Kilka lat temu korzystałem z arkusza kalkulacyjnego "DesignView", który miał tę zaletę, że pozwalał na edycję geometrii 2D ograniczonej relacjami szkicu i równaniami na tym samym arkuszu wykresu. Równania te mogą być ponadto ograniczeniami, takimi jak "większe niż ... i mniej niż... ". Bardzo interesująca jest próba optymalizacji kinematyki 2D lub optymalizacji przekroju, na przykład pod kątem tworzenia matrycy. Czy masz dla mnie jakieś sugestie?
Dziękuję
1 polubienie
Witam
Nigdy nie słyszałem o DesignView, czy przedstawienie schematu pasuje?
Zobacz ten samouczek:
https://www.youtube.com/watch?v=0jL3Mp9ELh4
Witam
Te warunki można określić jako "<" i ">" w równaniach szkicu.
Jak rozumiem, w tym samym pomieszczeniu można animować diagram składający się z kilku bloków szkicu reprezentujących każde pomieszczenie. Możesz umieścić równania między blokami.
Był to produkt firmy Computervision; W 2000 roku doradzał mu CETIM. Naprawiłem kilka problemów z tym oprogramowaniem. Przedstawienie schematyczne rzeczywiście pozwala rozwiązać część postawionego przeze mnie problemu, ale o ile mi wiadomo, równania w SW nie pozwalają na zapisanie warunków > lub <, a tym samym powiązanie funkcji solvera graficznego i numerycznego... Chyba, że skojarzysz wymiar z komórką w programie Excel i w ten sposób skorzystasz z funkcji solvera Exel. Czy można w ten sposób skojarzyć wymiar programowy ds z komórką programu Excel?
Więc przede wszystkim tak, możliwe jest połączenie SolidWorks i Excela, tam iz powrotem do siebie z pewnym rozwojem, PL może o tym mówić myślę!
Czego jednak oczekujesz od solvera? Jaką formułę chciałeś stworzyć? Czy może nam Pan podać jakieś przykłady?
Właściwie to spróbuję zobaczyć, co możemy zrobić z równaniami szkicu. Na początku przyszłego tygodnia przedstawię państwu aktualizację na przykładzie.
Dziękuję
Wyślę Ci przykład w poniedziałek 7/03 po południu.
W załączeniu dwa zrzuty ekranu z arkusza obliczeniowego projektu koła zębatego czołowego (metoda ISO).
- Arkusz calcul_1 (warstwa 1): Wprowadzanie i raportowanie obliczeń
- Arkusz calcul_2 (warstwa 2): niewidoczny dla operatora; w tym arkuszu znajdują się równania i ograniczenia określone w metodzie ISO
Konstrukcja siatki umożliwia zarówno uwzględnienie, jak i zmierzenie wartości, które można zmierzyć w równaniach. DesignView pełnił rolę zarówno solvera, jak i graphera. To jest to, co chciałbym zaktualizować w oprogramowaniu z automatyczną edycją 3D kół zębatych z parametrami wybranymi przez operatora.
Postaram się, zgodnie z Twoją radą, użyć reprezentacji schematycznej, aby to osiągnąć.
Dziękuję
calcul_eng.png
Witam
Naprawdę uważam, że Twój problem można rozwiązać za pomocą SolidWorks!
Jeśli połączysz oprogramowanie z programem Excel, będziesz mógł mieć swoje dane projektowe w tym pliku Excel z określonym układem, takim jak ten, który dołączyłeś.
Excel będzie służył jako solver i będzie modyfikował parametry SolidWorks.
Uproszczony przykład można zobaczyć na poniższym filmie:
https://www.youtube.com/watch?v=aGZTv99R4hE
Jeśli chodzi o obliczenia, istnieje również DriveWorks, który może Ci pomóc, jest to narzędzie zintegrowane z oprogramowaniem. Ale nie będziesz mieć takiej samej swobody układu.
Innym narzędziem do zbadania jest "SmartProperties" z MyCadTools (Axemble), to narzędzie ma dużo formatowania obliczeniowego (wydaje mi się dobre).
Ale patrząc na równania do wykonania, naprawdę uważam, że to, co chcesz zrobić, jest możliwe
Po przejrzeniu twoich plików, naprawdę uważam, że rozwiązanie polegające na wykonaniu solvera przez Excel z połączonym plikiem SolidWorks jest najprostszym i najbardziej wydajnym rozwiązaniem do skonfigurowania.
Jeśli się nie mylę, arkusz 1 nie jest dynamiczny (zdjęcia sprzętu nie aktualizują się zgodnie z wynikami), ale tylko poglądowy?
Tak, obraz został zaktualizowany ("metta", ponieważ DesignView nie ewoluował wraz z kolejnymi wersjami Windowsa!) Uwypukliło to również zakłócenia w działaniu.
Pójdę za twoją radą.
W każdym razie jest to bardzo ciekawy temat! A jeśli naprawdę chcesz mieć aktualizację w czasie rzeczywistym, jest to możliwe dzięki niektórym opracowaniom VB ;)!