Czy istnieje kod, który pozwala narysować punkty chmury Excela na Catia V5?

Moim celem jest uniknięcie przechodzenia przez warsztaty powierzchniowe catia (FreeStyle, GSD, DSE...) i możliwość wysłania chmury punktów bezpośrednio z Excela do Catia i bezpośredniego uzyskania krzywych lub modelu 3D.

Ręczna operacja rysowania krzywych w chmurze jest czasochłonna, a jakość nie jest optymalna. Zastanawiam się, czy ktoś z Was ma jakieś pomysły lub zna jakiś skrypt (makro), który by na to pozwolił.

Z góry dziękuję.

Witam @ Chaymae Garrouj

Nie mogę ci pomóc w rozwiązaniu twojego problemu, ale z czystej ciekawości, jak generujesz punkty w excelu.

Domyślam się, że definiujesz każdy punkt XYZ w odniesieniu do układu współrzędnych. Jak więc powiedzieć Excelowi  w komórce, że "taki a taki punkt ma taką a taką wartość", wiedząc, że łatwo jest podać kilkadziesiąt informacji w jednej komórce.
Pytania dodatkowe , skąd czerpiesz informacje na dany punkt.

Zadaję to pytanie, ponieważ regularnie pojawiają się pytania o chmury punktów w kontekście inżynierii odwrotnej.

Pozdrowienia

Witaj @zozo_mp,

Chmura punktów pozyskiwana jest za pomocą laserowego pomiaru 3D.

W przypadku chmury, jeśli jest duża, możesz przejść przez przeglądarkę LTF (3 współrzędne -> 3 kolumny) (a następnie wyeksportować je do Excela)

Pozdrowienia.

1 polubienie

@eng_sam

Dziękuję, dziś wieczorem zasnę bardziej wykształcony.    ;-)

W Solidworks dostępne są dodatkowe funkcje lub części programów, które pozwalają na bezpośrednią integrację ściegów bez przechodzenia przez Excela.

Ciekawe, że Catia 300 razy bardziej wyrafinowana niż SW nie ma takiego narzędzia   ;-)

Pozdrowienia

@zozo_mp

W Catia dostępny jest stół warsztatowy DSE (Digitized Shape Editor), który umożliwia importowanie chmury w różnych formatach. (.pkt...) Następnie przerabiaj (siatkę). Z tym, że dla aplikacji, której potrzebuję, ta operacja jest bardzo czasochłonna.

Nie chcę pracować z całą chmurą, chciałbym wysłać chmurę bezpośrednio i mieć model na catia

Pozdrowienia.

1 polubienie

Witam, elementy znajdziesz w folderze instalacyjnym CATIA

C:\Program Files\Dassault Systèmes\B27\win_b64\code\command

Edycja B.. to jest zainstalowana wersja (u mnie B27)

I filmy na Youtube

https://www.youtube.com/watch?v=rANeR6cTJW8

Edycja ; Pliki, które musisz skopiować, nie były zbyt wyraźne na obrazie

GenerateProcessIDSample.CATScript

GSD_PointSplineLoftFromExcel.xls

2 polubienia

Witaj @franck.ceroux

Bardzo dziękuję za odpowiedź, mam wrażenie, że Wasza metoda zadziała, będę Was informował po badaniu.

Tylko po to, aby upewnić się, że wszystko zrozumiałem, ponieważ nie jestem dobry w informacjach, muszę skopiować te pliki, gdzie proszę?

A dzięki temu będę mógł mieć model 3d bezpośrednio z punktów na excelu?

Z góry dziękuję.

Pozdrowienia.

Lokalnie na "na przykład moje dokumenty" ma to na celu uniknięcie modyfikowania źródeł Dassault, jeśli masz prawa do pisania w sekcji "C"

To makro bezpośrednio tworzy punkty, a następnie krzywe w CATIA.

Musisz wprowadzić wartości punktów w kolejności, aby krzywa została utworzona poprawnie, musi to być wykonalne ze źródła metrologicznego, na pewno musisz być w stanie posortować różne skany, które będą odpowiadać krzywym

pierwsza kolumna X, następnie Y, a następnie Z

2 polubienia

Witaj @franck.ceroux

Rzeczywiście, twoja metoda bardzo mi pomogła, po raz pierwszy ją odkryłem.

Teraz muszę tylko wiedzieć, jak dobrać współrzędne moich krzywych, aby mieć odpowiednie splajny (ponieważ mam tylko chmurę punktów).

Dziękuję bardzo .

Z poważaniem.