Chcę utworzyć łącze między rysunkiem a przekonwertowanym plikiem PDF z zadaniem.
Istnieje możliwość utworzenia odniesienia z pliku PDF do rysunku, ale nie na odwrót. Ta opcja powoduje, że plik PDF jest traktowany jako wzorzec, a rysunek jako element podrzędny
Czy istnieje rozwiązanie, aby wykonać zadanie konwersji do formatu pdf poprzez połączenie z rysunku do pliku pdf ? (rysunek macierzysty)
Rzeczywiście, chciałbym, aby wygenerowany plik pdf był dzieckiem.
Jednak gdy wykonuję zadanie konwersji za pomocą "Soldiworks Taskaddin", mogę zaznaczyć opcję "Utwórz odniesienie z pliku docelowego do pliku źródłowego". Ta opcja sprawia, że plik PDF staje się elementem nadrzędnym rysunku i chciałbym, aby było na odwrót.
Może istnieje inny dodatek do konwersji, aby móc zrobić ten link?
@Bart☺: Chce stworzyć wirtualne powiązanie rodzic/dziecko, zgodnie z propozycją EPDM.
Robiąc to ręcznie, jest to "wklej jako odniesienie", które pozwala skojarzyć plik dowolnego typu z plikiem SW i w ten sposób stworzyć strukturę drzewa, którą można eksportować i łatwo wykorzystywać (wizualizacja załączników różnych plików).
Jak powiedziałem, nie jest to natywnie wykonalne. Za pomocą makra jest to wykonalne, ale musisz o tym wiedzieć, aby wygenerować fragment kodu (zobacz w pomocy interfejsu API w temacie Dodawanie przykładu odwołania do pliku niestandardowego).
Teraz mam trochę problemu z dostrzeżeniem użyteczności, ponieważ i tak skrzynia pozwala zobaczyć załączniki w obu kierunkach (Zawartość, Używane w).
Gdy plik PDF jest generowany z danym łączem, nie można go wyświetlić w złożeniu.
Jeśli spojrzę na rysunek źródłowy, nie zobaczę niczego w "treści". Będę widział mój plik pdf tylko w "używany w".
Mój cel: Z zespołu złożonego z podzespołów, a więc kilku rysunków, aby móc pobrać wszystkie pliki PDF z rysunkami zawarte w tym złożeniu. Jeśli działa tak, jak chciałem, użyję polecenia "kopiuj drzewo", aby odzyskać pliki.
Nigdy nie robiłem Macro APi, ale przyjrzę się twojej sugestii, aby skonsultować się z pomocą.
Utwórz makro do uruchomienia z programu Excel lub oprogramowania, aby skopiować/wkleić jako odniesienie (wyodrębnianie/archiwizowanie...)
Zrób makro w Excelu, które analizuje zawartość zespołu i znajduje rodziców każdego dziecka (np. za każdym razem, gdy natkniemy się na rysunek, znajdujemy plik pdf) i podaje link hipertekstowy do pliku pdf (w razie potrzeby mam już część analizy rodzica/dziecka)
Zleć dodanie od sprzedawcy, który utworzy link w drugą stronę (prawdopodobnie będziesz musiał wyłączyć tworzenie oryginalnego linku do zadania, ponieważ mam wątpliwości co do posiadania linku w obu kierunkach)
Nie znam zadań w EPDM, ale jeśli jest to możliwe w stworzeniu takiego, który uruchamia exe, łatwo jest zrobić to, co chcesz, za pomocą małego programu, który tworzy plik PDF, a następnie wkleja go zgodnie z planem SLDDRW.
W tym programie konieczne będzie jednak wykonanie pewnej liczby kontroli typu stanu SLDDRW, SLDDRW wyodrębniony lub nie, ponieważ wklejenie go jako odniesienia wymaga wyodrębnienia pliku nadrzędnego, chyba że zostanie on zmanipulowany przez administratora.
Zgadzam się z Cyril.f , który radzi skontaktować się ze sprzedawcą, który może przygotować odpowiedni suplement.
@d.roger: Właściwie możesz użyć tych zadań, aby uruchomić makro. Z drugiej strony, później musisz zadzwonić do tego zadania za pośrednictwem dyspozytorni, aby uruchomić akcję.
Okno ustawień zadania znajduje się w załączonej formie: