Obecnie korzystam z SW19 i przygotowuję się do aktualizacji w 2020 roku. Jestem nowy w Solidworks i chciałbym wiedzieć, czy są rzeczy, które należy robić, a czego nie, aby uniknąć błędów po aktualizacji oprogramowania (problem ze zgodnością plików itp.). Wiedząc, że jestem jedynym rysownikiem w firmie, więc nie ma problemu z kompatybilnością z innymi stanowiskami.
Jeśli to możliwe, zaleca się odinstalowanie wersji n-1 przed zainstalowaniem wersji N.
Wykonaj pełne pobieranie, które zapiszesz na pendrive'ie lub dysku zewnętrznym (zezwalaj na od 15 do 20 GB). Wykonaj to pobieranie teraz, aby mieć pewność, że będziesz go mieć, gdy zdecydujesz się na migrację, w zależności od połączenia, zajmuje to trochę czasu.
UWAGA, jeśli chcesz zachować 2 wersje, nie zapominaj, że plik zapisany przez wersję N nie jest już edytowalny przez wersję N-1. Musisz więc oddzielić pliki szablonów i inne biblioteki.
Ponieważ jest to Twój pierwszy raz, zaplanuj krótkie pół dnia (jestem bardzo duży, jeśli wszystko pójdzie dobrze), bez konieczności posiadania pilnika pod ręką następnego dnia...