Jadę do Was bo mam problem z kontrolą wymiarów. Pozwól, że wyjaśnię:
Pod koniec studiów odbywam staż i muszę stworzyć model części referencyjnej, na którym będę musiał nanieść zmienne parametry zgodnie z życzeniami klienta. Niestety, od jednego klienta do drugiego, ta sama ocena może być zarówno jazda, jak i kontrolowana. Wszystko zależy od projektanta. I muszę się na to przygotować.
Ograniczeniem mojego tutora jest to, że chciałby on, aby za pomocą prostego przycisku (cel mojego projektu) wprowadzone liczby były integrowane z modelem i na końcu tworzonego planu. Powinniśmy więc być w stanie z góry wybrać, które wymiary są pilotujące, a które pilotowane przed naciśnięciem przycisku startu, ale bez wracania do szkicu.
To znaczy, może znaleźć sposób, aby powiedzieć Solidworks, że chcę te kontrolowane wymiary i inne piloty, ale wysycham...
Byłbym tobą, szukałbym rodzin części, możesz łatwo kontrolować wymiary swoich części. Możesz również sprawdzić swoje wymiary za pomocą VBA (makro), ponieważ rodziny monet przechodzą przez program Excel.
Witam Jak zamierzasz to zrobić? Przez excel / przez stronę z równaniami czy małe oprogramowanie wewnętrzne?
Z drugiej strony nie widzę powodu, dla którego miałoby to zależeć od projektanta w przypadku tej samej części, ale bardziej od klienta, czy zależy mu na przykład na wymiarach wewnętrznych, czy zewnętrznych.
Zależy to również od liczby kursów, które mają zostać przełączone na pilota lub nie, a także, aby uniknąć przeszacowania, musisz znaleźć prosty sposób na dezaktywację i automatyczną aktywację dodatkowych kursów.
Z drugiej strony, jeśli twój nauczyciel poprosi cię o zrobienie tego za pomocą "prostego przycisku", skłaniałbym się ku rozwiązaniu programowemu / VBA lub c++. (nadal musisz o tym wiedzieć)
Z drugiej strony termik "prostego przycisku" jest zazwyczaj używany przez szefów lub szefów działów, którzy niestety nie wiedzą zbyt wiele o używanym oprogramowaniu, ale mogę się mylić ;) (z własnego doświadczenia)
Nie mówię, że jest to niewykonalne, ale że nie jest to takie "proste".
Nie wiem, każda manipulacja by się przydała, ale prawdą jest, że VBA w Solidworks jest dość skomplikowany i z mojej strony zupełnie nieznany.
Problem polega na tym, że liczba obsługiwanych wymiarów jest mniej więcej taka sama dla każdej części, ale nigdy nie jest taka sama i może się różnić w zależności od klienta.
Rzeczywiście, wątpię w wykonalność, ale mój projekt od tego zależy, więc muszę znaleźć rozwiązanie, aby szybko przełączyć sterowanie -> jazdy lub odwrotnie, a dlaczego nie skonfigurowane z Excelem lub VBA, ale nie znam składni, która na to pozwala...
Próbowałem zapisać makro w solidworks po przełączeniu ze sterownika na sterowane, ale nie wyświetla się nic na makrze odpowiadającego tej operacji
Makros227 Mam już około 2000 konfiguracji (w tym pochodnych), które pozwalają mi zdefiniować kształt mojej części we wszystkich miejscach, więc dodanie innych konfiguracji pochodnych dla sterownika wymiarów byłoby niewykonalne....
Nie rozumiem, dlaczego miałbyś wyłączać lub włączać pewne wymiary, niekoniecznie mamy te same wymiary w zależności od projektanta, ale ktoś, kto bierze istniejącą część, nie będzie się dobrze bawił zmieniając pochodzenie wymiarów, logicznie rzecz biorąc.
Jeśli dobrze zrozumiałem, w zasadzie masz dziurę po lewej stronie linii na 20 mm, chcesz wyłączyć ten wymiar, aby włączyć prawy wymiar, który jest na 40 i przechodzisz na przykład z 40 do 50. Ale dlaczego, dlaczego nie zmienić oceny z 20 na 10 ?
Na tym systemie możesz tworzyć tabele równań ze stronami, które mają być modyfikowane, jest to łatwo dostępne, ale nieco restrykcyjne. W przeciwnym razie jest to VBA, przynosisz mały stół, przy którym uzupełniasz kursy, które chcesz zmodyfikować, ale jest to już trochę bardziej skomplikowane.
Mały "problem" na VBA, jeśli masz dziesięć różnych pomieszczeń, musisz zrobić 10 różnych programów, albo upewnij się, że ocena wysokości jest dokładnie w tym samym miejscu, na przykład D2@Esquisse1@pièce, co może dać Hauteur@EsquisseBrute@pièce.
Witam, możesz zmienić stan wymiaru (pilotowany/pilotujący) za pomocą rodziny części, tak jak przy okazji w przypadku każdej innej relacji szkicu.
W tym celu należy zidentyfikować nazwę zależności szkicu odpowiadającą wymiarowi (patrz na liście zależności szkicu), a następnie przenieść ją do rodziny części.
Na przykład dla pierwszego wymiaru mojego szkicu o nazwie D1@esquisse1 odpowiadająca mu nazwa relacji szkicu to Distance1@esquisse1.
Aby sterować tą relacją szkicu w rodzinie części , wystarczy zwrócić uwagę na:
DriveWorksXpress umożliwia składanie ze zdefiniowanych bibliotek części. Ale czy pozwala to na modyfikację wymiarów wewnątrz pomieszczenia i oprócz tego, że sprawiają wrażenie pilotowanych, jestem mniej pewien.
Pozdrowienia
PS: tylko wersja ultra-podstawowa jest darmowa, wersja PRO jest płatna, ale jeśli jest naprawdę przydatna, to warto.
Zozo_mp technologia DriveWorks pozwala na znacznie więcej niż tylko łączenie elementów bibliotecznych. Możliwe jest sterowanie wymiarami, funkcjami, kolorami, materiałami i wieloma innymi.
DriveWorksXpress jest dość prosty, ale całkowicie darmowy.
Dwie wyższe wersje przynoszą więcej funkcji, w tym automatyzację dokumentów, możliwość korzystania z formularzy online, podglądy 3D i integrację z innym oprogramowaniem.
W końcu znalazłem rozwiązanie za pomocą utworzonego przeze mnie makra. Przede wszystkim podjąłem decyzję o umieszczeniu WSZYSTKICH wymiarów w sterowanym . A w makrze mówię, że jeśli (w Excelu) wartość wymiaru jest wypełniona przez Excela, to staje się drivenState i przyjmuje tę wartość. W przeciwnym razie, jeśli numer telefonu NIE zostanie wprowadzony w programie Excel, numer połączenia pozostanie kontrolowany.
Dzielę się tą wskazówką na wypadek, gdyby ktoś natknął się na problem tej wielkości^^