Czy możliwe jest użycie wymiarów innych niż wymiary funkcyjne dla rodziny pomieszczeń?

Witam

W ramach projektu dla mojej szkoły muszę połączyć arkusz kalkulacyjny z plikiem CAD (KROK, możliwość przerobienia go).

Planuję przeprowadzić swoje badania na Solidworks, chociaż jestem bardziej wydajny na CATIA.

Znalazłem sposób na połączenie mojego arkusza kalkulacyjnego za pomocą rodzin części, ale to podejście akceptuje tylko wymiary funkcji (na szkicu) jako dane. Jednak w pliku STEP jest tylko "martwe" ciało bez szkicu i gdy mierzę za pomocą wymiarów referencyjnych, dane nie są brane pod uwagę.

Czy istnieje sposób na obejście tego problemu lub użycie innego środka pomiaru, którego nie znam?

Witam

Rodzina części zarządza funkcjami lub wymiarami modelu, aby móc je zmieniać. Tak więc w tym przypadku, ponieważ jest to "martwe" ciało, nie ma nic do kontrolowania poza jego stanem usunięcia.

3 polubienia

Jak mówi Cyril.f, martwa bryła nie jest konfigurowalna, ponieważ nie istnieją żadne dane wymiarów, które można kontrolować.

Widzę 2 rozwiązania, albo przerób plik w natywnym SolidWorks, aby móc kontrolować żądane wymiary za pomocą rodziny części, albo przejdź przez "Automatyczne rozpoznawanie funkcji", które możesz następnie kontrolować, ale wynik zależy w dużej mierze od geometrii twojej części.

4 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi,

Zastanawiam się nad ponownym przerobieniem pliku w solidworks, jeśli nie mogę znaleźć innego rozwiązania.