Czy możliwe jest powiązanie adnotacji lub wymiaru z widokiem na rysunku Solidworks?

Cze wszystkim

Przychodzę do Was, ponieważ nie mogę znaleźć odpowiedzi na forum.

Pracuję w solidworks 2018 i chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest naprawienie adnotacji lub wymiarów w odniesieniu do widoku na rysunku.

Edytuję setki planów i zdaję sobie sprawę, że niektóre wymiary są zgodne z rozmiarem mojego pokoju, a inne nie są zgodne z rozmiarem mojego pokoju.

Umieściłem 3 zdjęcia, aby zrozumieć. Każdy obraz odpowiada innej wysokości i widzimy, że wymiar zwany "długością skrzydła" nie podąża za wysokością części, podczas gdy drugi wymiar podąża za wysokością części.

Bez względu na to, jak bardzo szukam i testuję, nie rozumiem, w jaki sposób pierwszy wymiar jest powiązany z częścią i dlaczego nie mogę połączyć wymiaru "długości skrzydła"

Czy wiesz, jak połączyć wymiar z ewolucją części i czy możemy zrobić to samo z adnotacją.

Pozdrowienia

hauteur.jpg

Witam

Pracuję więc na SW2018 SP4, tak naprawdę nie widzę różnicy między tymi trzema, widać tylko położenie boków.

1) Dla mnie wymiary są dodawane ręcznie na twoim rysunku, więc musisz wstawić wymiar z "wstawiania modelu" 3D, aby zaimportować wymiar modelu.

2) W przypadku adnotacji można je również wprowadzić w żądanym wymiarze bezpośrednio w 3D

3) W przypadku adnotacji w widoku rysunku adnotacja musi należeć do widoku, tak aby po przeniesieniu widoku wszystko się z nim wiązało.

To jest moja odpowiedź na pańskie pytanie.

Jeśli się martwisz, daj mi znać.

@+

AR.

Witaj A.R.

Dziękuję za odpowiedź,

Kiedy wstawiam model, nie pojawiają się wszystkie wymiary, które są dla mnie przydatne, zwłaszcza jeśli chodzi o wymiar złożenia. Albo nie wiem wystarczająco dużo, aby zrobić to, co wyjaśniasz.

Jeśli chodzi o adnotacje, należą one do widoku i dobrze poruszają się wraz z widokiem. Z drugiej strony zapomniałem powiedzieć, że adnotacja jest adnotacją bez strzałki. Widok się nie porusza, ale zwiększa się wysokość pomieszczenia, a adnotacja umieszczona nad pomieszczeniem jest zakrywana przez pomieszczenie, gdy osiągnie określoną wysokość.

Pozdrowienia

Witam ponownie,

1) Tak więc w przypadku wymiarowania zespołu, tak, nie są one dostarczane z wstawieniem modelu, ale czasami wymiary zespołu pojawiają się, jeśli w zespole 3D istnieje wymiar pozycji. I tak, jeśli nie nadejdzie, musisz dodać go ręcznie na rysunku, ale czasami nie następuje, ponieważ nie pochodzi z modelu.

2) W przypadku adnotacji można połączyć kilka linków lub tylko jedno dotyczące wymiaru zespołu lub części, po prostu wstawiając adnotację i klikając żądany wymiar, a zostanie on zaktualizowany zgodnie z modyfikacją wymiaru.

Mam nadzieję, że odpowiedziałem na twoje pytanie, jeśli chcesz, mogę zrobić zrzuty ekranu.

@+. Miłego weekendu

AR

2020-07-17_160029.jpg

Oto mój eurodeputowany.

2020-07-17_155954.jpg

Oto moja zmodyfikowana ocena

2020-07-17_155919.jpg

Oops!!!

Oto procedura:

1) Wstaw adnotację i połącz ją z wymiarem zaczynając wpisywać tekst, a następnie kliknij na wymiar (działa w 2 kierunkach) i to wszystko ...@+.

AR.

2020-07-17_160400.jpg

I to wszystko, to zależy od Ciebie.

Pozdrowienia.

AR.

2020-07-17_160423.jpg

Dziękuję A.R. za pomoc, ale nie sądzę, żebym zdołał się porozumieć.

Wziąłem więc twój przykład i załączyłem go.

Jeśli wezmę twój przykład, dodałem drugi wymiar. I rzeczywiście, gdy pierwsza ocena (ta, którą umieściłeś) różni się, chciałbym, aby druga ocena (ta, którą dodałem) zawsze przebywała poza pokojem, a nie jak na poniższym obrazku.

capture.jpg

Dobry wieczór

Nie sądzę, żeby to było możliwe.

Może zobacz w opcjach wyrównania siatki

Zobacz następny link

http://help.solidworks.com/2017/french/SolidWorks/sldworks/c_Aligning_Dimensions.htm

Cdlt powiedział: