele.
Wszystkie szkice, powierzchnie, płaszczyzny i osie powinny być ukryte w drzewie projektu.
Macie jakieś pomysły?
Witam
Szukam rozwiązania, które ukryłoby pewne typy funkcji, gdy skończę projektować swoje modele.
Wszystkie szkice, powierzchnie, płaszczyzny i osie powinny być ukryte w drzewie projektu.
Macie jakieś pomysły?
Witam
Jaki jest cel tego projektu?
Hello@tomalegorgeu
Szkic ze statusem ukrytym zwykle zawsze pojawia się w drzewie tworzenia.
Z drugiej strony ukrywanie niektórych funkcji powoduje usunięcie obrazów na ekranie, ale także, jeśli usuniesz funkcję z funkcją "ukryj", wszystkie funkcje, które zależą od ukrytej funkcji, również znikną.
Przeszkadza mi to na co dzień.
Uwaga @sylk jest istotna, ponieważ kojarzy mi się z potrzebą użycia funkcji defeature, która pozwala ukryć wszystko, czego nie chcesz, aby osoby trzecie (klienci lub podwykonawcy) widziały, bez uszkadzania czegokolwiek w modelu.
Wskaż, którą wersję posiadasz, ponieważ od 2019 roku te funkcje bardzo się rozwinęły.
Pozdrowienia
Witam
Używam wersji 2018 z bagażnikiem PDM
Problem polega na tym, że jeśli te elementy nie są ukryte, zostaną sparowane w podglądach przechowalni PDM. Nie chcę niczego usuwać, ale po prostu ukryć te elementy (jak szkice, które "szarzyją" po użyciu w funkcji.
Dodatkowo podczas generowania STEP lub DXF, co może być problematyczne, ponieważ wraz z nim eksportowane są widoczne powierzchnie.
Dobry wieczór
Zwykle, gdy widzimy plany, szkice... w podglądzie EPDM, to dlatego, że widzimy je w Solidworks. Wydaje mi się.
Za pomocą makra można ukryć wszystkie szkice, plany itp. pokazane w drzewie budynków.
Czy to jest to, czego potrzebujesz?
Pozdrowienia.
W załączeniu znajduje się makro do ukrywania lub pokazywania szkiców, planów..... działa w Solidworks 2017.
Pozdrowienia
Yannicka
@yannick. mały, tak, dokładnie to.
Przyjrzę się temu jutro.
Dziękuję
Pozwolę Ci przetestować makro.
CDLT powiedział:
Witam
Właśnie przetestowałem makro i na pierwszy rzut oka działają bardzo dobrze.
Czy wiesz, czy możliwe jest zrobienie tego samego dla ciał powierzchniowych?
Pracujemy ze szkieletami, które wstawiamy do naszych części, a gdy tylko zmodyfikujemy go poprzez dodanie powierzchni, są one widoczne we wszystkich pomieszczeniach, w których szkielet jest obecny...
Witam
Nie, nie wiem, jak zmodyfikować pola wyboru tego pliku.
Zadaj kolejne pytanie na forum.
Ktoś na pewno znajdzie dla Ciebie rozwiązanie.
Dziękuję za zamknięcie tego.
Miłego dnia
Witam
Czy nasza opinia odpowiedziała na Twój problem?
Dziękuję za umieszczenie odpowiedzi, która pomogła Ci w rozwiązaniu problemu.
Pozdrowienia